- startstedet for din drømmeferie

 

ØkonomiGuiden.no  - din hjelp til god økonomi!

 

Velkommen til en av Nordens største, og mest innholdsrike ferieguider

Om

Kontakt

Annonsere


Kategorier

A - Å Guide

Aktiv ferie

Apartments

* Danmark

Bed & Breakfast

Bryllup og Fest

Bussreiser

Campingferie

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Europa

Charterferie

Cruiseferie

Events

Fergeselskap

* Norge

* Sverige

Feriehus

* Danmark

Ferie leverandører

* Norge

Feriemål

* Afrika

* Asia

* Europa

   * Danmark

   * Norge

   * Sverige

   * Spania

* Midt Østen

* Nord Amerika

* Oceania

* Sør Amerika

Feriepenger

Finansiering

Firmareiser

Fjellferie i Sverige

Fjord Cruise

Flybilletter

Fotballreiser

Golf-ferie

* Danmark

* Sverige

* Golf linker

Herregårdsferie

Hotell

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Finnland

* Estland

* Latvia

* Hele verden

Konferansehotell

* Sverige

Kroferie i Danmark

Leiebil

Opplevelser

* Danmark

* Sverige

* London

* Finnland

* Island

Reisebøker

Shopping i Sverige

Skiferie i Sverige

Slottsferie i Sverige

SpA-ferie i Sverige

Sportsreiser

Språkreiser

Storbyferie

Vandrerhjem

Week-End's

* Danmark

* Sverige

* London

Flyplass Info.

Gardermoen / Torp

Arlanda/Stockholm

Kastrup/København

Heathrow/London

Schiphol/Amsteram

Frankfurt/Tyskland

Fly Forsinkelser (N)

Været i alle land

  Danmark

  Hellas

  Kypros

  Norge

  Spania

  Sverige

  Tyrkia

  Thailand

  Se flere land

Aktuellt

Fotogalleri

Helseinformasjon

Norske aviser

Reiseråd fra UD

Valutakalkulator

Web Camera


 

Øst-Sverige

 

   

 

 

 

Populære feriemål

 

Gotland

Öland

Östergötland

Åland


 

 

Faktainformasjon

 

Din ferie arena

Helse

Kart

Klima

Valuta


 

 

Opplev Øst-Sverige

 

 

Østre Sverige består av Öland - Gotland - Östergötland. Man kan ta seg til Öland via broen fra den gamle Hansebyen Kalmar. Ölands lange sandstrender og unike landskap tilbyr en herlig avkopling for alla i et klassisk feriemiljø. Til og med den svenske kongefamiljen tilbringar sina sommeruker her.

 

Gotland har i likhet med Öland fantastiske strender. Gotland er den størsta øya i Östersjøen og har mengder av unike raukar (pelerformede rester av hardere berggrunn eller rester av gamla korallrev) som reiser seg som statuer errodert av vind og bølger. Gotlandsbesøket er ikke fullendt uten et besøk i den godt bevarte Hansebyen - Visby (hovedstaden på Gotland).

 

Östergötland på svenske fastlandet har en nydelig skjærgård i øst og Vätterns spektakulære kyst i vest. Her ligger nord-europas størsta dyrepark - Kolmården, og viktige kulturelle og teknologiske knutepunk som eksempelvis universitetet i Linköping.


 

 

Gotland

Gotland

 

 

Gotland er en svensk øy i Østersjøen med et areal på 3.00l kv.km. Gotland er en "paradis-øy" som ligger omtrent 90 km fra den svenske østersjøkysten. Gotland er 125 km lang og ca. 52 km. bred. Utgjør sammen med Gotska Sandön og flere andre øyer et landskap i Östergötland og danner Gotlands län med ca. 60' innbyggere.

Temperaturene på Gotland er milde og du vil oppleve behagelig sommerdager. Øya tilhørte tidligere Danmark men ble svensk i 1645. 

 

Visby er et lite tettsted beliggende nordvest på Gotland. Her er bybildet preget av trange, krokete gater med tydelige spror fra middelaldrens tid. Visby er Skandinavias best bevarte middelalderby og kan vise til flere steinhus fra 1200-tallet samt kirkeruiner. 

