- startstedet for din drømmeferie

 

ØkonomiGuiden.no  - din hjelp til god økonomi!

 

Velkommen til en av Nordens største, og mest innholdsrike ferieguider

Om

Kontakt

Annonsere


Kategorier

A - Å Guide

Aktiv ferie

Apartments

* Danmark

Bed & Breakfast

Bryllup og Fest

Bussreiser

Campingferie

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Europa

Charterferie

Cruiseferie

Events

Fergeselskap

* Norge

* Sverige

Feriehus

* Danmark

Ferie leverandører

* Norge

Feriemål

* Afrika

* Asia

* Europa

   * Danmark

   * Norge

   * Sverige

   * Spania

* Midt Østen

* Nord Amerika

* Oceania

* Sør Amerika

Feriepenger

Finansiering

Firmareiser

Fjellferie i Sverige

Fjord Cruise

Flybilletter

Fotballreiser

Golf-ferie

* Danmark

* Sverige

* Golf linker

Herregårdsferie

Hotell

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Finnland

* Estland

* Latvia

* Hele verden

Konferansehotell

* Sverige

Kroferie i Danmark

Leiebil

Opplevelser

* Danmark

* Sverige

* London

* Finnland

* Island

Reisebøker

Shopping i Sverige

Skiferie i Sverige

Slottsferie i Sverige

SpA-ferie i Sverige

Sportsreiser

Språkreiser

Storbyferie

Vandrerhjem

Week-End's

* Danmark

* Sverige

* London

Flyplass Info.

Gardermoen / Torp

Arlanda/Stockholm

Kastrup/København

Heathrow/London

Schiphol/Amsteram

Frankfurt/Tyskland

Fly Forsinkelser (N)

Været i alle land

  Danmark

  Hellas

  Kypros

  Norge

  Spania

  Sverige

  Tyrkia

  Thailand

  Se flere land

Aktuellt

Fotogalleri

Helseinformasjon

Norske aviser

Reiseråd fra UD

Valutakalkulator

Web Camera


 

 

Extremadura

(Spansk Region)

 

   


Til Spania oversikt

 

Populære feriemål

 

Badajoz

(Provins/By i Regionen Extremadura)

Jeres de los Caballeros

(By i provinsen Badajoz)

Medellin

(By i provinsen Badajoz)

Mérida

(By i provinsen Badajoz)

Zafra

(By i provinsen Badajoz)


 

Cáceres

(Provins/By i Regionen Extremadura)

Guadalupe

(By i provinsen Cáceres)

Jarandilla de la Vera

(By i provinsen Cáceres)

Plasencia

(By i provinsen Cáceres)

Trujillo

(By i provinsen Cáceres)


 

 

Opplev Extremadura

 

 

Extremadura: Flateinnhold: 41 602 km2 (8,39% av landet). Innbyggertall: ca. 1,1 millioner. Befolkningstetthet: 26. Landsdelen omfatter to provinser: Badajoz og Cáceres. Landsdelens offisielle høytidsdag: 8. september.

Historiske glimt:

Mange var de sivilisasjoner som blomstret i Ex tremadura opp gjennom tidene: tarteskeltere og romere, vestgotere og arabere etterlot seg spor i Maltraviesogrotten og Villuercas, i Alburquerque og Valencia de Alicántara med de mange keltiske steinaltere m.m. Men romerne var de viktigste. Med deres ankomst begynte regionens blomstringstid, Lusitania, som også innbefattet nåværende Portugal, var 

trolig deres bety deligste besittelse på Den iberiske halvøya. Her la de i år 25 f. Kr., under keiser August us, grunnen til dagens Mérida, Ernerita Augusta, for veteraner (emeriti) fra Den V og Den X romerske legion. Emerita Augusta ble en velstående og betydningsfull by "det spanske Roma", og herfra ble impulser spredd over regionen. 

Byer som Cáceres, Trujillo og Medellin vokste fram. Men med vandalenes komme fra 409 var det slutt på velstandstiden.

