- startstedet for din drømmeferie

 

ØkonomiGuiden.no  - din hjelp til god økonomi!

 

Velkommen til en av Nordens største, og mest innholdsrike ferieguider

Om

Kontakt

Annonsere


Kategorier

A - Å Guide

Aktiv ferie

Apartments

* Danmark

Bed & Breakfast

Bryllup og Fest

Bussreiser

Campingferie

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Europa

Charterferie

Cruiseferie

Events

Fergeselskap

* Norge

* Sverige

Feriehus

* Danmark

Ferie leverandører

* Norge

Feriemål

* Afrika

* Asia

* Europa

   * Danmark

   * Norge

   * Sverige

   * Spania

* Midt Østen

* Nord Amerika

* Oceania

* Sør Amerika

Feriepenger

Finansiering

Firmareiser

Fjellferie i Sverige

Fjord Cruise

Flybilletter

Fotballreiser

Golf-ferie

* Danmark

* Sverige

* Golf linker

Herregårdsferie

Hotell

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Finnland

* Estland

* Latvia

* Hele verden

Konferansehotell

* Sverige

Kroferie i Danmark

Leiebil

Opplevelser

* Danmark

* Sverige

* London

* Finnland

* Island

Reisebøker

Shopping i Sverige

Skiferie i Sverige

Slottsferie i Sverige

SpA-ferie i Sverige

Sportsreiser

Språkreiser

Storbyferie

Vandrerhjem

Week-End's

* Danmark

* Sverige

* London

Flyplass Info.

Gardermoen / Torp

Arlanda/Stockholm

Kastrup/København

Heathrow/London

Schiphol/Amsteram

Frankfurt/Tyskland

Fly Forsinkelser (N)

Været i alle land

  Danmark

  Hellas

  Kypros

  Norge

  Spania

  Sverige

  Tyrkia

  Thailand

  Se flere land

Aktuellt

Fotogalleri

Helseinformasjon

Norske aviser

Reiseråd fra UD

Valutakalkulator

Web Camera


 

Nord-Sverige

 

 

 

Populære feriemål i Nord Sverige

 

Hälsingland

Härjedalen

Jämtland

Lappland

Medelpad

Norrbotten

Västerbotten

Ångermanland


 

 

Faktainformasjon

 

Din ferie arena

Helse

Kart

Klima

Valuta


 

 

HÄLSINGLAND

Hälsingland

 

Hälsingland er kjent for sine blå fjell og utallige sjøer. Det er et nydelig område for aktiviteter som turer, camping, fiske, sykling og ski. Hälsingland er også kjent for sine vakre gamle bonde- og herregårder av tre. Sommertid arrangeres ulike festivaler, musikkarrangement og den verdenskjente dansekonkurransen  - Hälsingehambon.

 

På vinteren kan Hälsingland tilby sina besøkare et bredt utvalg av sport- og kulturopplevelser. Skibakkene er i utmerket stand og man kan i tillegg prøve seg på rideturer men velskodde islandshester. Muligheten er også tilstede for turer med snøskooter og det typiske svenske og "norrländske isfiske".

Hälsingland dekker et areal på 14.264 kv. km., har totalt ca. 133' innbyggere og tilhører Gävleborgs og til en mindre del Jämtlands len. Største kommunen er Hudiksvalls kommune ned omtrent 37' innbyggere. Høyeste fjell er Garpkölen med 665 moh. og største sjø heter Norrdellen. Prinsesse Madeleine av Sverige er hertuginne over Hälsingland og Gästrikland. I 18 års gave fikk hun at et eget fond ”Prinsessan Madeleines Stipendiefond”, som hvert år deler ut et stipend til to dyktige unge ryttere i Gävleborgs len.

Hälsingland


 

 

Kommuner i Hälsingland

 

Bollnäs

Hudiksvall

Ljusdal

Nordanstig

Ovanåker

Söderhamn


 

 

Bollnäs

Bollnäs

 

Hälsingekommunen Bollnäs ligger i hjertet av Gävleborgs len og grenser til Ovanåker, Ljusdal, Hudiksvall, Söderhamn og Ockelbo kommuner, alla i Gävleborgs län og Falu kommun i Dalarnas län.

Bollnäs har ca. 27' innbyggere (hvorav 13' bor i sentrumsområdet) og dekker et areal på 1.827 kv. km.  

Andra tettsteder i kommunen er Arbrå, Kilafors og Rengsjö. Bollnäs kommune ble storkommune i 1974 etter en sammenslåing av Hanebo, Arbrå o Rengsjö kommuner samt Bollnäs by. Sysselsättningen i kommunen domineres av omsorgstjenester i og med at over en firedel av alle arbeidende bollnesboere er ansatt i denne bransjen. Andre store næringsgrener er industri i ulike former, handel og kommunikasjon.

