- startstedet for din drømmeferie

 

ØkonomiGuiden.no  - din hjelp til god økonomi!

 

Velkommen til en av Nordens største, og mest innholdsrike ferieguider

Om

Kontakt

Annonsere


Kategorier

A - Å Guide

Aktiv ferie

Apartments

* Danmark

Bed & Breakfast

Bryllup og Fest

Bussreiser

Campingferie

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Europa

Charterferie

Cruiseferie

Events

Fergeselskap

* Norge

* Sverige

Feriehus

* Danmark

Ferie leverandører

* Norge

Feriemål

* Afrika

* Asia

* Europa

   * Danmark

   * Norge

   * Sverige

   * Spania

* Midt Østen

* Nord Amerika

* Oceania

* Sør Amerika

Feriepenger

Finansiering

Firmareiser

Fjellferie i Sverige

Fjord Cruise

Flybilletter

Fotballreiser

Golf-ferie

* Danmark

* Sverige

* Golf linker

Herregårdsferie

Hotell

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Finnland

* Estland

* Latvia

* Hele verden

Konferansehotell

* Sverige

Kroferie i Danmark

Leiebil

Opplevelser

* Danmark

* Sverige

* London

* Finnland

* Island

Reisebøker

Shopping i Sverige

Skiferie i Sverige

Slottsferie i Sverige

SpA-ferie i Sverige

Sportsreiser

Språkreiser

Storbyferie

Vandrerhjem

Week-End's

* Danmark

* Sverige

* London

Flyplass Info.

Gardermoen / Torp

Arlanda/Stockholm

Kastrup/København

Heathrow/London

Schiphol/Amsteram

Frankfurt/Tyskland

Fly Forsinkelser (N)

Været i alle land

  Danmark

  Hellas

  Kypros

  Norge

  Spania

  Sverige

  Tyrkia

  Thailand

  Se flere land

Aktuellt

Fotogalleri

Helseinformasjon

Norske aviser

Reiseråd fra UD

Valutakalkulator

Web Camera


 

 

Skottland

 

 


 

 

Populære feriemål

 

Aberdeen

Glasgow

Shetlandsøyene

Edinburgh

Loch Ness

St. Andrews

Orkney Islands

Se Skotland i 360


 

 

Faktainformasjon

 

Din ferie Arena

Helse

Kart

Klima

Valuta


 

 

Opplev Skottland

 

Skottland ligger nord i Storbritannia og omfatter bl.a. Hebridene - Orkenøyene - Shetlandsøyene (kart). Skottland har ca. 5.2 millioner innbyggere som er av angelsaksisk, normannisk eller keltisk opprinnelse. Landet dekker et areal på 78.772 kv. km som er nesten en tredel av det totale Storbritania. Skottland er fascinerende på mange måter, med bl.a sin fantastisk fine natur, sine severdigheter- og atraksjoner og ikke mins sett i lys av sin begivenhetsrike historie. I tillegg til dette kommer skottenes eget språk som kalles for Gælisk. Dersom man benytter tiden til en ferietur i Skottland er man garantert mange hyggelige- og varige minner - selv om noen kan oppfatte Skotland som et forholdsvis dyrt ferieland er det ganske sikkert at alle vil trives.

Skottland kan by på mye, og her finnes eksempelvis mange muligheter i turområdene som ligger både i høylandet, lavlandet eller åslandet - her finne uante fiskemuligheter i både elver- og i fine innsjøer hvor man kan fange både laks og ørret - og man kan nyte mangfoldet i det varierte dyre- og fuglelivet. 

Landets lengste elv heter Tay River - og er nesten 200 kilometer. Her kan man utøve bl.a rafting og andre former for vannaktiviteter eller bare sitte rolig å se på oteren som leker seg i vannkanten. Landets høyeste fjell heter Ben Nevis som er 1345 moh., med Ben Lawers på 1212 moh. som en god nummer to har begge fine turløyper bådemed og uten guider. I disse områdene kan man oppleve å se både hjort- og rådyr på nært hold. For den som liker sport så er det umulig å komme utenom fotballagene, Glasgow Rangers og Celtic, som i det utenomsportslige er rivaler gjennom sin tilknytning til det protestantiske og det katolske. Ellers må neves mulighetene for å oppleve både film, jazz- og folkefestivaler - rugby- og criketkamper og for ikke å glemme et besøk i et tapperi i de edle dråpers (whiskyens) hjemland. Vi anbefaler en ferietur til Skottland og da spesielt i den beste perioden som er fra mai til september. God tur!


 

 

Edinburgh

Edinburgh

 

Edinburgh er hovedstaden i Skottland (grunnlagt 1329 og hovedstad fra 1437). Dette er en vakker by som er landets kulturelle sentrum. Edinburg har nesten 500' innbyggere og et et meget populært turistmål for mennesker fra hele verden (kart). Her finnes det fineste man kan tenke seg av gamle byggverk som slott, borger og mye mer. I tillegg til dette har området omkring Edinburg med sitt Castle Hill, en utrolig vakker natur.

 

   

 

 

 

Her finnes utrolig mange fine severdigheter og som noen eksempler kan nevnes den kjente borgen  Edinburgh Castle hvor museet i denne bl.a. kan vise frem Europas eldste kronejuveler. Videre finnes The Hub (betyr: midtpunktet) med Gladstone´s Land og Edinburgh Festival Center. Her finnes Dronningens offisielle Skottland-residens, Palace of Holyroodhouse - Den kongelige botaniske hage - Galleriet Dean - den fine havnen Port of Leith med Yacht Britannia (et ev kongefamiliens tidliger skotske feriehjem) - Nasjonal-Galleriet - Museum of Scotland - Det kongelige Observatorium - Edinburgh kunst festival (februar) og mye, mye mer. Det er bare å velge. I tillegg må tas med at i siste del av desember til de første dagene ut i januar så arrangeres det det man kaller for Hogmanay-festivalen i byen. Dette er en gedigen feiring av nyttår som er helt uforglemmelig.