I 468 ble Mérida innlemmet i det vestgotiske riket under kong Eurico. Fra 715 var Extremadura under maurisk herredømme. Landsbyer vokste fram igjen mer som festninger enn bosteder, og kan stå som minnesmer over kampene mellom kristne og maurere. For Extremadura var som en gjennomfartsvei for de kristne, henholdsvis de mauriske, fremmarsjer i gjenerobringstiden. Denne startet relativt tidlig og et avgjørende fant sted i 1229 da Alfonso IX av León beseiret den strategisk viktige Cáceres. Senere under Fernando III el Santo (Den hellige), ble regionen innlemmet i kongerike Castilla-León. Det var på denne tiden at regionen fikk sitt nåværende navn Extremadura (det ytterste landet, grenselandet mot islam). Den var en provins fram til 1882 da den ble delt i to administrative enheter: Badajoz og Cáceres.

"Conquistadorenes land"

Med det katolske kongepar og Colombus oppdagelse av Amerika, ble Spanias tid som stormakt innledet. Derfor er Extremaduras historie også verdenshistorie, for herfra kom de fremste erobrere av Den nye verden: Núnez de Balboa var den første som nådde Stillehavet, Hernán Cortés erobret Mexico og Alvarado, Guatemala. Pizarro kom til Peru, Orellana til Amazonas, Pedro de Valdivia til Chile og Hernando de Soto til Florida.

 

Natur og næringsliv

Denne hardføre landsdelen strekker seg fra Duero-elven og sørover til Andalucia. Provinsene Cáceres og Badajóz blir ofte benevnt som Øvre og Nedre Extremadura. Innen landsdelen skiller tre forskjellige områder seg ut. Det ene strekker seg fra elven Tajo til Salamancaprovinsen i nord. De største byene her er Navalmoral, Plasencia, Jarandilla de la Vera, Jaraíz, Hervás og Coria. Det andre området ligger mot sør, fra Guadianaelven til Andalucia, og byene her er Badajóz, Medellin, Almendralejo, Jerez de los Caballeros, Zafra og Llerena. Mellom disse to elveområdene ligger det tredje og mest kjente, med byer som Cáceres, Guadalupe, Trujillo, Montánchez, Valencia de Alcántara, Alcántara og Mérida.

Extremadura har høye topper i fjellmassivene Gredos, Hervás og Gata. I Guadalupe og Montánchez er det store eiketrær mot intens, blå himmel og langstrakte hveteåkre mot foten av Sierra Morenafjellene. Her er også vide sletter med historiske borger og slott som speiler seg i elvene Tajo og Guadiana.

Fruktbart land, øde områder med storslagen natur, fjell, sletteland, elver som enten kaster seg brusende nedover mot havet eller flyter stille gjennom åkrene, romerske ruiner og middelalderborger: Det er Extremadura.

I jordbruket spiller korndyrkingen (spesielt hvete) størst rolle, samt videreforedlingen. Betydelig saue- og svineavl, samt druer, oliven og tobakkproduksjon. Viktig er fremstillingen av fosfor i Logrosán og kraftverkene ved Guadiana er landets fremste leverandør av elektrisk strøm.

 

Folklore

Landsdelen har en rekke forskjellige folkedanser og -sanger, og disse kan selvsagt best oppleves på en tradisjonell "fiesta" i landsbyen. En melodiøs fløyte og en enkel tromme brukes ofte som akkompagnement. Man forstår lett at det har funnet sted en gjensidig innflytelse mellom Spania og Portugal.

Folkloren er meget variert, såvel i drakter og danser som i musikken. Årsaken må ligge i de store geografiske forskjeller innen regionen, samt innflytelse fra flere kulturer. I Det øvre Extremadura er den svært preget av den lange, mauriske dominansen og de skikker og inntrykk erobrerne av Den nye verden brakte med seg tilbake. Fargerikdommen og mønstret i enkelte folkedrakter minner eksempelvis  om inka- og mayaindianernes billedkunst. I Montehermoso bruker de en fløyte som ikke er ulik inkaenes "quena". På den annen side får noen av jota'ene, den type dans som er mest utbredt en til å tenke på den andalusiske fandango fra Huelvaprovinsen.