Bollnäs


 

 

Hudiksvall

Hudiksvall

 

Hudiksvall (grunnlagt i 1582) er en bykommune med litt i overkant av 37' innbyggere. Tettsteder er Hudiksvall (havneby med bl.a. en del treforedlingsindustri) - Sörforsa - Näsviken - Iggesund - Njutånger - Enånger - Delsbo -  Friggesund

Hudiksvall


 

 

Ljusdal

Ljusdal

 

Ljusdal kommune dekker et areal på 5.643 kv. km. og har ca. 20' innbyggere. Største tettsteder er: Ljusdal - Hamra - Los - Färila - Kårböle - Ramsjö - Järvsö. Det førsta beviset på Ljusdals eksistens finner man i form av et "sigill" på et dokument fra 1615. År 1880 kom jernbanen til Ljusdal noe som medførte en betydelig befolkningsvekst og tilflytting av bl.a. handelsmenn til området.

Ljusdal


 

 

Nordanstig

Nordanstig

 

Nordanstigs kommune ligger i Hälsingland - Gävleborgs len og er innrammet av vakker bottenhavskyst i øst og en storslagen villmark i vest. Nordanstig ligger mellon Hudiksvalls kommune i sør og Sundsvalls kommune i nord. Ved en kommunsammenslåing i 1974 av de fire kommunene Hassela, Bergsjö, Gnarp og Harmånger valgte man å kalle den nye kommunen Nordanstig. Navnet Nordanstig hadde allerede da i en lang tid vært brukt innen kirken og da som betegnelsen på et kirkelig kontrakt. Namnet finnes nevnt første gang år 1358 i en køpshandling om "Nordanstigs buldan". Buldan er en tykk linvev og den ble produsert i så store mengder at man kunne "eksportere" den fra dette området hvor man dyrket en hel del lin.

Nordanstig


 

 

Ovanåker

Ovanåker

 

Edsbyn och Alfta ligger i den naturskjønne Voxnadalen. De høye og rette hälsingefuruene er en basråvare i denne bygden - i mange tiår kjent for produksjon av ski, kontormøbler, vinduer og skogsmaskiner. Her finnes også en stor grafittgruve. Mårtesgården i Edsbyn og Lökagården utenfor Alfta - Emigrantmuséet i Alfta - Edsbyens museum - Voxnabruks Herrgård, ett muséum som av mange kalles "Hälsinglands eneste slott" - Finnskogsmuséet i Skräddrabo - Alfta kirke -  Mattsmyra kapell - Ovanåkers kirke (1753).

Ovanåker


 

 

Söderhamn

Söderhamn

 

Söderhamn er en aktiv kustkommune i søndre del av Hälsingland, og har ca. 27' innbyggere. Ser man på kartet vil man finne at Söderhamn ligger midt i Sverige, innrammet av Hälsinglands blå fjell og dype skoger og av Bottenhavets vakkre skjærgård. Skjærgården med sina rike muligheter til bad, båtliv, fiske og naturupplevelser er kommunens mest ettertraktade "smultronställe".

Söderhamn


 

 

 

 

Härjedalen

Härjedalen

 

Landskap i Norrland - Härjedalens kommune ble etablert i 1974 og dekker et areal på 11.405 kv. km. Kommunen har ca. 11' innbyggere. Dette er et vidstrakt skog- og fjellområde som utgjør den sørligste del av Jämtlands len. Grenser i vest til Norge. Härjedalen var tidligere (frem til 1645) et område som tilhørte Norge. - (Det samme gjelder Jämtland). Härjedalen er et utpreget turistområde og kan tilby det meste av aktiviteter og opplevelser. Her finnes eksempelvis 150 skitrekk - over 300 fint preparerte bakker og ca. 100 mil med skiløyper. Her kan man være med på snøskootersafari, fiske, kjøre hundeslede, drive fjellklatring, padle med kano  eller berika seg med det kulturelle gjennom å studere samiske tradisjoner- og håndtverk.

Härjedalen


 

 

 

Jämtland

Jämtland

 

I Jämtlands len bor det ca. 130' mennesker på et areal som er 49.443 kv. km. stort. Jämtlands len tilsvarer 12 % av sveriges totale areal. Her finner man Storsjön og Helagsfjellet. Lenets "hovedsstad" er Östersund. Andre områder i lenet er Hälsingland - Härjedalen - Jämtland og Ångermanland. Høyeste fjell: Helagsfjället (1.796 moh.) - Templet - Storsola (1.728 moh.). Lillsylen (1.704 moh.) - Åreskutan (1.420 moh.). Største sjøer: Storsjön (456 kv. km.) - Ströms Vattudal (170 kv. km.) - Kallsjön (156 kv. km.) - Flåsjön (112 kv. km.).