Av i alt 17 kirker som ble bygget i perioden middelalderen, er bare St. Maria kirken som nå er i bruk. Av andre attraksjoner på Gotland kan nevnes bymuren, som er en av Europas best bevarte bymurer fra middelalderen. Den ble oppført ca. 1250, den er nesten 3.5 km lang, og hadde den gang den ble bygget hele 44 tårn. I tillegg til denne bymuren vil du på Gotland finne en mur som er ennå eldre. Det er Kruttårnet ved havnen som er fra tidlig 1100-tallet. For å komme til Gotland er enkleste reisemåte med fly. Du kan også ta ferge som går fra flere forskjelige byer i Sverige. 

Gotland kommune


 

Område- og Stedskart - Gotland

 


 

 

 

Öland

Öland

 

Øya Öland ligger like utenfor fastlandet ved Kalmarsunnet. Det er en liten øy ca.  135 km. lang og 16 km. bred. Ölands har fastlandsforbindelse med Kalmar i Sverige via en 6 km lang bro. Öland er et meget populært turiststed både for svensker, nordmenn og dansker.Spesiellt mange kommer til Öland for å feire midt-sommer-aften.   "Hovedstaden" på Öland er Borgholm. Dette er et lite, men meget koselig tettsted. Borgholm ligger på vestkysten av Öland med Borgholm Slott som den største attraksjon. Slottet er omtalt allerede i 1281 og ombygd under Karl 10, men brant ned i 1806. Atmosfæren på Öland er rolig- og avslappet, og en tur til denne lille, langstrakte øya anbefales.

Til tross for at Öland er et av Sveriges minste landskap finnes det her 14 000 registrerte forminner. På søndre Öland finnes eksempelvis Bårby borg, Eketorps borg og Karl X Gustavs mur. I steinalderen og jernalderen var Öland en sentral møteplass i Östersjön, det er den rike forekomsten av borgene et bevis på. På hela Öland finnes ca. 20 kjente borger som alle fungerte både som forsvar og som et knutepunkt for handel. Eketorps borg på søndre Öland er restaurert. I borgens museum finnes gjenstander fra både jernalderen og middelalderen. Radbyarna er ytterligere et historiskt kjennetegn for Öland. På Öland finnes uvanlig mange radbyar bevart.

Borgholm er et utpreget turistområde og har bl.a. en av landet største småbåt- havner. Dette er også Ölands eneste by og sentrum for det heftige utelivet sommertid. Her finnes et stort antall av uterestauranter, diskotek, gallerier mm. Et besøk i Borgholms slottsruin en sommarkveld er en opplevelse. Pass også på å se de eksotiske dyrene i Tropikhuset. Rett sør for Borgholm ligger kongefamiliens sommerresidens "Solliden".

Mörbylånga - Karlevistenen fra 900-tallet - Ölands merkeligste runesten finnes her og nord for området ligger Beiershamn som ble anlagt på 1850-tallet (dette en en 2 km. lang steinbrygge ut i Kalmarsund).

Öland


 

 

Östergötland

Östergötland

 

 

Kommuner i Östergötland

 

Boxholm

Finspång

Kinda

 

Linköping

Mjölby

Motala

 

Norrköping

Söderköping

Vadstena

 

Valdemarsvik

Ydre

Åtvidaberg

Ödeshög

 

 

Östergötland

Uberørt skandinavisk villmark, et genuint gammelt brukssamfunn og en av sveriges største turistattraksjoner er noe av det som nordre Östergötland kan tilby sine besøkende.

Kolmården, eller Östgöta gruvedistrikt strekker seg fra Vättern og Tylöskogen i vest til Kolmården og Östersjön i øst. Kilometer etter kilometer er fyllt med skoger, sjøar og turområder som lokker besøkare til området for livet med naturen og oppleve den urørte villmarken i alla former.

 

Göta kanal går gjennom Östergötland ogh er et av Sveriges største historiske og kulturelle byggningssprojekt. Kanalen ble opprinnelig bygd som en transportstrekning men har blitt en internasjonal turistattraksjon.

 

I Östergötland kan man nyte solen og svømme i Vätterns krystallklare vann. Utforske det magnifike östgötske landskapet der høye fjell møter dype daler og besøk noen av Nordens eldste boplasser. Ved Vättern ligger fire store byer - industribyen Motala, middelarderbyene Skänninge og Vadstena og den gamle handelsbyen Ödeshög.