Badajoz-festivalen feires siste uke i juni til ære for byens skytshelgen, Døperen Johannes. Denne uken er det forestillinger av klassisk teater i Méridas enestående romerske amfiteater. Bótoa har romería (opptog i kirken og måltid i friluft) den første søndag i mai,, og Mérida har sin fiesta første uke i september.

Cáceres feirer den 2. februar sin Candelariafestival (lysmesse) med opptog til San Blas-kapellet. Her serveres de berømte "coquillos" (honningboller). En annen fin opplevelse er Den hellige messe og prosesjonen til San Bartolomékapellet i Montehermoso. Prosesjonen følges av grupper med folkedansere i nasjonaldrakter.

Extremaduras egen dag, 8. september, og den 19. mars, feires overalt.

 

Jakt og fiske

Extremadura er stedet for den ivrige jeger. Både i reservater og i åpne jaktområder er det store mengder småvilt, spesielt hare, kanin og rapphøns, men også villkalkun og ender. Når det gjelder storvilt, er det mengder av hjort og villsvin i regionens fjell. Cijara nasjonale jaktreservat på 20 000 hektar ligger nær Herrera del Duque i provinsen Badajoz' østligste hjørne, og er en attraksjon. Her er hjort, rådyr, villsvin, gaupe og småvilt, og området blir administrert av Det nasjonale naturvernforbund (KONA) som utsteder den nødvendige jaktlisens.

Fiske er svært populært. Ørret er det nok av i de livlige og kalde elvene i nord. Den beste ørretelven er Jerte, spesielt på det stedet som har fått det lite smigrende navnet Garganta del Infierno, helvetets hals! En annen god fiskeelv er Guadiana, samt sjøene Cijara, Montijo-Lobón, Orellana, Piedra Aguda og Valuengo og til slutt Cornalvo og Prosperina-sjøene.


 

 

Badajoz

Badajoz

Provins / By i den spanske regionen Extremadura

 

 

Badajoz har ca. 115.00 innbyggere og ligger i avstand 400 km. til Madrid 401, 90 km. fra Cáceres, 240 km. fra Lisboa og kun 6 km. fra grensen til Portugal.

Den sølvskimrende vannveien som over risler et av Spanias mest fruktbare områder, Guadiana-elven, flyter stille i utkanten av provinshovedstaden Badajoz. Byen er sjarmerende og litt mystisk - full av minner og spor etter de tidligere arabiske herrer.

Puerta de Palmas, den gamle inngangen i murene rundt byen, er idag bevart som en triumfbue men symbolsk er den fremdeles den virkelige byporten til Badajoz. Innenfor porten er byen lagt ut i brede og bugnende hager. Castelarhagen byr på avkopling blant palmer, blomster og fontener. Den del av byen som har flest spor etter maurerne ligger ca. 60 meter over Guadina-elven på Oriancahøyden. Her ble Alcaza ba-borgen bygd. Tidligere arabiske konge r bodde her, og den har fremdeles en orientalsk atmosfære. Høyden kan nås via hesteskoformet overbygd festningsgang. Et a v buens kjente minnesmerker, Espantaperros-tårnet (hundeskremselstårnet) ligger i Alcazaba, og kneiser over et langstrakt og vakk ert område med hvite landsbyer, grønne marker og den brede Guadiana-elven.