Her finnes også Sveriges høyest beliggende veg- og jernbane. Veien går på 975 meters høyde over fjellet Flatruet i Härjedalen - Jernbanen finnes på 600 meters moh. ved Storlien. Jämtland fungerar som en magnet på skientusiaster i vinterhalvåret bl.a på grunn av områder som Åre. Sommertid kan Jämtland tilby en mange aktivitetsformer, kulturelle arrangement og minneverdige opplevelser. Severdigheter og opplevelser er bl.a. festivalen Storsjöyran i Östersund (juli), museet Jamtli som tar besøkende tillbaka til 1700- och 1800-tallet, Sveriges størsta fossefall (Tännforsen) og Jämtland med sine store grottor (Korallgrottan – den størsta i Sverige.

Jämtland


 

 

 

Kommuner i Jämtland

 

Bergs

Bräcke

Krokom

Ragunda

Strömsund

Östersund

Åre


 

 

 

Bergs

Berg

 

Berg kommune ligger sør i Jämtland og i den nordre delen av Härjedalen. Kommunen dekker et areal på 5.753 kv. km. og har litt under 9' innbyggere.

I Berg finnes en storslagen variasjonsrik, omvekslende og urørt natur fra Storsjöbygden, med Storsjøudyret i øst til grensefjellet med Helagsmassivet som er Sveriges høyest beliggende landsvei - Flatruvägen og Sveriges sørligste isbree i vest. Her kan man vintertid utøve alle former for skiaktiviteter og alpin områdene er de beste i Sverige med Klövsjö/Vemdalen, Bydalsfjällen og Ljungdalsfjällen. Sommertid utgør disse områdene både bra fiskeområder, Sölvbacka strömmar, og fjelltur områder. Kommunen har kort vei til Östersunds flyplass.

Berg


 

 

Bräcke

Bräcke

 

Velkommen til Bräcke - en kommune med storslagen natur, bra fiskemuligheter og mengder med severdigheter, eventyr og opplevelser. Bräcke kommune ligger i Östra Jämtland og er en levende og vakkert beliggende bygd. Bräcke ligger ved E14 bare en knapp times bilkjøring fra Östersund og ca. halvannen time fra  Sundsvall.


 

 

Krokom

Krokom

 

Krokoms komme er en av åtte kommuner som tilhører Jämtlands len. I vest grenser kommunen mot Åre og i nord mot de norske grensefjellene og Strömsund. Östersund utgjør nabogrensen i sør og i øst finnes Ragunda.

Det er 20 minutters bilreise fra sentralområdet Krokom tillÖstersund og Östersunds Flygplass på Frösön, og 45 minutter tillÅre. Via Europavei E14 som går gjennom kommunen er det ca. 25 mil til Trondheim i Norge og 55 mil til Stockholm. Jernbanen forbinder Krokom med Trondheim, Stockholm, Göteborg og Malmö. Nærmeste havner finnes i Trondheim og Kommunen har i overkant av 14' innbyggere. Krokom er en jakt- og fiskekommune som er attraktiv både for sommer- og vinterturisme. Her finnes storslagen natur, ren luft, friskt vann og god plass. Kommunen areal er 60 kvadratmil.

Krokom


 

 

Ragunda

Ragunda

 

Ragunda kommune ligger i den østre delen av Jämtland og har ca. 6' innbyggere. st.

Ragunda


 

 

Strömsunds

Strömsund

 

Strömsunds kommune - sentralområdet Strömsund. Store deler av kommunen er fjell, vann og skoger som omkranses av Ammerån, Östersund og Vattudalen i sør og mot den vestbottniske og norske fjellväelden i nord. trömsunds kommune er den nordligste av Jämtlands 8 kommuner. Strömsunds kommune ble etablert i 1974 ved en sammenslåing av Frostvikens, Fjällsjö, Ströms og Hammerdals kommuner. Kommunen har fire lokalkontor: Backe, Hammerdal, Hoting og Gäddede. Med sine 106 kvadratmil er Strömsund i flateinnhold Sveriges sjette største kommune. Her finnes storslagen natur med aktivitets- og opplevelsesmuligheter for alle.

Strömsund


 

 

Østersund

Östersund

 

Östersund er en bykommune som ligger ved Storsjön i Jämtland og har nesten 60' innbyggere. Næringsvirksomheten i Östersund er i hovedsak relatert til  handel, turisme ig en del industri bl.a trevareindustri. Kommunen har egen flyplass.

Östersund


 

 

Åre

Åre

 

Åre kommune ligger i Jämtland mellon Östersund og grensen til Norge. Åre er den mest kjente plassen. Til Åre kommer det over 300.000 turister årlig.

Åre


 

 

 

 

Lappland

Lappland

 

Vil du lytte til stillheten - kom da til Norrbotten/Lappland. Landsänden er rik på kontraster mellom vill, vakker natur sammen med byenes pulserende liv. Her finnes sveriges lengste vinter med bitende kulde, metervis med snø, magiske nordlys og islagte vann. Lappland dekker et areal på 109.702 kv. km. og har ca. 107' innbyggere. Største by / kommune er Kiruna. Tilhører Norrbottens len og Västerbottens len.