 

 

Boxholm

Boxholm

 

Navnet Boxholm går tillbake til setesgården som Gustav Vasas svåger Arvid Stenbock bygde ved Svartelven. Gården eksisterer fortsatt i dag - Boxholms säteri - og den har naturligvis blitt ombygd flere ganger sidan gamle Arvid Stenbocks dager. Navnet Boxholm ble overtatt av jernverket (grunnlagt 1754 av Gabriel Adolf Ribbing) og ved 1800-tallets slutt vokste et samfunn opp i tilknytning til bruket. I 1971 ble Boxholms kommune etablert av de fem områdene Ekeby, Åsbo, Malexander, Rinna og Blåvik. Kommunen dekker et areal på 528 kv. km. og har ca. 5' innbyggere.

Boxholm


 

 

Finspång

Finspång

 

Finspång kommune har ca. 25' innbyggere. Næringsvirksomhet er bl.a. turisme og en del industrivirksomhet.

Finspång


 

 

Kinda

Kinda

 

Velkommen til Kinda - Her venter eventyr, kultur og naturskjønne opplevelser i den omvekslende og vakre Kindabygden. Sentralområdet heter Kisa og av de totalt 10.000 innbyggerne i kommunen bor ca. 3 800 i Kisa. Andre tettsteder er Rimforsa med sin attraktive nærhet til storbyen Linköping samt Horn, Hycklinge og Björkfors ligger vakket til rundt sjøen Åsunden.

Kinda


 

 

Linkøping

Linköping

 

Linköping er en av Sveriges raskest voksende kommuner og har mer enn 136.000 innbyggere. Linköping er - sammen med øvrige kommuner i Östergötland - den fjerde største arbeidsmarkedsregionen i landet. Av severdigheter kan nevnes gammelt kultursentrum med blant annet et kjent bibliotek, domkirke fra 1230 og slott fra 1200-tallet.

Linköping


 

 

Mjølby

Mjölby

 

I hjertet av Östergötland ligger lenets yngste by Mjölby. Her finner man Mjölby Hembygdsgård som ligger vakkert til på en holme i Svartån. De fleste byggninger er flyttet dit på 1930-tallet og representerer den opprinnelige kvernbyn. Mjölby har ca. 27' innbyggere med en allsidig industri.

Mjölby


 

 

Motala

Motala

 

Motala kommune ligger øst for Vättern og har ca. 43' innbyggere.Her kan man velge mellom late dagar på stranden ved nord europas størsta innsjøbad Varamon, båtturer på Göta kanal og Vättern eller aktiviteter som fiske, golf, sykling mm. Man kan også besøke historiske og naturskjønne steder, lytte til varierende musikkarrangement, gjøre et besøk på museer, se det historiske spillet om Göta kanal eller delta på en vandring i helige Birgittas fotspor. Bykommunen har også en kirke fra 1300-tallet.

Motala


 

 

Norrkøping

Norrköping

 

Norrköping kommune har omtrent 121' innbyggere. Av naringsvirksomhet kan nevnes papir, tekstil og elektroindustri. Norrköping bystatus fra middelalderen. 

Norrköping


 

 

Søderkøping

Söderköping

 

Söderköping kommune ligger ved Göta kanal ca. 2mil sørøst for Norrköping. Kommunen har omtrent 15' innbyggere og av disse er 6' bosatt i byområdet. Söderköping er en by med aner fra hanseatertiden. Her kan man se kirker fra 1200- og 1300-tallet.

Söderköping


 

 

Vadstena

Vadstena

 

Vadstena er et tettsted som ligger tett ved innsjøen Vättern ca. 4 mil vest for byen Linköping. Byen ble bygd rundt klosteret til Birgittinerordenen, hvor vi fra historien vet at den hellige Birgitta ble gravlagt i 1374. Byens byggemåte preges av middelalderens gatenett sammen med små lave hus og andre gamle bygninger. Her finner du Vadstena Slott (1545) som en av de mest fascinerende byggverk. Slottet har med utsikt over havnen og innsjøen og rommer blant annet landsdelsarkivet i Sverie. Klosterkirken i Vadstena ble tatt i bruk i 1384 men ble først innviet i 1430.