I nærheten av tårnet innenfor Alcazaba ligger flere severdigheter: Det arkeologiske museum, borgens tårn og brystvern, sam t renessanseslottet Suárez de Figueroa. I den nedre bydelen ligger katedralen som ble opp ført mellom 1232 og 1284. Dens kraftige linjer gir mer inntrykk av festning enn en kirke. Tårnet er påført fire gesimser kronet med 

høyrei ste spir. Katedralen inneholder mange fine kunstgjenstander. Rett ved av katedralen står monumentet over maleren Luis de Morales (den guddommelige), en av Badajoz' store sønner. Han levde fra 1510 til 1586, og malte utelukkende religiøse motiver. Han var påvirket av tidens flamske og italienske stil, og hans bilder har et følsomt preg sammen med skjønne farger. Kunstmuseet ligger i det tidligere Santa Catalinaklostret, og her finnes arbeider av store malere som Francisco de Zurbarán, Cervasi, Felipe Checa, Eugenio Hermoso og Corvarsí, foruten mange. samtidskunstnere fra denne landsdelen.

Verd et besøk er også kirken Nuestra Senora de Bótoa som ligger noen få kilometer fra byen, blant vakre eiketrær.


 

 

Jerez de los Caballeros

Jerez de los Caballeros

By i provinsen Badajoz i den spanske regionen Extremadura

 

Jerez de los Caballeros har ca. 10 000 innbyggere, og ligger sør i provinsen kun 74 km. fra Badajoz, og heller ikke langt fra Andalucia. Byen har sitt navn etter Tempelherrene som hadde byen som sitt hovedkvarter på 1300-tallet. Herfra var "conquistadorene" Núnez de Balboa og Hernando de Soto.

Jerez de los Caballeros er en vakker by midt i et landskap med vide sletter og små

 høyder, oliventrær og fantastiske korktrær. Byen har vakre herskapshus, palasser og små, hvitkalkete hus. Dette er en by som absolutt bør besøkes.


 

 

Medellin

Medellin

By i provinsen Badajoz i den spanske regionen Extremadura

 

Medellin er en liten by med snaue 3 000 innbyggere, og ligger ca. 10 mil øst for Badajoz. Fra en høyde ser Medellin ut over Guadiana-elven. En av Extremaduras mest interessante borger ligger her, den solide og nesten ugjennomtrengelige bygningen mellom elvene Guadiana og Ortigas, dominert av Torre de Homenaje (ærestårnet) fra det 16. århundre.

Medellin er i dag en fredelig liten by som livnærer seg av jordbruk på de fruktbare markene omkring. Byen har flere severdigheter, som San Martin-kirken, broen over Guadiana fra det 17. århundre og Eduardo Berrons statue av erobreren Hernán Cortés.


 

 

Mérida

Mérida

By i provinsen Badajoz i den spanske regionen Extremadura

 

Mérida som har litt i overkant av 42000 innbyggere ligger ca. seks mil øst for Badajoz. Selv om byen er sete for landsdelens myndigheter så er denne ikke provinshovedstaden. Mérida ble grunnlagt av romerne i år 25 f.Kr., som retrettsted for veteraner fra Den V og Den X romerske legion. Mérida var "det spanske Roma", en glitrende by og hovedstad i deres provins Lusitania, æret av poeter som Desimus Magnus Ausonius, som satte byen over selveste Athen. Idag er et besøk i Mérida som å følge en strålende historisk sti mellom marmorstatuer, murer, vakre søyler, buer og skulpturer som vitner om en strålende fortid. 

 

Det første en ser, er broen over Albarregaelven mot nord eller den romerske broen fra 1. århundre f. Kr. over Guadiana-elven mot sør, samt Milagrosakvedukten i utkanten av byen. Så dukker byen opp i all sin prakt: Trajans Bue, templene til gudene Diana og Mars, sirkuset, amfiteatret og badene. Men Méridas romerske teater er utvilsomt byens betydeligste byggverk, kanskje et av de viktigste i hele den romerske verden. Når det er festivaltid, kan man her se oppført greske og romerske dramaer. Byens arkeologiske museum som er blant Spanias betydeligste, har en enestående samling av statuer, relieffer, glass, steintøy, mynter og metallgjenstander.

