- startstedet for din drømmeferie

 

ØkonomiGuiden.no  - din hjelp til god økonomi!

 

Velkommen til en av Nordens største, og mest innholdsrike ferieguider

Om

Kontakt

Annonsere


Kategorier

A - Å Guide

Aktiv ferie

Apartments

* Danmark

Bed & Breakfast

Bryllup og Fest

Bussreiser

Campingferie

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Europa

Charterferie

Cruiseferie

Events

Fergeselskap

* Norge

* Sverige

Feriehus

* Danmark

Ferie leverandører

* Norge

Feriemål

* Afrika

* Asia

* Europa

   * Danmark

   * Norge

   * Sverige

   * Spania

* Midt Østen

* Nord Amerika

* Oceania

* Sør Amerika

Feriepenger

Finansiering

Firmareiser

Fjellferie i Sverige

Fjord Cruise

Flybilletter

Fotballreiser

Golf-ferie

* Danmark

* Sverige

* Golf linker

Herregårdsferie

Hotell

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Finnland

* Estland

* Latvia

* Hele verden

Konferansehotell

* Sverige

Kroferie i Danmark

Leiebil

Opplevelser

* Danmark

* Sverige

* London

* Finnland

* Island

Reisebøker

Shopping i Sverige

Skiferie i Sverige

Slottsferie i Sverige

SpA-ferie i Sverige

Sportsreiser

Språkreiser

Storbyferie

Vandrerhjem

Week-End's

* Danmark

* Sverige

* London

Flyplass Info.

Gardermoen / Torp

Arlanda/Stockholm

Kastrup/København

Heathrow/London

Schiphol/Amsteram

Frankfurt/Tyskland

Fly Forsinkelser (N)

Været i alle land

  Danmark

  Hellas

  Kypros

  Norge

  Spania

  Sverige

  Tyrkia

  Thailand

  Se flere land

Aktuellt

Fotogalleri

Helseinformasjon

Norske aviser

Reiseråd fra UD

Valutakalkulator

Web Camera


 

Midt-Sverige

 

 

Populære feriemål

 

 

Dalarna

Gävleborg

Närke

Stockholm

Södermanland

Uppland

Värmland

Västmanland


 

 

Faktainformasjon

 

Din ferie arena

Helse

Kart

Klima

Valuta


 

 

Opplev Midt-Sverige

 

Midt-Sverige kjennetegnes av et bølgende landskap, skogar, sjøer och folklore. Regionen kan tilby besøkende historiske områder og en stor porsjon med tradisjon, natur og eventyr. Midt Sverige er et mekka for den som er interessert av svensk kultur. Stockholm tilbyr mange attraksjoner og underhåldning som kan måle sig med tilbudet i andra europeiska huvudsteder.

 

Vermlands dype skoger er perfekte for aktiva ferieturer utendørs. Her kan du koble av fra det hektiska, moderne livet. Dalarna er kjent som Sveriges folkloredistrikt. Her hentet konstnere som Anders Zorn och Carl Larsson inspirasjon til sine verk. Södermanland, eller Sörmland, er kjent for sine fine herrgårder og Närke for sin fine residensby, Örebro. Västmanland og Uppland kan tilby alle besøkende et rikt tilbud med av kulturelle og historiske severdigheter.


 

 

Dalarna

Dalarna

 

 

Kommuner i Dalarna

 

Avesta

Borlänge

Falun

Gagnef

Hedemora

Leksand

Ludvika

Malung

Mora

Orsa

Rättvik

Smedjebäcken

Säter

Vansbro

Älvdalen

 

 

Landskapet Dalarna og lenet Dalarna er sammenfallende. I Dalarna bor det ca. 280' innbyggere. Lenet har 15 kommuner og tilhører Västerås stift.

Lenets areal er på 29086 kv. km. Høyeste punkt er Storvätteshågna med 1.204 moh. Laveste punkt er der hvor Dalelven (520 km.) renner ut av lenet i sydøst (55 moh.).

Dalarna er et område som er meget  rikt på svensk tradisjon og utmerker seg særskilt gjennom sin folklore, sin musikk, sine fine drakter og ikke minst sin tradisjonelle og fantastiske feiring av midtsommer. Dalarna er et vakkert len preget av fjell- og daler og sine sjøer o pittoreske byer.

På mange steder rundt om i verden kan man ofta se den røde Dalahesten av tre som er symbolet for Dalarna. Dalahestene skjæres ut og males fortsatt av lokale håntverkere i Nusnäs. Dalarna kan tilby det beste både hva gjeller sommer- og vinterturisme. I lenet finnes Sveriges sørligste fjellområde som kan tilby perfekte forhold for ulike vintersporter. Kulturfestivaler og andre arrangement gjennomføret hele året. For den som liker musikk så finnes det to store festivaler, Musikk ved Siljan og Falu folkemusikkfestival, som lokker besøkende ikke bare fra Sverige men også fra hele verden. Tradisjonell folkemusikk og fiolinspill florerar i lenet og ”fiolinduellene” trekker stora folkemasser. Utendørskonserter i det fine og kjente kalkstenbruddet Dalhalla byr på en herlig atmosfære og akustik er et spennende tillskudd på Dalarnas musikalske sommerreportuar.


 

 

 

Avesta 

Avesta

 

Avesta ligger i Dalarnas län ved Dalälven og er en bykommune med litt i overkant av 25' innbyggere.

Avesta


 

 

Borlänge

Borlänge

 

Borlänge ligger i Dalarnas län ved Dalälven og ca. 2 mil fra Falun. Borlänge er en bykommune med ca. 46' innbyggere. Næringsvirksomhet i Borlänge er foruten turisme, industri (Domnarvet jernverk og Kvarnsveden papirfabrikk). Borlänge har egen flyplass.

Borlänge


 

 

Falun

Falun

 

Falun ligger i Dalarnas län, har i overkant av 55' innbyggere og dekker et areal på 2.052 kv. km. Næringsvirksomhet i Falun er foruten stor turisme, handel, gruveindustri og kjemisk industri. I tillegg finnes også virksomheter som eksempelvis Stora Enso, Ericsson Network Technologies og Cederroth International. I Falun finnes bl.a. Dalarnas museum og Bergslagsmuseet. I Falun arrangeres hvert år Svenska skidspelen. Falun er en by med mange fasetter. Her har man residensbyen, kulturbyen, sjøbyen, idrettsbyen, og ikke minst handelsbyen.

Falun


 

 

Gagnef

Gagnef

 

Der Öster- og Västerdalelven møtes i hjerte av Dalarna - der ligger Gagnefs kommune. Her finnes fine områder med åpne landskap nære skog og vann. Røde hus med vite rammer - og dekor er ikke noe du behøver drømme om i Gagnef. Kom og se etter selv.

Gagnef


 

 

Hedemora

Hedemora

 

Hedemora ligger i Dalarnas len og er en bykommune (byprivilegier fra 1446) med ca. 17' innbyggere. Næringsvirksomhet i kommunen er foruten turisme og generell handel også relatert til industri. I Hedemora ligger en fin middelalderkirke.

Hedemora


 

 

Leksand

Leksand

 

Leksand er en bykommune som ligger ved Siljan-sjøen, og har litt i overkant av 15' innbyggere. Næringsvirksomheten i kommunen er bl.a. turisme og generell handelsvirksomhet. I over 150 år har Leksand vært et av landets mest populære feriemål både sommar och vinter. Här finns såvel genuin miljø som traditionsrik kultur.Av severdigheter kan nevnes kirken som er fra ca. 1200-tallet, Leksand kunstmuseum, Limsjøens naturområde mm.

Leksand


 

 

Ludvika

Ludvika

 

Ludvika er en fin bykommune i Dalarnas len.

Ludvika


 

 

Malung

Malung

 

Malung er en utpreget turistkommune og har omtrent 2 mill. besøken hvert år. I dette området med Sälen finnes et av Sveriges største skidområder (6 alpinområder).   Sveriges eneste dalahestmuseum og verldens størsta svømmekonkurranse samarbeider her med fosspadling, åppna bondegårder, golf, ski, teater, fiske mm. Vansbro stuping er et årlig arrangement (i juli) som samler tusenvis av entusiaster.