Nasjonalparker er Sarek, Padjelanta, Pieljekaise, Vadvetjåkka, Abisko, Stora Sjöfallet, Muddus, Sjauna och Björnlandet. Høyeste fjell er Kebnekaise (2.111 moh.). Største sjø er  Hornavan-Uddjaure. Landskapstyper (geomorfologiska regioner): Arktisk region, Fjellregion, Forfjellregion, Fjell.


 

 

Kommuner i Lappland

 


 

 

Arjeplog

Arjeplog

 

Arjeplog dekker et areal på 12.945 kv. km. noe som tilsvarer arealet til Skåne og Blekinge. Det er bare Kiruna, Gällivare og Jokkmokk som er større. Kommunen har 3.250 innbyggere hvorav ca. 2' bor i tettstedet.

Floran i Arjeplog består stort sett av fjellflora. I kommunen finnes det spesielle vernede områder i for av nasjonalpark, 13 naturreservat og et dyrevernet område. Det finnes 8.727 sjøer og vann i kommunen noe som gjør Arjeplog til den mest vannrike kommunen i landet. Her finnes bl.a. de tre elvene - Piteelven, Skellefteelven og Laiselven samt Sveriges dypeste innsjø Hornavan (226 m. dyp og strekker seg 70 km. fra Arjeplog til Jäckvik og har ca. 400 øyer.

Arjeplog


 

 

Arvidsjaur

Arvidsjaur

 

Arvidsjaur ligger midt i Lappland ca. 70 mil nord for Stockholm og 11 mil sør for polarsirkelen. I kommunen er det ca. 7.200 innbyggere hvorav ca. 5.100 bor i tettstedet Arvidsjaur. Ved Arvidsjaur ligger sjøen med samme navn. Arvidsjaur er samisk og betyr "Den gavmilde sjøen".

Næringslivet domineres av skogsindustrin, turistnæring samt av offentlig sektor med bl.a. jegarregementet K 4. Arvidsjaur har et godt og effektivt bedriftsklima. I dag er det ca. 420 virksomheter lokalisert i kommunen.

Kommunikasjon med Arvidsjaur er gode. Arvidsjaur har en flyplass med ICAP-status. Från Arvidsjaurs flyplass går daglige turer til Stockholm.

Arvidsjau


 

 

Dorotea

Dorotea

 

Der riksvei 45 og 92 møtes ligger Dorotea blandt fjell i vest og de store skogene i sør. Her finnes gode miligheter for alle slags aktiviteter og opplevelser både sommer og vintertid. Kommunen  Kommunen har ca 3330 invånare varav cirka hälften bor i tätorten. Kommunen ble etablert i 1799 og fikk navnet etter Gustav den IV gemål Dorotea som betyr " Guds Gåva" oog er et av de områder som inngår i det som kalles for "Drottninglandet"Av severdigheter i kommunen kan nevnes kirken med  skulpturer av Carl Milles, Jakt & Fiskemuseum og Polarshusvagns museum. I Borgafjell (som er et meget godt besøkt turistområde) kan man oppleve fjellverdenen i all dens prakt

Dorotea


 

 

Gällivare

Gällivare

Gällivare kommune har ca. 21' innbyggere. Tettsteder i kommunen er Gällivare og Malmberget. 

Gällivare


 

 

Jokkmokk

Jokkmokk

 

Jokkmokk kommune dekker et areal på 18.144 kv. km. og har ca. 7' innbyggere, hvorav halvparten bor i tettstedet. Jokkmokk er samisk og betyr "bek-krok". Det var navnet på en gruppe skogssamer som hadde sin vinterboplass ved sjøen Talvatis.

Jokkmokk  *  Web Camera


 

 

Kiruna

Kiruna

 

Kiruna (grunnlagt 1900) (areal 19 447 kv. km.) ligger 20 mil nord for Polarsirkelen, men det er likevel enkelt å komme hit. Etter bare 90 minutters flyreise fra Arlanda lander man midt i Europas siste villmark - der midnattsolen skinner hele døgnet fra mai til juli. I Kiruna er det ca. 25' innbyggere hvorav ca. 80% bor i tettstedet. Språk er  Svensk, Samisk, Finsk og Tornedalsfinsk. Dette er Sveriges største og nordligste kommune og her finnes ca. 6 000 vann og seks fritt fossende elver - Torne (510 km.) - Kalix - Lainio - Muonio - Könkämä og Rautaselven. Høyeste fjell er  Kebnekaise (2.114 moh.). Største sjø er Torneträsk (322 kv. km. - 70 km. lang, 11 km. bred og 230 m dyp). Kiruna kommune ligger i Norrbotten og Lapplands landskap.

Kiruna


 

 

Lycksele

Lycksele

 

Lycksele ligger ved Umeåelven ca. 11 milkm nord-vest for Umeå og har omtrent 14' innbyggere. Næringsvirksomhet i kommunen er bl.a. generell handelsvirksomhet, turisme og noe treindustri.