Foruten romerske minner har Mérida også arabiske, som Alcazaba fra ca. 835 (idag klosterkirke), den romerske cisternen (aljibe), som opprinnelig var romersk, men senere gjenoppbygd av maurerne, og med spor av vestgotisk innflytelse. Mérida er nå en moderne by med gode hoteller som eksempelvis paradoren Via de la Plata som er et gammelt, ombygd kloster.


 

 

Zafra

Zafra

By i provinsen Badajoz i den spanske regionen Extremadura

 

Zafra har noe over 14 000 innbyggere, og ligger nesten 8 mil sørøst for Badajoz. Dette er en av provinsens mest máleriske byer. Vakre plasser, omgitt av søyler fra det 16. og det 17. århundre, paradoren "Hernán Cortes" var opprinnelig en maurisk festning som i det 16. århundre ble gjort om til slott av hertugen av Feria.


 

 

 

 

Cáceres

Cáceres

Provins / Provinshovedstad i den spanske regionen Extremadura

 

Cáceres er en by med nesten 75 000 innbyggere som ligger 30 mil fra Madrid, 9 mil fra Badajoz og nesten 11 mil fra grensen til Portugal. Cáceres er hovedstad i provinsen med samme navn og den viktigste byen i det man kaller som "Det øvre Extremadura". Byen kan spore sin opprinnelse tilbake til tiden før Kristus, grunnlagt av den romerske konsul Cayus Norbano Flagus som reiste den muromkransete festningen Norba Caesarina 30 år f. Kr. Byens nåværende navn kommer trolig av romernes Castra Caecilia, maurernes Cazires. 

 

Det er en by med sus fra historisk fortid - full av palasser og herskapshus, rik på vakre kirker og grasiøse spir.En vei med furuer langs sidene snor seg gjennom olivenlunder opppover Sierra de la Mosca (fluefjellet), hvor det solblekte kirkebygget Nuestra Seinora de la Montana reiser seg ved siden av monumentet Sagrado Corazón de Jesús. Utsikten herfra er strålende, til de fjerne fjelltoppene Gredos mot nord, og til massivene San Pedro og Montánchez mot sør. Man ser de to bydelene i Cáceres, den gamle med murene, som huser det meste av byens kunstskatter, og det moderne, livlige Cáeres med nye bygninger, parker, hoteller  og brede gater. Muren er fra maurertiden, og av dens opprinnelige 30 tårn eksisterer fremdeles tolv. I den gamle bydelen ligger en rekke vakre kirker, som Santa Maria-katedralen, sognekirkene Santiago, San Mateo og San Juan, klostrene Santa Clara og San Pablo, slott som Palacio de los Golfanes de Abajo, og Palacio de Moctezuma, som minner om Extremaduras nære kontakt med Den nye verden. Provinsmuseet har minner fra maurertiden, en verdifull myntsamling, m.m.


 

 

Guadalupe

Guadalupe

By i provinsen Cáserec i den spanske regionen Extremadura

 

Guadalupe har litt over 3000, og ligger 129 km øst for Cáceres. Ved foten av Guadalupe-fjellene befinner  vi oss i området for den spesielle og sterke " canamero-vinen. Det er flere gamle landsbyer i dette vakre, fjellrike området. Logrosá er en, med ruiner fra før romertiden. M ens vi klatrer oppover, finner vi Guadatil venstre. Her ble de dokumenter und ertegnet som muliggjorde ekspedisjonen som førte til oppdagelsen av Amerika. Gua dalupe blir nevnt i gamle jaktbøker som et sted med mengder av bjørn, og de ka tiljanske konger kom hit på jakt. 