Vansbro


 

 

Älvdalen

Älvdalen

 

Älvdalens storkommune ble etablert den 1 januari år 1971 gjennom en sammenslåing av de tre tidligere sokn Älvdalen, Särna og Idre. I kommunen bor det drøyet 7 600 mennesker, hvorrav ca. 5 200 i Älvdalen, 1.100 i Särna og 1.300 i Idre.

Älvdalen


 

 

 

 

Gävleborg

Gävleborg

 

 

Kommuner i Gävleborg

 

Gävle

Hofors

Ockelbo

Sandviken

 

I Gävleborgs len bor det ca. 280' mennesker på et areal som er 19.723 kv. km stort. Dette området tilsvarer ca. 4 % av hela Sveriges yta. Lenet er 250 km. langt og 150 km. i bredde. Gävleborg har innenfor sine grenser to landskap, Gästrikland og Hälsingland. Länet tilhører Norrland men ligger like fullt i den slige halvdelen av landet. Nivåforskjellene er store, fra Bottenhavet til 711 moh. på Stora Korpmäkis krøn i Orsa Finnmarker. Gävle er lenets største by.

Gävleborg


 

 

Gävle

Gävle

 

Gävle som ligger midt i Gävleborgs len har omtrent 91' innbyggere hvorav 68' i tettstedet, og er den eldste byen i nord Sverige. Kommunen dekker et areal på 1.603 kv. km. og ligger ved kysten ca. 16 mil nord for Stockholm. Kong Kristoffer av Bayern ga Gävle offisiell bystatus i 1446. Byen havneby og sentrum for det sørøstlige Norrland. Furuviksparken er Sveriges størsta zoo- og fornøyelsespark og ligger rett sør for Gävle. I parken finnes teater, cirkus, et gammelt fort som laget av en stenblokk, en førnøyelsesdel, et zoo område og et tropehus. Et par av de store årlige arrangemmmnet er Countryfestivalen og Furuviksbarnen. Parken er åpen hver dag hele sommeren.

Gävle


 

 

Hofors

Hofors

 

Hofors er en bykommune i Gävleborgs len og ligger mellom Gävle og Falun. Hofors har ca. 12' innbyggere og er som de selv sier, "den lilla kommunen som har nästan allt, och det vi inte själva har, är det nära till. I vår kommun bor man billigt och lever rikt.

Hofors


 

 

Ockelbo

Ockelbo

 

Ockelbo kommune består av sentralorten Ockelbo og de byene Brattfors, Jädraås, Åmot og Lingbo. Ockelbo ønsker deg velkommen til et besøk på noen av de vakreste stedene i Sverige. 

Målt i folkemengde så er Ockelbo den minste av området kommuner. minst av GästRikes kommuner. Åmot er det eneste "bruket" som ble grunnlagt av en kvinne, Catarina Bröms, (biskopinna) bygde her "masugn og hammarsmedja" i begunnelsen av 1700-tallet. Forfatteren Carl Fries sier at "i Ockelbo börjar Norrland" når han beskruver hvordan landskapet forandres og villmarken begynner.

Ockelbo


 

 

Sandviken

Sandviken

 

Sandviken har ca. 37' innbyggere, dekker et areal på 1.165 kv. km. (longitud 60 gr. 37 min. N) - (latitud 16 gr. 47 min. Ø), og er en bykommune i Gävleborg. I Sandvikens kommune finnes det mange muligheter for både opplevelser og aktiviteter.

Sandviken


 

 

 

 

Närke

Närke

 

 

Kommuner i Närke

 

Askersund

Hallsberg

Kumla

Lexå

Lekeberg

Örebro

 

 

Närke er et av Sveriges minste landskap og har en lang handelshistorie. Närke er rikt på kulturarv og tilbyr alle besøkende et stort utvalg av sport- og fritidsaktiviteter.

Närke


 

 

Askersund

Askersund

 

Havnebyen fikk byrettigheter i år 1643 av Dronning Kristinas formynder-regjering. Askersund ble hjemsøkt av en stor bybrann i 1776 men med en iherdig innsats fra befolkningen sto byen gjenreist allerede etter ti år. I byens nåværende sentrum finnes mange fine og vel bevarte 1700-talls hus og her finnes bl.a. rådhuset som fremstår i barokkstil, oppført ved kullerstenstorget etter den fatale brannen. På rådhustaket finnes en smed som er satt opp som et minne om byen handel med smed-varer. I tillegg til dette finnes i Askersund et båt- og skolemuseum som viser visar Vätterns sjøfart gjennom tidene

Ca. 14 km. nord for Askersund ligger Lerbäck. For å minne om den jernbanekultur som fantes i Lerbäck, er det nå plassert et fint- og gammelt lokomotiv  - "loket Schøma" - på den plass der Lerbäck's jernbanestasjon lå i perioden 1884 - 1975.  På Lerbäck hotell finnes en flott utstilling med bl.a bilder fra Kung Oscar II's besøk 7.juni 1898. I tillegg finnes også mange fine bilder fra Lerbäck's omlastningsstasjon (omlastning fra vanlig til smalsporet jernbane). På den tidligere smalsporede jernbanestrekning er det nå bygd en flott turvei, beregnet for både syklende- og gående turister. Lerbäck er et naturlig, og lærerikt stoppested på din reise i Sverige enten du kommer med buss eller bil, og på Lerbäck hotell får du servert de fineste retter.

Askersund


 

 

Hallsberg

Hallsberg

 

Hallsberg kommune har ca. 16' innbyggere. I kommunen finnes det pr. dato ca. 800 næringsvirksomheter hvorav ca. 120 er industribedrifter.

Hallsberg


 

 

Kumla

Kumla

 

Kumla, den blomstrende kommunen, ligger mitt ute på Närkesletten, midt i Närke og midt i Sveriges befolkningsmessige tetteste område med 4 millioner mennisker innom en radie på 20 mil.

Kumla har småbyen skjarm charm med korte avstander, nærhet, mange fine grønnne områder / parker og gratis parkeringsplasser overalt. Den som søker friluftsliv og kulturopplevelser har et bredt utvalt i Kumla.

Kumla


 

 

Lexå

Lexå

 

Laxå ligger midt mellom Stockholm og Göteborg, og er en moderne indistrikommune, og som har har denne vieksomhetsformen helt siden 1600-tallet.

Tiveden er kanskje den mest sagnfortalte og mektigste urskogen som finnes i Sverige. Tivedens nasjonalparker formet av innlandsisen og kan tilby vandring blandt unike klippeformasjoner i den dypeste urskog-natur. Av severdigheter i kommunen kan nevnes bl.a. ruinen efter et 1400-tals kloster ved Borasjön, Ramundeboda kirke (Laxå kirke), bruksmuseum og Porla Brunn som er en klassisk brunnsort med aner fra 1600-tallet och än idag kan man dricka brunn under den gamla brunnskupolen.

Lexå


 

 

Lekeberg

Lekeberg

 

Lekebergs kommune ligger midt i midt-Sverige og er rik på severdigheter og vakre naturområder.

Lekeberg


 

 

Örebro

Örebro

 

Örebro by (byprivilegier fra ca.1370) ligger ved sjøen Hjälmaren og har ca. 85' innbyggere. Storkommunen har ca.125' innbyggere. (Örebro len dekker 8.500 kv. km.). Av severdigheter i Örebro kan nevnes bla. Örebro slott (ca.1570) og kirken (1200-tallet).

Örebro


 

 

 

Stockholm

Stockholm

 

 

Kommuner i Stockholm

 

Daneryd

Ekerö

Haninge

Huddinge

Järfälla

Lidingö

Nacka

Norrtälje

Nyneshamn

Roslagen

Salem

Solna

Stockholm C

Sundbyberg

Södertälje

Tyresö

Täby

Upplands Väsby

Upplands Bro

Vallentuna

Vaxholm

Värmdö

 Österåker

 


 

 

I området i- og omkring Stockholm har det vært aktivitet siden omkring 700-tallet, men selve byen Stockholm ble grunnlagt først  ved ca. år 1255. Det gikk noen hundre år før utviklingen til en storby startet ved andre halvdel av 1800-tallet. Stockholm beskrives ofte som "Nordens Venezia" på grunn av sine mange holmer, vann og broer. Byens eldste del er som mange vet "Gamla Stan". Denne delen skriver seg fra tidlig middelalder. Stadig flere nordmenn og turister fra andre land finner veien til "byen som flyter på vannet".