Lycksele


 

 

Malå

Malå

 

Malå kommune ligger i sødre Lappland. Her bor det ca. 3.6' innbyggere. Flesteparten av de boende er sysselsatte innen treindustri, georelaterte virksomheter, verkstedindustri og transportnæring. Malå ligger sentralt i Skelleftefältet - en av de mest lovande malmprovinserne i Europa. I Malå finner man de store skogene fiskevann og naturreservat. Samlet gir dette fine muligheter for aktiviteter og opplevelser.

Malå


 

 

Sorsele

Sorsele

 

Navnet Sorsele kommer antagelig fra det lapska ordet suorge, som betyder gren. Sorsele - Grensele eller Grensholmen - er ett passande namn på det sentrale området som delvis ligger på en holme i Vindelälven.

Kommunen dekker et areal på 7.493 kv. km. bestående av fjell -, skog- og jordbruksområder og er dermed en av Sveriges størsta kommuner regnet i flateinnhold. Sorsele har 2.981 innbyggere pr. 311203. Kommunen grensar til Storuman, Lycksele, Malå, Arvidsjaur og Arjeplog kommuner hvor de to sistnevnte ligger i Norrbottens len. Nærmeste byer er Lycksele (150 km.) - Skellefteå (210 km.) - Umeå (261 km.) - Piteå (210 km.) - Lueå (240 km.).

Sorsele


 

 

Storuman

Storuman

 

Storuman kommune dekker et areal på 75 kvadratmil og har litt i overkant av 7' innbyggere. Næringsvirksomheten i kommunen er i hovedsak konsentrert om skog- og jordbruk, vannk, verkstedsindustri og turismea. Av severdigheter kan bl.a. nevnes Stensele kirke (Sveriges største trekirke), vildmannastatuen, torget med statuer av tranoer, Luspholmarna (en av Sveriges 51 beste severdheter).

Her finnes også mange tilbud relatert til  fiske, jakt, turer og ski. Storuman er sentralområdet, kommunesentrum ligger i Tärnaby, har direktfly til Arlanda via Storumans flyplass, gjennom kommunen går vei E12 "Blå Vägen" med tilknytning i vest til E6 Norge samt Rv 45 Via Lappia (Göteborg- Karesuando).

Storuman


 

 

Vilhelmina

Vilhelmina

 

Vilhelmina med sine 8.700 kv. km byr på vakker natur og mye kultur. Tidligere het Vilhelmina "Volgsjö" som er en en forsvenskning av det samiska navnet Vualtjere, som igjen er en sammensetning av ordene avferd og sjø. Namnet Vilhelmina stammer fra 1804 da Gustav IV gemål Dorotea, Vilhelmina ga navn til områdeneHer finnes en av Sveriges vakreste veier "Vildmarksvägen" som bringer deg til områder som Trappstegsforsen, Saxnäs, Marsliden, Klimpfjäll og Stekenjokk. . "Sagavägen" som går fra kyst til kystt, (Örnsköldsvik til Mosjoen) tar deg forbi Stalon, Dikanäs og Kittelfjäll. Begge disse veiene gir deg mye av kultur, historie, aktiviteter og arrangement.

Vilhelmina


 

 

Åsele

Åsele

 

Åsele ligger strategisk til i skogslandet der "Sagavägen" og "Konstvägen" møtes. Åsele har ca. 4' innbyggere og kan tilby alle besøkende spennende aktiviteter og opplevelser. Her finnes bl.a. sjøer og elver, friluftsområder, Åsele med bl a Björnlandets Nationalpark, Torvsjö By med kværnanleggning og kulturrom, Stockholmsgatorna og Vitterhuset. Åsele Marknad er Norrlands største marknad med 150 000 besøkere i løpet av fire dager.

Åsele


 

 

 

 

Medelpad

Medelpad- og Ångermanland

 

Det kan noen ganger føles som om vi lever i en tid der det ikke finnes plass for fred og ro. Når det meste går på høygir er det noen ganger vanskelig å gjøre det som vi alle innerst inne vil - nyte livet.

Når en stressende hverdag avløses av en stressete ferie så er det nesten alltid et mål på at det er noe som ikke stemmer. Om du nå nikker bekreftende - har du kommet til riktig sted. Det viktigste vi i vår del av verden har å tilby er en plass der du og alle andre får god romslighet til bare å være tilstede. Kanskje dette virker litt kjedelig men vi garantarer det motsatte. Uansett on du koser deg i byen Sundsvall, vandrer langs Höga kusten eller nyter

 livet i en avsides hytte et sted i landet så kommer du til å merke en viktig sak - du koser deg selv. Att du helt enkelt kobler av så mye at det som vanligvis er forstyrrende faktorer og som gnager dine tanker  - er som blåst bort.

Fordelen med god plass er at du lettere får plass med rike indre oplevelser. Höga Kusten behøver bara viske fo å høres. Det er helt klart en underdrift at senariet er svimlende vakkert. Området er så vakkert- og spesiellt at Unesco har velgt det ut til den glamorøse listen for områder til vår verdensarv. Området er som balsam for sjelen - og du er i all enkelhet Velkommen !