Vadstena


 

 

Valdemarsvik

Valdemarsvik

 

Valdemarsvik ligger i sydøstre delen av Östergötland. Sentralområdet heter Valdemarsvik. Andre tettsteder er Ringarum, Gusum, Gryt, Tryserum og Östra Ed. Kommunen har ca. 700 km lang kystlinje. Månge kaller Gryts og Tjusts skjærgådrer for verldens vakreste. Europaveig 22 går gjennom kommunen og sammenbinder Valdemarsvik med Norrköping, Västervik og Kalmar.

Valdemarsvik


 

 

Ydre

Ydre

 

Ydre kommune dekker et areal på 783 kv. km.og har ca. 4' innbyggere. Tettsteder i kommunen er Torpa - Asby - Sund - Västra Ryd - Svinhult og

Ydre


 

 

Åtvidaberg

Åtvidaberg

 

Åtvidaberg kommune har ca. 14' innbyggere Stedet domineres av bedriften Facit AB, som fremstiller regnemaskiner og kontorinventar.

Åtvidaberg


 

 

Ødeshøg

Ödeshög

 

Ödeshög kommune ligger sentralt ved E4 midt mellon Göteborg og Stockholm. Kommunen har et av Sveriges fineste kultur- og naturlandskap og er et eldorado for natur- og kulturinteresserte. Her kan man besøke Omberg som har en rik fauna av vekster. Alvastra klosterruiner grunnlagt 1143 av franska sistersiensermunkar. Helige Birgitta som hadde sine førsta openbarelser i klostret på 1300-talet. Rökstenen som er Sveriges største runesten fra 800-talet med ca. 800 runetegn. 

Ödeshög


 

 

 

 

 

 

Åland

Åland

 

 

Kommuner på Åland

 

Brändö

Eckerö

Finström

 

Föglö

Geta

Hammarland

 

Jomala

Kumlinge

Kökar

 

Lemland

Lumparland

Mariehamn

 

Saltvik

Sottunga

Sund

Vårdö


 

 

Det officiella språket på Åland er svensk. De fleste Ålänningar er likevel flerspråkiga og behersker både engelsk og i til en viss grad finsk. Tiden på Åland: GMT + 2 (når klokken er 13 i Sverige er den 14 på Åland. Sommartid följer EU-normern. Den officiella valutan på Åland er Euro, men de fleste forretninger tar imot svenske kroner. Åland er inndelt i 16 kommuner. Ålands største kommune er den eneste byen - Mariehamn der nestan halvparten av befolkningen er bosatt. Mariehamn ble grunnlagt 1861 og er sentrum for såvel politikk som næringsliv på Åland.

 

Om Ålands självstyrelse

Så länge man vet har ålänningarna talat svenska och haft en kultur som varit snarlik den svenska. Åland tillhörde också det svenska riket, tidvis med en rätt självständig förvaltning, ända till kriget 1808–1809 då Sverige tvingades avstå Finland och Åland till Ryssland. Åland blev därigenom en del av storfurstendömet Finland.

När det ryska tsardömet började falla i spillror hölls i augusti 1917 en hemlig överläggning mellan företrädare för samtliga åländska kommuner på Ålands folkhögskola. Där beslöt man att begära återförening med det gamla moderlandet Sverige. Denna önskan framfördes av åländska representanter till den svenska kungen och regeringen och stöddes bl.a. av en massadress som hade undertecknats av en överväldigande majoritet av den vuxna hemmavarande be folkning en.

I december 1917 utropade sig Finland till självständig republik med stöd av samma princip om folkens själv bestämman de rätt som ålänningarna åberopade till stöd för återföreningen med Sverige. Från finländsk sida var man dock inte beredd att tillmötesgå ålänningarnas återföreningsanspråk utan ville i stället ge dem en viss form av inre självstyrelse. Finlands riksdag antog därför år 1920 en självstyrelselag som ålänningarna dock inte accepterade. På grund av Ålandsfrågans internationella karaktär hänsköts den till det nybildade Nationernas förbund (NF). NF:s råd fattade i juni 1921 beslut om en kompromiss där ingen av de tre parterna i konflikten, Finland, Sverige och Åland blev helt lottlös Finland fick suveräniteten över Ålandsöarna men måste förbinda sig att garantera Ålandsöarnas befolkning dess svenska språk, kultur, lokala sedvänjor och det självstyrelsesystem som Finland år 1920 erbjudit Åland. Beslutet kompletterades med ett avtal mellan Finland och Sverige om hur garantierna skulle förverkligas. Samtidigt beslöt NF att ett avtal om Ålands demilitarisering och neutralisering skulle uppgöras för att Åland inte i framtiden skulle utgöra ett militärt hot mot Sverige. Efter det att självstyrelselagen från år 1920 hade kompletterats med bestämmelser om jordförvärv och rösträtt förrättades år 1922 det första landstingsvalet. Landstinget, som lagtinget tidigare hette, sammanträdde till sitt första plenum den 9 juni, den dag som numera firas som Ålands självstyrelsedag. Självstyrelselagen har därefter totalreviderats två gånger, 1951 och 1993.