I Stockholm kan du oppleve attraksjoner som det 372 år gamle Vasaskeppet, Skansen og Gröna Lund. I tillegg må vi også ta med Det kongelige Slott, Stadshuset og verdens eldste nasjonalmuseum fra 1794.

Til de av dere som ikke har besøkt Stockholm så anbefales dette. Et besøk her er noe av det beste du finner i Norden. Stockholm dekker alle krav til en virkelig storby. Her kan man få tilfredstilt både kulturelle, materielle og andre interesser fullt ut.

 

 

   

 

I Stockholm er det lett å bli kvitt noen tusenlapper på shopping. Du kan eksempelvis besøke noen av landets fremste butikkjeder, som NK (det var her Sveriges utenriksminister ble drept høsten '03), Åhlens City, PUB Oog Gallerian for å nevne noen. Her finner du et stort utvalg av klær, sko, smykker, mat osv.

Stockholm


 

 

Daneryd

Daneryd

 

Info om Daneryd kommer senere.

Stockholm


 

 

Ekerö

Ekerö

 

Ekerö ligger i Mälaren like vest for Stockholm. Kommunens 140 øyer kalles også for "kulturens øyverden ettersom de mange historiske sporene som finnes i kulturlandskapet danner en link til dagens aktive kulturliv.

Ekerö er den eneste kommunen i Sverige med to verdensarver - Drottningholm med sine to slott og Slottsteatern og den tilhørende parken. Birka på Björkö og Hovgården på Adelsö. Området har også et stort antall kirker hvor de eldste er helt fra 1100-tallet.  Melarøyene med sine runestener, kongehauger og borgruiner minner om områdets meget gamle historie. Kommunen er ellers kjent for sitt rike og livlige kunstliv med berømt arkitektur, museer, kunstatelieer og sine kunsthådnverk. Ekerö Sentrum (1980) er tegnet av den internasjonalt kjente arkitekten Ralph Erskine.

Ekerö


 

 

Haninge

Haninge

 

Haninge dekker Stockholms skjærgårds kanske fineste deler med hele3.600 øyer, og skjær. De mest kjente øyene er Utö, Ornö, Muskö, Fjärdlång, Kymmendö og skjærgårdsparadiset Huvudskär. I tillegg finnes Dalarö med pittoresk sekelskiftesbebyggelse, festningen Dalarö Skans og Gålö äsom er et sentrum for sportsfiskere. Tyresta nasjonalpark er en stor attraksjon i området, og her finnes over 5 mil med turstier som bl.a. går gjennom vakre, trolske skogsområder.

I Haninge kan man spille golf, ri, fiske jakte og mye mye mer. Alle er alltid velkomne til Hanninge.  Rett øst for Handen ligger Tyresta by., som regnes som en av de best bevarte i Stockholmstrakten

Haninge


 

 

Huddinge

Huddinge

 

Huddinge er en moderne storbykommune med ca. 87' innbyggere og er den nest største kommunen i Stockholms len. Her finnes ekspensive handelsområder som Flemmingsberg (m/høyskole - Karolinska Institutet (KI-Syd), Huddinge Universitetssykehus og Novum Forskningspark med avansert forskning innen bioteknikk og medisinsk teknikk), Lenna og Kungens kurva som bl.a. har IKEA og Heron City – som er et   opplevelsesenter. Huddinge ligger nære Stockholm City (ca. 15 min. med pendlertog).

Over halvparten av kommunens områder består av skog, fjell, sjøer og jordbruksområder. Huddinge har i tillegg syv naturreservoat - Björksättrahalvön, Gladöskogen, Gömmaren, Gömsta äng, Orlången, Lännaskogen och Paradiset.

Huddinge


 

 

Järfälla

Järfälla

 

Järfälla ligger to mil nordvest for Stockholm og grenser til kommunene Upplands-Bro, Upplands Väsby, Stockholm, Sollentuna og Ekerö, der grensen går ute i Mälaren. Kommunen har fire kommunedeler som er -  Barkarby-Skälby, Jakobsberg, Viksjö og Kallhäll-Stäket. Hver kommunedel har sitt eget sentrum. Järfälla er en moderne kommune som har mye å tilby bl.a. bra service, et bra klima for alle virksomhetsformer, en vakker natur og ikke minst en nærhet til Mälaren. Her finnes også et meget godt tilbud av fritidsaktiviteter og kulturarrangement.

Järfälla


 

 

Lidingö

Lidingö

 

Bare femten minutter reisevei fra Stockholm og en knapp kilometer fra fastlandet - der ligger Lidingö ("den grønne øya ved storbyen). Lidingö har ca. 40' inngyggere og er en trivelig, mellomstor by som kan tilby alle en fin natur og muligheter for mange aktiviteter og opplevelser. Uansett hvor man befinner seg er det ikke langt til skoger- og vann.

Kappsta som ligger sør på Lidingö er et naturreservoat og et eldorado for alle med botanisk interesse. Her finnes ca. 400 forskjellige botaniske arter, med bl.a. "blårapunkeln" som er unik for dette området.

På Lidingö arrangeres seilregattan "Lidingö Rundt og her arrangeres Lidingöloppet (30 kilometer - og verdens største terrengløp).

Lidingö


 

 

Nacka

Nacka

 

Nacka er en forstadskommune som ligger sørøst for Stockholm. Kommunen har ca. 65' innbyggere. I Nacka er det en storslagen natur bare noen kilometer unna storbyens pulserende liv, og her finnes en fin blanding av gammelt og nytt. I området finnes alt fra kultur, arkitektur til historie. Velkommen til Nacka !

Nacka


 

 

Norrtälje

Norrtälje

 

Norrtälje er et område med ca. 54' innbyggere. Norrtälje kalles ofte for Roslagens hovedstad og er med sin gamle bebyggelse en koselig shoppinby. Her blandes småbutikker med de store kjeddene, utekaféer og kroer. Byrettigheter ble gitt av   Gustav II Adolf år 1622. Under 1700-tallet ble stora deler av Norrtälje satt i brann av ryssere, og i midten av 1800-talet blev byen kjent for sin velgjørende gyttje.

Norrtälje ligger ved Østersjøen og er fiskehavn og har ferjeforbindelse med Finland (Åland).

Norrtälje


 

 

Nynäshamn

Nynäshamn

 

Nynäshamn er et naturparadis i skjærgården og en gemyttelig småby med vakre og historiske områder som på mange måter lett får deg til å glemme hverdagen. Nynäshamn har ca 22' innbyggere. Kjente forfattere som August Strindberg, Moa og Harry Martinson og Lars Widding har søkt inspirasjon i denne rike kulturbygd.

Nynäshamn er også eventyrerens destinasjon. Her kan man surfe  i fantastiske bølger, man kan padle i stille områder, man kan dykke blant et stort antall båtvrak eller man kan prøve seg på fjellklatring. Fra Nynäshamn er det ferjeforbindelse til Gotland.

Nynäshamn


 

 

Roslagen

Roslagen

 

Roslagen er et kystområdet som ligger litt nord for Stockholm. Her kan man besøke idylliske små byer og reise med båt langs denne unike kyst- og skjærdårds stripe. Her er det fine muligheter både for bading og fiske.

Roslagen


 

 

Salem

Salem

 

Salem kommune er en av Stockholm lens minste kommuner (forstadskommune) med ca. 14' innbyggere. Salem er moderne, men har sine røtter helt tilbake til 100-tallet.  med rötterna i 1100-talet. Her finnes vakker natur, severdigheter fra stein, jern- og brosjealderen, mye kulturhistorie, et aktivt sentrum og en hyggelig atmosfære.