Medelpad


 

 

 

Kommuner i Medelpad- og Ångermanland

 


 

 

 

Härnösand

Härnösand

 

Härnösand kommune har ca. 25' innbyggere og er den lille byen med tilgang til den store byens tilbud. Her er nære til havet, naturen og storbyen. Härnösand ligger sør for utløpet av Ångermanelven. Næringsvirksomhet er bl.a.  turisme, handel og noe industri.

Härnösand


 

 

Kramfors

Kramfors

 

Kramfors kommune har ca. 22' innbyggere og ligger nesten midt i Sverige og helt sentralt i Norrland. Kramfors har Sundsvall og Umeå innen pendleravstand. Kramfors kommune med "Höga Kusten", (klassifisert som verdensarv) er et av landets mest interessante fritidsområder. Höga Kusten-området, med sit varierende landskap tilbyr mange muligheter til et opplevelsesrikt friluftsliv.

Kramfors


 

 

Nordmaling

Nordmaling

 

Nordmaling er en relativt liten kommune med et areal på 1.234 kv. km og med ca. 8' innbyggere. Kommunen har et variert næringsliv med jord- og skogbruk, turisme og en del småindustri. 

Nordmalings kommune ligger mellom Umeå og Örnsköldsvik og kommunen har en variert og vakker natur med både kyst- og fjell - elver- og vann. Tre elver renner gjennom kommunen - Lögdeelven, Leduån och Öreelven.

Her finnes turområder og severdigheter som  Olofsfors bruk, fem naturreservat, hembygdsmuséer, forminner mm. For den som er fiskeinteressert finnes muligheter til kyst- og sjøfiske og laksefiske i to elver.

Normaling


 

 

Sollefteå

Sollefteå

 

Sollefteå kommune ligger i Ångermanland i Västernorrlands len, midt i Sverige. Landskapet er skogskleddt og kuppert. Det domineres av Ångermanelven og sideelvene Faxelven og Fjellsjøelven  som baner sin vei gjennom kommunen. I Sollefteå finner du en stor del av den vakre Ådalen med den ville og dramatiske naturen. Karakteristiskt for Sollefteå er de bratte sandsluttninger (nipor) som en gang oppsto av iselvenes framferd når innlandsisen smeltet. Sollefteå en stor kommune med et areal på 5.494 kv. km. Kommunen har i overkant av 9' innbyggere.

Sollefteå


 

 

Sundsvall

Sundsvall

 

Sundsvall kommun dekker et areal på 3.206 kv. km. og har 93.5' innbyggere. Kommunen er sentrum for sagbruk- og treforedlingsindustri og havnen har stor  eksport av trelast og papirmasse. Foruten dette er turisme en viktig næringsgren i byen og antallet turister som besøker Sundsvall øker hvert år. Hela Sundsvalls midtby, den berømte "stenstad" er kulturminnesmerke og en viktig historiebærer.

Sundsvall


 

 

Timrå

Timrå

 

Timrå kommune har opp mot 18.000 innbyggere. Tettsteder er Ljustorp - Hässjö og Tynderö.

Timrå


 

 

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik

 

Örnsköldsvik kommune dekker et areal på 6.421 kv. km. og har opp mot 57' innbyggere. Næringsvirksomhet i kommunen er bl.a. turisme, sagbruk og treforedling. Kommunen har flyplass.

Örnsköldsvik


 

 

Ånge

Ånge

 

Ånge kommun har ifølge historikerne vært "befolket" i over 7' år. Antall innbyggere var 311203 10.897 (K-5.425) - (M-5.472). Kommunen dekker et natur, aktivitets- og opplevelsesrikt areal på 3.065 kv. km.

Tettsteder i kommunen er: Ånge - Fränsta - Ljungaverk - Torpshammar - Alby - Östavall - Munkbysjön - Erikslund - Överturingen.

Ånge


 

 

 

 

Norrbotten

Norrbotten

 

Norrbotten


 

 

Kommuner i Norrbotten

 


 

 

Boden

Boden

 

Boden har ca. 29' innbyggere og dekker et areal på 4.600 kv.km. Her finnes småbyen sjarme og fordeler med nærhet til det meste. Karakteristisk for Boden er de omkringliggende flell, elven og det unike friluftsområdet Björknäs som ligger midt i byen. Boden kan tilby mange fine aktiviteter både sommer- og vintertid for dem som vil drive idrett, fiske eller bare nyte naturen. Boden har to attraksjoner i toppklasse for dem som ønsker å bade - det oppvarmede utebadet på Björknäs og familie- og eventyrbadet Nord Poolen. Her kan man også spille golf, ri , fiske jakte eller besøke Western Farm hvor man møter cowboys, revolvermenn og mye annet.  Man kan også besøke  Rödbergsfortet, Pansarmuseet og Garnisonsmuseet.