 

Jomfru stia skal ha vist seg her i Villuercasfjellene Dom 1212 og 1322. Dermed kom det et kloster her. Kong Alfonso den XI påkalte Jomfru M arias (Virgen de Guadalupe) hjelp i slaget mot maurerne ved Salado i 1340. Etter seie ren ble Guadalupe snart landets viktigste sentrum for Maria-dyrkelsen, og med oppdagelsen av Aurerika et valfartssted for hel e den spansktalende verden. Arkitektonisk er Guadalupe en harmonisk sammenstilling av ulike stilarter: Utsøkt gotikk i Alfonso XIs kapell, det vakre klos tret i mudéjar-stil fra det 15. århundre. Trappen med tvillingbuene inn til koret er i plateresk stil, og renessansen er også representert i sakristiet, rekvielikviekapellet, bønne salene g i kongenes sarkofager. Mens arkitekter fra flere perioder bygde Guadalupeklostret, har malere fra hvert århundre dekorert veggene: Juan de Flandes, Zurbarán, Caxés, Carducci.og Lucas Jordán. Klostret har en enestående samling av miniatyrbilder, korbøker og store bind fra det 15.-17. århundre, samt en stor og verdifull samling av broderte messedrakter. Guadalupe hadde i sin tid latinskole, kirurgi- og farmasiskole. Der var herberge, sykehus og kongelig palass. Guadalupe var og er Extremaduras og hele den spanske verdens religiøse "hjerte".


 

 

Jarandilla de la Vera

Jarandilla de la Vera

By i provinsen Cáserec i den spanske regionen Extremadura

 

Jarandilla de la Vera er em liten by med bare 3 000 innbyggere, som ligger 14 mil øst for Cáceres, i et meget vakkert  landskap. Stedets borg er omgjort til parador. Halvannen mil vest for Jarandillá de la Vera, tilbaketrukket og i fredelige omgivelser, ligger Yuste-klostret som var kong Carlos I's (keiser Karl V) siste tilholdssted.


 

 

Plasencia

Plasencia

By i provinsen Cáserec i den spanske regionen Extremadura

 

Plasencia er en by med nesten 35 000 innbyggere, og ligger 8 mil nord for Cáceres. Dette er en storslagen by ved bredden av elven Jerte. Katedralen fra det 12. århundre er et interessant eksempel på overganger i stilarter, dels romansk, dels gotisk. Det rikt dekorerte koret er fra det 15. århundre, og hovedalteret er et verk av Gregorio Hernández. 

En nattlig spasertur gjennom gamle gater som Quesos og Arenillas, over palassene Santo Domingo og San Nicolás med sine palasser, fasader, skjulte kroker og våpenskjold, vekker til live forgangne århundrer. Hele byen med sine fornemme atmosfære er verd et besøk, innbefattet katedralmuseet og markiene av Mirabels jaktmuseum. Det ukentlige marked, som har tradisjoner fra det 13. århundre, har bevart noe av sitt opprinnelige preg.


 

 

Trujillo

Trujillo

By i provinsen Cáserec i den spanske regionen Extremadura

 

Trujillo ligger 17 km øst for Cáeres, og har litt over 10 000 innbyggere. Dete er "conquistadoren" Francisco Pizarros fødeby. Byer med samme navn fins i Venezuela, Peru og Honduras. Livet i byen er konsentrert rundt Plaza Mayor - som i størrelse og stilrenhet er regnet som en av as mest interessante, med de alltid tedeværende silhuetter av slottet, borgen, og kirker i bakgrunnen. Plassens sentrum er dominert av en rytterstatue av Pizarro - et arbeid av de amerikanske billedhuggerne Charles Runse Mary Harriman. Trujillo ligger rundt Plaza Mayor, på en høyde kronet av den arabiske borgen som ble reist for å beskytte byen. Trange, smale gater slynger seg gjenm Trujillo.


 


Feriepenger! - startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no


®

- en båtreise du aldri glemmer

 

 


Vi ønsker deg en god ferie !

 

AltomFerien.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot ferieleverandører innen de mest aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser fra bl.a. de enkelte land- og byers turist/informasjonskontor og andre informasjonskilder verden over. AltomFerien.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. AltomFerien.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og picsearchfoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på AltomFerien.no er beskyttet med opphavsrett ©