Salem


 

 

Solna

Solna

 

Solna bykommune har litt i overkant av 52' innbyggere og er en forstad til Stockholm. Av de mest kjente "landemerker" i Solna er Karolinska Sjukhuset, Haga slott og ikke minst (for fotballelskere) Råsunda fotballstadion.

Solna


 

 

Stockholmby

Stockholm C

 

I området i- og omkring Stockholm har det vært aktivitet siden omkring 700-tallet, men selve byen Stockholm ble grunnlagt først  ved ca. år 1255. Det gikk noen hundre år før utviklingen til en storby startet ved andre halvdel av 1800-tallet. Stockholm beskrives ofte som "Nordens Venezia" på grunn av sine mange holmer, vann og broer. Byens eldste del er som mange vet "Gamla Stan". Denne delen skriver seg fra tidlig middelalder. Stadig flere nordmenn og turister fra andre land finner veien til "byen som flyter på vannet".

I Stockholm kan du oppleve attraksjoner som det 372 år gamle Vasaskeppet, Skansen og Gröna Lund. I tillegg må vi også ta med Det kongelige Slott, Stadshuset og verdens eldste nasjonalmuseum fra 1794.

Til de av dere som ikke har besøkt Stockholm så anbefales dette. Et besøk her er noe av det beste du finner i Norden. Stockholm dekker alle krav til en virkelig storby. Her kan man få tilfredstilt både kulturelle, materielle og andre interesser fullt ut. 

Byen har godt over 700' innbyggere (stor-Stockholm ca. 1.6 millioner). I Stockholm er det lett å bli kvitt noen tusenlapper på shopping. Du kan eksempelvis besøke noen av landets fremste butikkjeder, som NK (det var her Sveriges utenriksminister ble drept høsten '03), Åhlens City, PUB Oog Gallerian for å nevne noen. Her finner du et stort utvalg av klær, sko, smykker, mat osv.

Her er noen shoppe tips i Stockholm

I Gallerian finner du 57 butikker og 15 restauranter/kafeer samlet under ett og samme tak midt i Stockholm sentrum. Dette er en kjempeflott handlegate. Biblioteksgatan (gågate) har flere klokke- og designerforretninger. Sturegallerian ligger midt på det kjente Stureplan. Pass opp - her er det dyrt. Her selges bl.a. klær av det luksuriøse slaget. På Östermalms saluhall kan du få delikatesser av alle slag - også lunsjmuligheter. Det er hit beboerne på Östermalm, Stockholms mest eksklusive bydel går, for å se - og ikke minst for å bli sett. Kungens Kurva ligger en ca. tyve minutters kjøretur fra sentrum. Dette er nordens største eksternhandelsområde, og her er bl.a. verdens største IKEA varehus lokalisert. Stockholm Quality Outlet ligger også langt fra byens sentrum, men her kan du få kjente merkevarer mye billigere en inne i byen. Ofte både 30/40, ja opptil 70% billigere. Vær likevel obs for en del av varene er annen sort. Gamla Stan må du besøke. Dette er en meget koselig bydel som har sinegen sjarme med trange smug- og flere hundre år gamle hus. Her kan du oppleve romantikken med din kjære. 

Stockholm


 

 

Sundbyberg

Sundbyberg

 

Sundbyberg bykommune er en forstad til Stockholm og har omtrent 31' innbyggere.

Sundbyberg


 

 

Södertälje

Södertälje

 

Södertälje er en bykomune (en gammel by med mange fine severdigheter og opplevelsesområder - bystatus fra 1400) med ca. 80' innbyggere. Dette gjør kommunen til Stockholm lens 3. største by. Södertälje er verd et besøk og her finnes bl.a. Sydpoolen som er et av Sveriges størsta eventyrbad med bølger, sklier, strømkanal, fossefall, bobblepooler og en rolig lagune for de alle minste. Her finnes også en avkoblende SPA-avdelning.

Södertälje ligger ca. 3 mil fra Stockholm. Næringsvirksomhet er bl.a. metall, maskin og trevareindustri.

Södertälje


 

 

Tyresö

Tyresö

 

Ser man på kartet vil man oppdage at Tyresö domineres av den lange Brevikshalvøya ved Østersjøens kyst. Tyresö ligger ca. en halv time sørøst for Stockholm.

Her finnes både naturen, kulturen, badeområdene og storbyen innen rimelige avstander hvor man ennbefinner seg på Tyresö. Til Tyresö tilhører også de to skjærgårdsøyene  Ägnö og Härsö og Østersjøvikene Kalvfjärden og Erstaviken. Her finnes Tyresö kirke og Tyresö slott (eies av Nordiska Museet).

Tyresö


 

 

Täby

Täby

 

Täby er bygd på gammel grunn. Her har mennesker virket og etterlatt seg spor helt fra bronsjealderen. Boplassene ble byer og byene ble samfunn. Alt dette kan man oppleve ved å gå Fornstigen i Täby Kyrkby i områdene sør for Prestegården.  Idag er Täby en av de mest moderne kommunene i Sverige med bl.a kort vei til Stockholm, skjærgården og havet. Her finnes historie, kultur, uteliv, golf, båthavn galoppbane og mye mer.

Täby


 

 

Upplands Väsby

Upplands Väsby

 

Ligger sentralt mellom universitetsbyer og trafikknutepunktene Stockholm og Arlanda. Kommunen har ca. 38' innbyggere og her finnes ca. 1' virksomheter innen alle kategorier. Her kan man oppleve fine vann, badestrender (Strandbaden Kairo), golf, turområder, båtliv i Mälarens gjestehavn og mye mer.

UpplandsVäsby


 

 

Upplands Bro

Upplands Bro

 

Upplands-Bro er en stor kommune, en av de større i Stockholm. Arealt er 328.0 kv. km. hvorav 236.2 kv. km. er jordområder. Med en befolkning på ca. 21' innbyggere som i hovedsak er konsentrert til tettstedene Bro og Kungsängen, finnes det store urørte områder og godt bevarte kuturminner. Med 13 mil mälarstrender, et 50-tals øyer og flera insjøer utgjør vann på många måter et dominerende innslag i landskapsbildet.

Til detta kommer fjell og åser og fine skogsområder. Natur og kultur er et viktigt områder for kommunen som ønskes bevart i lang tid.

UpplandsBro


 

 

Vallentuna

Vallentuna

 

Vallentuna tillhører Upplands historiske kulturbygd - men er gjennom sin beliggenhet i nordre del av Storstockholm også en av de kommuner som vokser raskt.

Vallentuna


 

 

Vaxholm

Vaxholm

 

Vaxholm beskrives ofte som "Stockholms skjærgårds hovedstad".  Vaxholm er en kulturell skjærgårdsby med en virkelig småbyidyll og en av de mest attraktive kommuner i  Stockholms nærhet.

Kommunen omfatter totalt 64 øyer samt den store grønna halvøyen Bogesundslandet.

Naturskønnhet, gode muligheter for et aktivt friluftsliv og den umiddelbare nærhet til Stockholm by er noen av de faktorer som bidrar til at mange vil bo og arbeide i Vaxholm.

Vaxholm


 

 

Värmdö

Värmdö

 

Värmdö er en skjærgårdskommune som omfatter mer enn 10' øyer. Kommunen som begynner ved en 20 minutters reise fra Stockholms city og slutter ved ytterskjærene i Østersjøen. Kommunen er fyllt med kulturhistorie, tradisjoner, båt- og badeliv, fiske, natur, høststormer og et fantastisk sommerliv som frister mange.

Värmdö


 

 

Österåker

Österåker

 

Uppdag Österåker og en av verldens vakreste skjærgårder i sødre Roslagen! Her finnes genuina skjærgårdsmiljø som lokker året rundt. Sommertid er det her mer enn 150 arrangement av ulike slag. Österåker  har i overkant av 36' innbyggere hvor de aller fleste (ca. 25') bor i  sentralområdet  Åkersberga, tre mil nordøst for Stockholm. Her finnesb et fint bomiljø, friluftsliv, natur og ikke minst en vakker skjærgård.