Boden


 

 

Haparanda

Haparanda

 

Haparanda er en bykommune som ligger innerst i  Bottenviken ved Torne elv (grenseby mot Finnland). Kommunen har ca. 10' innbyggere og næringsvirksomheten er bl.a. en del småindustri.

Haparanda


 

 

Kalix

Kalix

 

Kalas kommer fra ordet kales som betyr kadl - sval. Ordet kales uttales ifølge bygdens dialekt "kalix-kölis". Kalix betyr altså "den kyliga, svala, kalla" (äeven). Kalix er entradisjonsrik kulturbygd. Her har mennesker levd og arbeidet i mange tusen år. Kalix har nærhet til elver, skog og skjærgården. Kalix forener den lille byen sjarm med service, kultur og opplevelser. Kalix har mange godt bevarte kulturmiljø, fine utfluktsområder og severdigheter.

Kalix


 

 

Luleå

Luleå

 

Luleå ligger ved Bottenviken og har ca. 71' innbyggere. Kommunen er bl.a. kjent innen industri- og transportvirksomheter for å ha en av verdens mest moderne utskipningshavner for jernmalm. Sør for Luleå ligger Norrbottens hovedflyplass Kallax.

 

     

 

Luleå kan tilby deg som besøkende mange former for aktiviteter. er du naturinteressert så finnes det en meget fin skjærgård, två vackra elvdaler, Lule og Råne, det er vildmark och et herlig friluftsliv rett uten for byen. Det finnes også många virksomheter som tilbyr skreddersydde opplevelsesreiser med "det lille ekstra". Gammelstad kirkestad har en unik og spennende historisk miljø som du bør besøke i Luleå. Sidan 1996 er denne registrert i Unesco's liste for verdesar. I dette området inngår Nederluleå kyrka och runt den ca 400 kyrkstuer der forsamlingsbarna helt siden 1500-tallet overnattet i forbindelse med kirkebesøk. Sentrale Luleå har også mye å tilby. Her finner man mange restauranter og nattklubber og et stort kulturliv med tilbud både sommer og vintertid, og du finner mange gallerier. For den som liker shopping så finner man i Luleå manga spennande forretninger. Ved et besøk i Storgaten og dennes tverrgater finner man mye.

Overnatting i Luleå er ikke noe problem. Her finnes både hotell og pensjonat i alle prisklasser.

Luleå


 

 

Pajala

Pajala

 

Pajala er en traditionsrik kulturbygd og her finnes Norrbottens eldste brukshistorie - en jernverksepoke som strekte seg nesten over tre sekler. Et stort antall kultur- og opplevelse arrangemang tilbys hele året. "Pajala marknaden" med aner fra 1700-tallet, Artic Canoe Race, Norrskensfestival, Harrens dag (verdens lengste fiskekonkurranse), jakt, fiske og mye mer finnes her.

Pajala


 

 

Piteå

Piteå

 

Piteå kommune dekker et areal på 3.087 kv. km. og har ca. 41' innbyggere. Piteå ligger i den sørlige delen av Norrbottens len ved Piteåelvens utløp, i Bottenviken. Piteå som er "sentralområdet" har næringsvirksomhet foruten turisme også en del tre- og papirindustri. Fra Piteå er det til: Stockholm 945 km. - Luleå 55 km. - Umeå 220 km. Fly via Kallax flyplass i Luleå (1 time 15 min. flytid fra Stockholm). Tog via Älvsbyns jernbanestasjon og deretter buss (14 timmar fra Stockholm). Buss fra Luleå (60 min ) eller Umeå (3 timer og 15 min).

Piteå


 

 

Älvsbyn

Älvsbyn

 

Mellom skogkledde fjell ved Piteälven ligger Älvsbyn som beskrives som fossenes land og Norrbottens Perle. Kommunen som dekker et areal på 1.713 kv. km. og har nesten 9' innbyggere har mange fine fiskevann Storfossen som er Europas høyeste uregulerte foss (ligger 40 km. nord for sentralområdet). Beskrivelsen "Norrbottens pärla" har sitt opphav fra Älvsbyn sett ovenifra og en edelsten med et glitrende azurblått bånd i den ene kanten omfattet av høye og bratte fjell. 

Älvsbyn


 

 

Överkalix

Överkalix 

 

Överkalix er en kommune i østre Norrbotten og ligger ved den fine Kalix älv. Området i Kalix består ev en vakker natur med grønne elvdaler og milelange skogsområder. r som kan tilby ulike aktiviteter og opplevelser. Fiske i toppklasse, flåtferder, marknader og severdigheter som Martingården, Jokkfallet, Linafallet, Rikti-Dockas og Ikongalleriet.

Överkalix


 

 

Övertorneå

Övertorneå

 

Severdigheter er bl.a. Kulturmuseet i Korva og Nordkalottbiblioteket -  og hvorfor ikke en sen kveldstur sommertid på Torneelven med badstuflåte.(Basdtubading har en helt spesiell status i Tornedalen). Å få oppleve en ekte tornedalskveld på forsommeren med vildmarksmiddag, savusauna (røkbadstu) og en lokal trubadur er en raritet.