Åland fick sin flagga år 1954

Åland


 

 

Mariehamn

Mariehamn

 

Trehusen står der - ved enkelte gater nestan enda fra Marias dager og det er stille og idyllisk. Men Mariehamn er også en liten storby med moderne byggninger og velutviklet service. Mariehamn er en ung by, grunnlagt 1861 på den tid da Åland og Finland var en del av det veldige russiske tsardømmet. Maria, som var gift med den russiske tsaren Alexander II ga sitt navn til byen.  Byen har ca. 11' innbyggere og kommunen dekker et areal på 11.6 kv. km. Nesten 1.5 millioner personer besøker Åland hvert år og de fleste kommer med en av ferjene til Mariehamns Vesterhavn.  Ca 260' personer velger å bli på Åland en natt eller lengere. Her finnes mange restauranter, nattklubber og hotell.

Mariehamn


 

 

Brendø

Brändö

 

Innbyggere i Brändö er ca. 500

Brändö


 

 

Ekerø

Eckerö

 

Innbyggere i Eckerö er ca. 900

Eckerö


 

 

Finstrøm

Finström

 

Finström kommune ligger midt på Åland ca. 15 km. fra Mariehamn og dekker et areal på 128 kv. km. og strendenes lengde er ca. 160 km. Innbyggertallet er ca. 2.400. Dette gjør Finström kommune til Ålands nest største landskommune.

Finström


 

 

Føglø

Föglö

 

Innbyggere i Föglö er ca. 600

Föglö


 

 

Geta

 

 

Innbyggere i Geta er ca. 500

Geta

Geta kommun  *  Geta


 

 

Hammarland

Hammarland

 

Innbyggere i Hammarland er ca. 1400

Hammarlands kommun  *  Hammarland


 

 

Jomala

Jomala

 

Innbyggere i Hammarland er ca. 1400

Jomala


 

 

Kumlinge

Kumlinge

 

Innbyggere i Kumlinge er ca. 400

 

Kumlinge kommun  *  Kumlinge


 

 

Køkar

Kökar

 

Innbyggere i Kökar er ca. 300

Kökars kommun


 

 

Lemland

Lemland

 

Innbyggere i Lemland er ca. 1.700

Lemlands kommun


 

 

Lumparland

Lumparland

 

Innbyggere i Lumparland er ca. 370

Lumparlands kommun


 

 

Saltvik

Saltvik

 

Innbyggere i Saltvik er ca. 1.700

Saltviks kommun


 

 

Sottunga

Sottunga

 

Innbyggere i Sottunga er ca. 130

Sottunga kommun


 

 

Sund

Sund

 

Innbyggere i Sund er ca. 1.030

Sunds kommun


 

 

Vårdø

Vårdö

 

Innbyggere i Vårdö (- den fortrollande ö) er ca. 400. Severdigheter i kommunen er bl.a.Åland skolemuseum - Vårdö kirke - Stormskjæret - Postruteveien. (Se eller sidene for severdigheter og historie på kommunen egne hjemmesider).

Vårdö kommun


 

 

 

Kart

Kart

 


 


Feriepenger! - startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no


®

- en båtreise du aldri glemmer

 

 


Vi ønsker deg en god ferie !

 

AltomFerien.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot ferieleverandører innen de mest aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser fra bl.a. de enkelte land- og byers turist/informasjonskontor og andre informasjonskilder verden over. AltomFerien.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. AltomFerien.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og picsearchfoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på AltomFerien.no er beskyttet med opphavsrett ©