Österåker


 

 

 

 

Södermanland

Södermanland

 

 

Kommuner i Södermanland

 

Eskilstuna

Flen

Gnesta

Katrineholm

Nyköping

Oxelösund

Strängnäs

Trosa

Vingåker

 

Södermanland ligger rett sør for Stockholm ved Østersjøen og de store sjøene Mälaren og Hjälmaren. Her møter man et fint landskap med svingete småveier og hundrevis av små sjøer. I området finnes et stort antall slott og herrgårder, parker, alléer og fine hager. Dersom man besøker Gripsholms Slott, Julita Sveriges Landbruksmuseum eller Nynäs slott ved Sødermanlandskysten får du garantert en følelse av tidligere tiders historie og miljø. Mange steder i Sødermanland finner man idylliske småsteder som Trosa, Mariefred og Torshälla. Det sørmlendske landskapet med insjøer, skjærgård og vann gir mange muligheter til varierte aktiviteter.

Södermanland


 

 

Eskilstuna

Eskilstuna

 

Eskilstuna ligger i Södermanlands len og har ca. 90' innbyggere. Her finnes et stort tilbud av kultur, fritidsaktiviteter og opplevelser med alt fra eks. Parken Zoo til nydelige slottsområder som Sundbyholm. Her kan man seile, bade, spille golf, besøke museer eller bare slappe av i en god atmosfære. Eskilstuna er viden kjent for sin jern / stål / verkstedindustri. 

Eskilstuna


 

 

Flen

Flen

 

Flen har et innbyggertall på ca. 17.000. i Flken finnes museér, fin natur, fine områder for ridning- og padling, severdige kirker mm.

Flen


 

 

Gnesta

Gnesta

 

Gnesta er en forholdsvis ung kommune som ligger i hjertet av av den sörmlendse kulturbygden. Gnesta dekker et areal på 540 kv. km. hvorav 461 kv. km   . er jordbruksareal. Kommunen har vintertid ca. 10' innbyggere men dette er et tall som øker vesentlig på sommeren i og med områdets mange fritidshus. Man kan komme til Gnesta med pendeltog fra Stockholm (ca. 1 time). Kommunen ligger også nære Nyköping med Skavsta flyplass.

Gensta


 

 

Katrineholm

Katrineholm

 

Katrineholm er en av lenets ni kommuner. I tillegg til "sentralkommunen" Katrineholm har kommunen syv tettsteder - Bie, Björkvik, Forssjö, Sköldinge, Strångsjö, Valla og Julita/Äsköping. 

Kommunen dekker et areal på 1.120 kv.km. og har ca. 33' innbyggere areal på 1 120 kvadratkilometer, varav landareal 1 018 kvadratkilometer.

Katrineholm


 

 

Nyköping

Nyköping

 

Nyköping bykommune ligger ved Østersjøen og har ca. 49' innbyggere hvorav ca. 31' bor i det sentrale området. De største tettstedene utenfor Nyköping er - Stigtomta, Svalsta, Tystberga og Nävekvarn. Kommunen dekker et areal på 1.560 kv. km.

Med referanse til funn av bosettinger ved Nyköpingelven har området en historie som stekker seg tilbake til ca. 2000 f. Kr.  Fra å være en av flere svenske hovedsteder i en periode på 400 år, ble Nyköping en industriby på 1700-tallet med bl.a. et stort messingbruk. På 1900-tallet ble det her produsert både møbler til NK-senteret og biler på Saab-Ana. I Nyköping ligger Skavsta flyplass, som i 2004 har hatt over en million reisende. Her opererer bl.a. Ryanair, Swiftair og Basicair. Fra Skavsta flyplass er det også ruter til Gotland.

Nyköping


 

 

Oxelösund

Oxelösund

 

Oxelösund ligger sør i  Södermanlands len og har litt i overkant av 11' innbyggere. Områder har aner fra vikingtiden med sin naturlige tilknytning til havet. På 1900-tallet har Oxelösund utviklet seg til et moderne industrisamfunn basert på baserat på jern / stål / glassverk industri, og som en utskipningshavn.

Oxelösund


 

 

Strängnäs

Strängnäs

 

Strängnäs kommune ligger sør for Mälaren og ca. 3 mil øst for 30 kilometer øst for Eskilstuna. Kommunen har ca. 30' innbyggere og er en handel- og industriby.

Strängnäs


 

 

Trosa

Trosa

 

Trosa er den lille kommunen ved havet - bare 40 minutter fra Stockholm. Her bor ca. 10' mennesker. Kommunen ble etablert i 1992. Allerede på 1300-tallet fantes en "by" ved Trosaelven.

Trosa


 

 

Vingåker

Vingåker

 

Vingåker kommune ligger vakkert til i Sörmlands nordvestre del og grenser til Närke og Östergötland. Kommunen ligger bare 55 km. fra Örebro, 60 km. fra  Eskilstuna, 70 km. fra Norrköping, 80 km. fra Nyköping og 170 km. fra Stockholm.

Vingåker


 

 

 

 

Uppland

Uppland

 

 

Kommuner i Uppland

 

Enköping

Håbo

Sigtuna

Sollentuna

Tierp

Uppsala

Älvkarleby

Östhammar

 

 

Uppland med sine vakre og avlingsrike områder, sine fine skoger skogsbygd og et enestående kystlandskap er representativt for den store variasjonen i det svenske landskapet.

Mälaren tilbyr et stort og omfattende system med farbare sjøveier som sakte flyter østover mot Stockholm og ut i Östersjøen. Landskapet omkring Mälardalen er avslappende og har mange fine turområder.  I det upplendska området finnes hellristninger fra bronsjealderen, runestener fra vikingetiden og og en del  middelalderkirker. I Roslagen (kystområdet nord for Stockholm) kan man besøke idylliske små byer og reise med båt langs denne unike kust- og skjærdårds stripe. Her er det fine muligheter både for bading og fiske.

Uppland


 

 

Enköping

Enköping

 

Enköping er en voksende småby ved Mälaren med nærhet til storbyens pulserende liv. I Enköping er avstandene korte, til Stockholm bruker man bare 40 minutter og til de internasjonale flyplassene Arlanda og Bromma samt byen Västerås bruker man kun 45 minutter. Enköping er en fin by med ca. 19' innbyggere.

Enköping


 

 

Håbo

Håbo

 

Håbo er en fin kommune med i overkant av 17' innbyggere. Her finnes fine naturområder med bl.a. 23 mil med Mälarstränder.  Tettsted er Bålsta. Håbo ligger nære både Stockholm, Arlanda og Uppsala.

Håbo


 

 

Sigtuna

Sigtuna

 

Side ved side ligger Sveriges eldste by og Sveriges størsta flyplass – Sigtuna och Arlanda. Sigtuna er en levande by med ca. 6.5' innbyggere. Byen ble grunnlagt år 980 av kong Erik Segersell. Byens gamle "stadsplan" er bevart. På den plass der Erik Segersäll hadde sin kongsgård for 1000 år siden ligger idag Sigtuna Museum, midt i Sigtuna by. Hovedgaten som Erik Segersäll annla ligger fortsatt under dagens Stora gate. I byen ble Sveriges førsta mynt preget - av Eriks sønn, Olof Skötkonung.

Helt siden 980 har Sigtuna vært en kristen by. Hit reiste man for å ta del i den kristna kulten. Av de syv gråstenskirkene i middelarderens Sigtuna finnes idag tre gjenværende som ruiner – St. Per, St. Lars og St. Olof. Mariakirken i Sigtuna by ble bygd av dominikanerbrødrene på 1200-tallet og er en av Mälardalens eldste teglstens bygninger. Benyttes i dag som forsamlingskirke.  Ingen annan by har så mange runestener som Sigtuna. I byen kan man se et ti-tall hele stener og i kommunen finnes det mer enn 150 kjente innskrifter. Runestenene ble reist på 1000-tallet som minnesmerker. Sigtuna rådhus er regnet som det minste i Sverige. Den vakre byggningen ble satt opp rundt år 1740. Er åpen for besøkende om sommeren.

Sigtuna


 

 

Sollentuna

Sollentuna

 

Sollentuna kommune har 58 515 innbyggere og ligger ca. 15 kilometer nord for Stockholm. Kommunens areal er 58.6 kv. km. hvorav 5.4 kv. km. er vann- og sjøer. Kommunen er 13 kilometer lang og 7.5 kilometer på det brededte punkt.