Övertorneå


 

 

 

 

Västerbotten

Västerbotten

 

 

Västerbotten strekker seg fra den fine skjærgården i øst til de høye fjellene ved den norske grensen - en strekning på 500 kilometer som inneholder alt man kan tenke seg av svensk natur. Her finnes urørte nasjonalelver, milelange skogsområder, en fin skjærgård, utallige fiskavann og mektige fjell som innbyr til aktiviteter og solfyllte fjellvandringer.

Västerbottens len utgjør en åttendel av landets totale areal, men har bare rundt 3% av landets befolkning. Dette innebærer god plass for såvel ville dyr som urørt natur. Den største byen heter Umeå ig har i overkant av 100' innbyggere. Noen mil inne i landet ligger Lycksele - eller LappStockholm som den også kelles noen ganger. her finnes en nordisk dyrepark på den ene siden og urørt villmark på den andre. Samekulturen har sin selvklare og levende historie i Västerbotten. I fjellene finnes såvel reinbeiter som aktive kultplasser eksempelvis velkjente Fatmomakke i Kultsjödalen. Av opplevelse-steder og severdigheter kan nevnes bl.a. Norsjö Hembygdsområde med bl.a. Skidløpermuseum, Jaktmuseum og Fannygården med foto- og kunstutstillingerr. Norsjö kirke som er bygd i tre ig innvidd 1917. Kirken er i jugendstil, en enskips byggning med et tegelbeslått sadeltak og er beskrevet som en av Sveriges 100 vakreste. kirker.

Västerbotten


 

 

 

Kommuner i Västerbotten

 

Bjurholm

Norsjö

Skellefteå

Umeå

Vännäs


 

 

Bjurholm

Bjurholm

 

Bjurholm er sveriges minste kommune. Den dekker et areal på 1.374 kv. km. og har ca. 3' innbyggere. Avstander til andre områder er: Lycksele 90 km.  - Stockholm 680 km. - Umeå 60 km.  - Örnsköldsvik 100 km. Næringsvirksomheten i kommunen har alt fra små virksomheter til høyteknologisk industri. I tillegg til dette finnes både jord- og skogbruk og verksted- og plastindustri. Kommunen har vakker natur med mange muligheter til et rikt friluftsliv. Her finnes en av verdens fineste golfbaner, Älgens Hus, kanopadling, turområdeer, fiske, ridning eller ski ved kystlandets alpine skisentrum.

Bjurholm


 

 

Robertsfors

Robertsfors

 

Robertsfors kommune har pr 31.12.03  - 7.100 innbyggere. Ytterligere data om Robertsfors kommune finnes på deres hjemmeside

Robertsfors


 

 

Skellefteå

Skellefteå

 

Skellefteå er en by som ligger ved Skellefteelven ved utløpet i Bottenviken. Kommunen har ca. 76' innbyggere, og en næringsvirksomhet som foruten turisme og generell handel relaterer seg til trevare- og mekanisk indistri. (Skelleftehamn og Rönnskär med Bolidens smelteverk for kobber og bly.

Skellefteå


 

 

Umeå

Umeå

 

Umeå er en bykommune med et areal på 2.317 kv. km. og 108.000 innbyggere. Antall virksomheter i kommunen overstiger 10', og her finnes bl.a. industri som  tremassefabrikker og universitet, høyskoler, teater, flyplass, fergehavn med fergeforbindelse bla. til Vaasa i Finland.

Her finnes opera, teater, festivaler shoppingmuligheter i mengder, utfluktsområder som Norrbyskär,  Holmön naturreservat, og her kan man oppleve bl.a. selsafari, eventyrbane med villmarkskvell, padling i rolige vann, kjøre jetboat eller skjærgårdscruise. I Umeå er mulighetene mange. SAS flyr daglig fra Arlanda til Umeå og Malmö Aviation fra Bromma. Flyplassen i Umeå ligger bare 4 km. fra sentrum. 

Umeå


 

 

Vännäs

Vännäs

 

Vännäs er en liten kommune (ca. 3.000 innbyggere) med storbyens mange tilbud (pga. nærhet til Umeå). Her finnes et aktivt musikk og kulturliv. Naturen innbyr til alle former for aktiviteter bl.a. som alpint, motorsport, ishockey, ridning, turer langs Vindelelven, fiska eller bare nyte naturen.

Vännäs


 

 

 

 

 

Kart


 


Feriepenger! - startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no


®

- en båtreise du aldri glemmer

 

 


Vi ønsker deg en god ferie !

 

AltomFerien.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot ferieleverandører innen de mest aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser fra bl.a. de enkelte land- og byers turist/informasjonskontor og andre informasjonskilder verden over. AltomFerien.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. AltomFerien.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og picsearchfoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på AltomFerien.no er beskyttet med opphavsrett ©