Sollentuna


 

 

Tierp

Tierp

 

Tierp er en liten men fleksibel kommune som gir fine valgmuligheter. Her finnes Dalelven, en fin skjærgård naturreservatet Florarna og ikke minst storbyens tilbud.

Tierp


 

 

Uppsala

Uppsala

 

Uppsala len ligger 65 km. nord for Stockholm og har ca. 185'Kjenn historiens vingeslag i kunskapens by. I Uppsala har mange kjente forfattere, vitenskapsmenn, kunstnere og prester under historiens løp spasert langs de brosten belagte gatene. I kunnskapens by finner du museum fra nåtid til tidlig fortid.

Uppsala har noe å tilby alla. I byen sentrum finner man forretninger, restauranter, pubber og parker. Grøntområdene dommineres av Sveriges eldste botaniska hager samt Linnétre-skogen. I Stadsparken langs Fyriselven finner man vakre beplantninger, stora grønne gressplener, lekeplasser og mange fine turstier. I Uppsala finnes det utrolig mye å se. Her er biblioteket Carolina Redivivia der Sølvbibeln fra 500-talet blir oppbevart, Uppsala domkirke - Nordens størsta kirke som sto ferdig 1435, samt museet Gustavianum med det anatomiske teateret.

Et steinkast utanfor Uppsala finner man Gamla Uppsala hauene som er en av Sveriges historiskt sett mest mytebelagte områder. Sagnet forteller om merkelige blodige "midvinterblot", der mennesker og gaver ble ofret til Asagudene. Dagens Gamla Uppsala er likevel et attraktivt reismål med mange severdigheter. Ved de berømte hauene finner man museet Gamla Uppsala Historiske Sentrum, restaurant Odinsborg, friluftsmuseet Disagården og Gamle Uppsala Kirke.

Ønsker man en dag utenfor så finnes det mange muligheter til opplevelser på sykkel.

Det finnes i områder et stort antall sykkel-tur-veier som passer godt for både voksne og barn.

Passer det ikke med en sykkeltur kan man ta tog. Her kan man reise med damp-toget Lennakatten fra sentrale Uppsala til Faringe. Jernbanen som ble byggd år 1884 tar deg direkte ut i den Uppländske faunaen. 

Benyttes båt kan opplever man at østre og vestre Uppsala deles naturlig av med vann og fra Uppsalas sentrum kan man kanalkrysse fra Fyriselventil Skoklosterslott. Skoklosterslott og området rundt dette er en fantastisk kulturarv med en herlig miljø for avslapping og ro.

Ulva kvern er en håndtverksby utenfor Uppsala. Her finnes et kulturhistorisk miljø. Kvernen og de nærliggende områder / gårdsbebyggelse rommer kafé, glasshytte, krokkemakeri, krydderbod, lærverksted, metallverksted, tekstilateljé og snekkerverksted. Den vakre naturen rundt Ulva kvern, med vannfall, nydelig natur stora grøntarealer er vel passende for utflukter for alle.

Uppsala


 

 

Älvkarleby

Älvkarleby

 

Det området som idag utgjør Älvkarleby kommune steg opp fra havet for ca. 4.5' år siden.  Idag bor det i området ca. 9' mennesker hvorav nesten en tiendede har kommunen som sin arbeidsplass. Kommunen dekker et areal på 209 kv. km. og høyeste punkt er Uppsalaåsen som ligger sør for Marmaca med 60 moh. Avstand til Stockholm er 165 km.

Älvkarleby


 

 

Östhammar

Östhammar

 

Östhammar kommune dekker et areal på 1.451 kv. km. og har ca. 5' innbyggere. I kommunen kan man oppleve skjærgårdslivet og naturen.

Östhammar


 

 

 

 

 

 

Värmland

Värmland

 

 

Kommuner i Värmland

 

Arvika

Degerfors

Eda

Filipstad

Forshaga

Grums

Hagfors

Hammarö

Karlskoga

Karlstad

Kil

Kristinehamn

Munkfors

Storfors

Sunne

Säffle

Torsby

Årjäng

 

I Värmland finnes det mange aktiviteter og severdheter som tiltrekker turister fra hele verden. Her kan man bygga sin egen flåtee for å kunne flyte omkring langs Klarelvens friske vann hvor man kan se det svenske landskapet fra en av sine vakreste sider. Man kan ta turen opp til noen av Värmlands utsiktsplasser og få en fascinerende og  vakker utsikt, eks. på den høye Tossebergskletten  

I Värmland finnes mange muligheter for å kunne se hvordan genuint kunsthåndverk blir til og her finnes mange ulike utstillinger. For den som liker å fiske finnes her mange fine sjøer og vann.

Värmland


 

 

Arvika

Arvika

 

Arvika bykommune som ligger ved innsjøen Glafsfjorden har 26.500 innbyggere. Arvika kommune er Värmlands lens nest største kommune. De største virksomhetene her er Volvo Wheel Loaders AB og Arvika Gjuteri. Bygden er kjent for sitt rike kulturtilbud, for sang og musikk, kunst- og kunsthåndtverkog sine severdigheter som bl.a. kunstmuseet Rackstadmuseet og Klässbols Linneväveri.

Arvika


 

 

Degerfors

Degerfors

 

Degerfors – Värmlands storstue – ligger i grenslandet mellon Värmlands len og Örebro len. Her møtes skogsbygd og slettelandskap. I Sveafallen som er et vakkert naturområde, finner man Sveriges vattendelare. Der finnes også minner fra den tid da innlandsisen dekte Sverige. Navnet Degerfors stammer fra  ”digrafors” (storfossen) som oppsto når smeltevannet styrtede ned via Möckeln og ned  i Letelven.

Idag er Degerfors en industrikommune med ca. 10.500 innbyggere, en vel utbygget kommunal service, gode kommunikasjoner med andre områder og et rikt foreningsliv.

Degerfors


 

 

Eda

Eda

 

Eda kommune i vestre Värmland er mye mer enn bare historiefortellende elgjegere. Eda er en del av Värmland som har mye å tilby uansett om man søker et område for etablering av en virksomhet eller om det er for en vellykket ferietur. I Eda finnes et variert og livskraftig næringsliv fra storindustri til små virksomheter, det finnes et miljø som er preget av naturens nærhet, kulturtilbud og fritidsaktiviteter.

Her finnes naturreservatet Glaskogen som er en perle med uberørt villmark - her finnes "Finnskogleden" (naturreservat en 24 mil lang tursti fra Morokulien i sør til Söre Osen, Trysekil i nord), områder hvor man kan oppleve å se både elg og ulv. På Noresund ligger en 18-hulls golfbane omgitt av den vakre sjøen Hugn. Vintertid finns det flera muligheter til både ski- og alpint. 

Eda


 

 

Filipstad

Filipstad

 

Filipstad fikk sine byprivilegier den 6 April 1611 av Karl IX som døpte byen etter sin sønn Karl Filip. Tradisjonen relatert til jern- og gruvevirksomhet går helt tilbake til 1300-tallet og det var dette forholdet som førte til at østre Värmland ble bebodd. I gruvene i Persberg, Nordmark og Långban var det naturrikedommer og rundt om vokste det opp en bosetting. Livet før var ofte hart og slitsomt for innbyggerne i  Bergsslagen, men deres arbeid la grunnlaget for det moderne Filipstad.

Filipstad


 

 

Forshaga

Forshaga

 

Forshaga har en gedigen historisk bakgrunn og er i dag en kommune med en ganske ung befolkning og en levende bygd både i tettstedene og på landsbygden. Her bor ca. 12' mennesker hvor mange har sitt arbeid innenfor kommunegrensene mens andre pendler. Forshaga har bygd for fremtiden og ekspandert både Deje och Forshaga og kan tilby et godt bomiljø med nærhet til naturen og det lille samfunnets fordeler. Alle er velkommen til vår kommune.

Forshaga


 

 

Grums

Grums

 

Grums kommune ligger strategisk til ved Väneren der hvor E18 og riksvei 45 møtes, og bare 25 km. fra Karlstad Kommunen består av tettstedene Grums, Slottsbron. Segmon, Liljedal og Borgvik. Innbyggertallet er 9.418 og kommunen dekker et areal på 385 kv. km.

Grums


 

 

Hagfors

Hagfors

 

Hagfors er kjent for sine fine kano-vann og en riktig klasiker er flåteferd på Klarelven. Området har også fine muligheter for fjellklatring, mineralleting og et så skjeldent tilbud som dressinturer. Her finnes også den store fossen Brattfallet og Hyttdalens trolske turområder. Severdigheter er bl.a. 1600-talskirken i Ekshärad og Värmlands størsta herrgårdsbygning som ligger i Uddeholm. Tettsteder i kommunen er Tettsteder Hagfors - Ekshärad Uddeholm - Råda - Geijersholm - Sunnemo som samlet har ca. 14' innbyggere.

Hagfors


 

 

Hammarö

Hammarö

 

Hammarö kommune er Värmlands minste kommune med sina 54 kv. km. Det bor ca 14.200 personer i kommunen og befolkningen har økat med ca. 200 personer hvert år siden midten av 1970-tallet.

Stora Enso er den største arbetsgiveren i kommunen. Andre industrier er Noviant AB og Akzo Nobel Base Chemicals AB. Forøvrig finnes det et flertall småbedrifter i kommunen. En annen stor arbetsgiver er Hammarö kommune med ca. 1.100 ansatte.

Hammarö


 

 

Karlskoga

Karlskoga

 

Alfred Nobels Karlskoga ved E 18, i Skandinavias hjerte mellom Stockholm og Oslo, ligger Alfred Nobels Karlskoga. Vår lange tradisjon av jernhåndtering og kreativitethar skapt et næringsliv med mangfold og høy teknisk kompetanse. De ca. 31' innbyggerne i Karlskoga har kort vei til kutur, eventyr, attraksjoner og opplevelser.

Karlskoga


 

 

Karlstad

Karlstad

 

Karlstad, Värmlands residensstad, ligger ved den øvre siden av Vänerns strand. Ibland sies Karlstad flyte på vannet, og det er med en viss rett at man sier dette. Byen ligger på et deltaområde der Klarelven deler seg i månge grener innen den munner ut i Vänern. Derfor bor ingen Karlstadsbo langt fra vannet.

Kommunen har ca. 80' innbyggere.

Karlstad


 

 

Kil

Kil

 

Velkommen til Kils kommune - en sentralbygd i Värmland. Beliggenheten ved den søndre delen av Fryken har gjort bygden til et knutepunkt for kommunikasjoner. Her møtes jernbanelinjer - nordvestre stambane møter Bergslagsbanan og mot nord går Fryksdalsbanan, som av mange beskrives som "Sveriges vackraste järnväg". Her finnes dessuten restene av Sveriges førsta jernbane for allmen trafikk, innviet i 1850.  Denne vedlikeholdes nå av av Frykstad Clara Elfs Jernvägs Sällskap.

Kil


 

 

Kristinehamn

Kristinehamn

 

Kristinehamn er en bykommune med ca. 26' innbyggere.  Kommunen ligger ved  Vänern og er et viktig trafikknutepunkt. Kristinehamn med tettstedene Björneborg, Bäckhammar og Ölme har ca. 24' innbyggere. Kristinehamn har et bra kommunikationsutgangspunkt med E 18 (Stockholm-Oslo), riksvei 26 (Göteborg) samt Sveriges østligste vestkysthavn og 4.5 mil til Karlstads flyplass. Beliggenheten ved Varnans utløp som gjennom Våløsundet (7 km) er forenet med Vänern, Europas tredje størsta innsjø. Kommunen dekker et areal på 750 kv. km 

Kristinehamn


 

 

Munkfors

Munkfors

 

Munkfors kommune ligger i hjertet av Värmland, ca. 45 min. bilreise norrut fra Karlstad og har noe i overkant av 4' innbyggere. De største tettstedene er Munkfors og Ransäter.

Munkfors


 

 

Storfors

Storfors

 

Storfors området het tidligere Fors. Dette er en barnevennlig og trivelig kommune i østre Värmlands ca. 6.5 mil vest for Örebro og 5 mil øst for Karlstad. Kommunen omfatter 394 kv. km. og består av de tre tettstedene Storfors, Lungsund och Bjurtjärn. Samlet har områdene ca. 4.6' innbyggere. I kommunen finnes Bergslagskanalen som er et 65 kilometer langt og meget fascinerende kanalsystem - over 50 kilometer med turstier og områder som passer for både store og små. Det finnes ca. 750 km. med strandlinje i kommunen.

Storfors


 

 

Sunne

Sunne

 

Sunne er en kommune i hjertet av Värmland med cirka 14' innbyggere hvorav ca. 5' bor i sentralområdet. Sunne er en av sveriges mest populære turist- og konferansesteder. De større tettstedene i kommunen er Rottneros og kirkebyene Lysvik, Gräsmark, Västra Ämtervik og Östra Ämtervik.

Sunne


 

 

Säffle

Säffle

 

Säffle er Sveriges yngste stad (fra 1951). Kulturbygd fra: - 1837 ble Säffle kanal ferdig - 1879 kom Bergslagsbanan - 1882 ble Säffle kjøpstad - 1971 ble Säffle slått sammen med de tre tilgrensende kommunerna Värmlandsnäs - Gillberga - Svanskog og ble Säffle kommune. Sentralområdet Säffle har 10' innbyggere.

Säffle


 

 

Torsby

Torsby

 

Torsby er i areal Värmlands største kommunen. På 1600-tallet ble det etablert en stor fins bosetting i nordvestre Värmland.  I dag finnes fortsatt noen av disse "finngårdene" bevart og kan fortelle om denne tidsepoken. Områdene ved Torsby er også kjent for sitt vintertilbud med bl.a. Hovfjellet som kan tilby alle former for skiaktiviteter. Sommartid er det muligheter for ridning, turopplevelser, fiske, jakt golf og mye mer.

Torsby


 

 

Årjäng

Årjäng

 

Årjängs kommun har en vakker beliggenhet i sydvestre Värmland ved grensen til Norge og med nærhet til byer som Oslo, Karlstad och Göteborg. Årjäng har ca. 10' innbyggere, og kommunen har tre tettsteder.

Årjäng


 

 

 

 

 

 

Västmanland

Västmanland

 

 

Kommuner i Västmanland

 

Arboga

Fagersta

Hallstahammar

Heby

Hällefors

Kungsör

Köping

Lindesberg

Ljusnarsbergs

Nora

Norberg

Sala

Skinnskatteberg

Surahammar

Västerås

 

 

Västmanland er et kontrastenes landskap med allt fra dype, mørke skoger med et rikt og variert dyreliv til store åpne områder, steinete skogsmarker til bløta myrer. I Västmanland kan man padle med kano, rida, være med på flåteturer, fiske eller bara nyte roen og stillheten. Alt dette finner man bare en times reise fra Stockholm. Som et blått bånd fra Bergslagens dype skoger i nord til Mälarens lummige viker i sør går den sammenbindende kjeden - Strømsholms Kanal. Mälaren ligger ligger godt beskyttet og kan tilby mange fine plasser- og viker som egner seg bra for strandhugg, bading og andre opplevelsesrike eventyr. I dette området ligger også besøks-slott som - Spøkelsesslottet Engsö, Lekeslottet Tidö og Hestslottet Strømsholm.

Västmanland


 

 

 

Arboga

Arboga

 

Arboga kommune ligger ved  Mälaren og har litt i overkant av 15' innbyggere hvorav varav ca. 11' bor i Arboga by, ca. 300 i Götlunda, ca. 250 i Medåker og resten på landsbygden.. Dette området var så tidlig som på 1200-tallet en viktig handelsplass. Sveriges første "riksdag" ble avholdt her i 1435. Av severdigheter finnes bl.a. noen kirker som stammer fra 11-1300 tallet. Arboga ligger  44 km. fra Eskilstuna - 330 km. fra Göteborg - 520 km. fra Malmö 155 km. fra Stockholm - 52 km. fra Västerås og 40 km. fra Örebro.

Arboga


 

 

Fagersta

Fagersta

 

Fagersta kommune ligger ved grensen mot Dalarna og har ca. 14' innbyggere.  Opplevelsesområder er bl.a. Semla - Högbyn - Ängelsberg - Strömsholms Kanal

Fagersta


 

 

Hallstahammar

Hallstahammar

 

Hallstahammar har aner helt fra 1628 da den første smien ble bygd i Trångfors. 

I 1873 ble Bultfabriks Aktiebolaget grunnlagt og dette skulle bli  Hallstahammars største industrivirksomhet. På 1930-tallet ble også virksomheten Kanthal AB grunnlagt og Hallstahammar ble et av landets mest typiske områder for verkstedindustrien. I dag er Hallstahammar et moderne kommunesentrum med en aktiv handel og en vel utbygd kommunal virksomhet / servicevirksomhet.

Hallstahammar


 

 

Heby

Heby

 

Heby kommune ligger lengst opp i Västmanland len og grenser til ren villmark med elg, rådyr, rev og bjørn. Går man inn i skogene møtes man av den dype stillheten som man bare kan finne blant høye trær der marken er dekt av mose. Den nordre grensen er Dalelven - en av Sveriges størsta elver med holmer, øyer og fosser. Ønsker man ikke å fiske kan man bade i elven. Ved Östa finnes en fem kilometer lang sandstrand. Detta er Dalelvens egenartede riviera, omgitt av stora furutrær.  Denne del av kommunen utgjør en del av Färnebofjärdens nasjonalpark.

Heby


 

 

Hällefors

Hällefors 

 

Hällefors kommune har ca. 8' innbyggere og er et område som har både stål- og trevareindustri.

Hällefors


 

 

Kungsör

Kungsör

 

Kungsör har vokst fram på det område ved Mälarens strand der Gustav Vasa en gång lot bygga seg en kungsgård. Kommunen er sentralt beliggende ved E20, næra Eskilstuna og Örebro. Till Stockholm bruker man  med tåg ca.1 timme og 20 mtinuter.

Kungsör er en liten kommune i Västmanlands len. Området Kungsör og traktene rundt Mälarens innerste viker har en lang historia. I 1538 forvarte Gustav Vasa Kungsörs Gård ved Mälarens sørvestre strand der tetorten siden vokste upp over en långstrackt åsrygg, Jägaråsen. Naturen er preget av et åpent landskap i nord mens det i sør finnes barskogsområder. Området har en fin høyde noe som gir en fin utsikt över Mälaren. Vintertid er Kungsör et utmerket og populært utgångspunkt for långturer over Mälaren til bl.a. Västerås og Stockholm. 

Kungsör


 

 

Köping

Köping

 

Köping med ca. 25' innbyggere ligger ved Mälarens innerste viker, sentralt i Mälardalen. Det er næra til det meste man behøver av offentlig og kommersiell service. Rundt Köping finnes månge fine naturområder der det åpne Mälarlandskapet møter Bergslagens skogrika områder. Köping med havn, den fine elvepromenaden og vakre sekelskifteshus rundt Stora Torget gir karakteren. Handelssted i middelalderen, byprivilegier fra 1474. 

Köping


 

 

Lindesberg

Lindesberg

 

Lindesberg Fikk byrettigheter i 1643. Kirken ble reist av cisterciensermunkar på 1300-tallet. Rester av denne finnes i den nåvarande kirkebyggningen, uppført i 1658 og ombygd efter en brann i 1868. 

I Lindesberg kommune bor det nå ca. 24' menneskor som deler på 450 sjøer, et sykehus, en travbane, en golfbane og flere naturreservat. Lindesberg er den store småbyen, knutpunktet, den selvklare møteplassen. Rundt om finnes byene Löa, Ramsberg, Vedevåg og flere andre tettsteder. 

Lindesberg


 

 

Ljusnarsbergs

Ljusnarsbergs

 

Ljusnarsbergs kommune er en kommune oppbygd på gruver og gruvearbeid. Mårten Nilsson Finne fant koppermalm i disse trakter i 1624. Funnet døptes till Nya Kopparberget og storhetstiden ble innledet i Bergslagen.

Her finnes Miljømuseene i sentala Kopparberg. I tillegg  finnes også dype skoger med trolsk natur, Brattforsens naturreservat og ikke minst Nittälven. Besøkes bør også Gillersklack hvor man kan oppleve alle former for skiaktiviteter som slalom eller turskigåiing på vinteren, vandre på Bergslagsleden og plokke bær eller sopp i de andre årstidene. Oppleve småbyene, museum i Högfors, besøke Dunderbo og Ställdalen, gå naturstiene i Hörken eller nyte utsikten i Älvhöjden.

Ljusnarsberg


 

 

Nora

Nora

 

Nora kommun ligger i hjertet av Bergslagen. Nora by er en vel bevart treby med butikker, håndtverk og boområder i et levende kulturmiljø. Nora by har sammen med Pershyttan og Nora Bergslags Veteranjernbane mottatt tre Europa Nostra priser for god byggningsbevaring.

Nora


 

 

Norberg

Norberg

 

Norberg beskrives som en bergverkskommune og består av sentralområdeet Norberg med Kärrgruven og Karbenning samt et antall mindre områder. Kommunen ligger i Västmanlands nordre del med grense mot Fagersta, Sala og Dalarna (Smedjebacken, Hedemora og Avesta). Kommunen dekkeret areal på 421 kv. km.  og har ca. 6' innbyggere. Landskapet i Norberg er kupert og domineres av skoger, sjøer og våtmarker noe som gir mulighet til et fint- og variert friluftsliv.

Norberg


 

 

Sala

Sala

 

Sala ligger ca. 3.5 mil nord for Västerås. Kommunen har totalt litt i overkant av 22' innbyggere. Av severdigheter har Sala en kirke fra 1300-tallet.

Sala


 

 

Skinnskatteberg

Skinnskatteberg

 

Skinnskatteberg kommunen har ca. 5' innbyggere. I kommunen finnes ikke mindre enn syv staslige herregårder. Andre severdigheter er Röda Jorden i Riddarhytten, Kopparverket, Ebba Brahes Lusthus, Färna Herrgård oog Greve von Hermanssons mausoleum, Bastnesfeltet m m. Galleri Astley i Uttersberg har forvandlat området til et internasjonalt kunstsentrum med ca. 70' besøkere årlig.

Skinnskatteberg


 

 

Surahammar

Surahammar

 

Surahammar kommune har i overkant av 10' innbyggere og ligger geografisk sentralt i midt-Sverige. i grenselandet mellom Mälardalen og Bergslagen. Langs Strømsholms kanal finnes et mange gamla bruk. Tettsteder i kommunen er Virsbo, Ramnäs och Surahammar. Avstand til Västerås er ca. 20 min.  Kommunen har i sitt område mange industrivirksomheter.

Sevärdheter er bl.a. Surahammars Bruksmuseum, Ramnäs Bruksmiljö, MC-museum og Stenhuset.

Surahammar


 

 

Västerås

Västerås

 

I Västerås finnes et stort og moderne kongressanlegg (Aros Congress Center) midt i byen og 16 hotell med tilsammen 2' seneplasser. De fleste hotellene er i gangavstand fra byens senteret. I direkte tilknytning til dette ligger også et nytt konserthus med et stort programtilbud.

Kopparlunden, Västeråshallen og byens sentrale hotell er andre møteplasser med arrangement som idrett, messer, konserter og bedriftskonferanser. Til og fra Västerås finnes gode kommunikasjoner i form av europaveier, tåg- og flyforbindelser. Med tog kommer man til Stockholm på ca. 50 min.

Västerås


 

 

 

Kart


 


Feriepenger! - startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no


®

- en båtreise du aldri glemmer

 

 


Vi ønsker deg en god ferie !

 

AltomFerien.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot ferieleverandører innen de mest aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser fra bl.a. de enkelte land- og byers turist/informasjonskontor og andre informasjonskilder verden over. AltomFerien.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. AltomFerien.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og picsearchfoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på AltomFerien.no er beskyttet med opphavsrett ©