Hva er en storby uten shopping og hygge? I Edinburg kan man shoppe i dagevis, man kan nyte livet med god mat og man kan hygge seg med opera (for de som liker det), teater og musikk. I byens sentrun ligger de fineste forretningene på rad- og rekke. Her er de kjente kjøpesentra som St. James Centre og Waverly Shopping Centre - her finnes en av verdens eldste- og mest kjente forretninger, Viktorianske Jenners som har tilholdssted i 48 Princes Street. I tillegg til dette finnes det utallige små sjarmerende forretninger, boder og andre former for utsalgssteder hvor man kan få kjøpt alt mulig rart. Edinburg kan by på fine restauranter, koselige (brune) pub'er og mange andre former for serveringssteder hvor alle kan kunsten av å tilberede nydelige skotske spesiliteter i tillegg til det tradisjonelle med sjømat- og kjøttretter.

Edinburgh fra A - Z  *  WebCam


 

 

Glasgow

Glasgow

 

Glasgow er den største byen (bystatus fra ca. 1450) i Skottland, og ligger ved elven Clyde (kart). Fra tidligere å være en (det man kan kalle) trist industriby med store slumområder, høy arbeidsledighet, prostitusjon og mye kriminalitet fremstår nå Glasgow via en nitid renovering som en by hvor både innbyggere og besøkende turister kan glede seg over den historiske bygningsmasse, severdigheter og attraksjoner. I denne sammenheng er det viktig å bemerke at byen i 1999 ble tildelt Storbritannias arkitektur- og design pris. 

 

   

 

Glasgow har mye å vise frem og det kan eksempelvis nevnes - landets senter for arkitektur- og design, The Lighthouse - The Tall Ship som er en restaurert seilbåt fra omkring 1800-tallet - Galleriet for moderne kunst - Pollik House Kunsgalleri - Transportmuseet - The Hunterian Museum - Hunterian Art Gallery - St. Mungo museet - Det kongelige skotske nasjonale orkester og Den skotske Ballett. Dette er bare noe av det byen kan by på og i tillegg har Glasgow for de med fotballinteresse muligheten for opplevelser av både Glasgow Rangers og Celtic FC og ikke minst Hampden Park som er en av verdens eldste internasjonale fotballarenaer. (Fotballreiser). Om ikke dette er nok så arrangeres det i årlig (medio august) i Glasgow verdensmesterskapet i sekkepipeblåsing. Dette store arrangementet må man oppleve.

Glasgow City Guide fra A - Z


 

 

St. Andrews

St. Andrews

 

St. Andrews (kart) ligger sørøst for Dundee. Dette er en gammel fin by med mange severdigheter som eksempelvis noen særpregede ruiner som stammer helt fra middelalderen. Her finnes muligheter for aktiviteter og ikke minst for golf. Byen beskrives av mange som "Home of the Golf" for her er det hele fem nydelige 18-hulls golfbaner som alle er viden kjent, og besøkt av golfere fra hele verden.

 

   

 

 Som et eksempel så ligger her "The Old Course" hvor det spilles ti-tusenvis av runder årlig, og hvor det er egne- og spesielle regler for hvem som får slippe til på banen. Severdighetene i St. Andrews er mange med bl.a. et universitetet som ble grunnlagt så tidlig som i 1410 - her ligger (selvfølgelig) også det britiske golfmuseum - her er en vakker domkirke, et bispeslottet fra tidlig 1100-tallet og ikke minst St. Andrews´ flotte maritime akvarium. St. Andrews er virkelig verd et besøk enten man spiller golf eller ikke.


 

 

Aberdeen

Aberdeen

 

Aberdeen ( kalles ofte for "Granittbyen") er Skottlands tredje største by. Den har en vakker beliggenhet mellom de store elvene Dee og Don (kart). Hvorfor Aberdeen kalle granittbyen er (som en ganske naturlig forklaring) fordi det meste i denne byen er bygget opp i granitt.

   

Aberdeen kan, som de fleste andre byene i Skottland, vise frem mange fine attraksjoner- og severdigheter, og her er bl.a. et fint maritimt museum - et kunstgalleri - Den Kongelige College bygningen (ca. 1500) og ikke minst St. Machar´s Katedralen fra 1131.

Av attraksjoner kan vi nevne , Det , Duthie Park og Vinterhagen. Har du lyst til å besøke stranden, finner du moderne anlegg med en rekke fasiliteter og muligheter for å utøve alle typer aktiviteter. Den gamle delen av Aberdeen domineres av kirkespiret på. For den som har lyst på andre saker finne her muligheten for et besøk på Strathisla Whiskyfabrikk. God tur!


 

 

Orkney Islands

Orkney Islands

 

Øygruppen Orkney Islands ligger i havområdet i nord men er "bare" ca. ti kilometer fra fastlandsdelen og delt fra dette av Pentland Firth.  (kart).

Av de over 70 øyer som utgjøre Orkney Islands består av ca. 70 små- og store øyer men det er bare mellom 15-20 av disse som har en fast bosetting.

 

   

 

Øyområdet er kjent som et historisk område med bl.a. steinalderlandsbyen Skara Brae - steinmonumenter - tårn og gravsteiner fra samme tidsperiode. Her finnes gravkammeret til Maes Howe som  er tidfastsatt til år 2750 fK. Foruten øygruppens vakre natur og dens mangeartede fugleliv kan man her eksempelvis også se Orkney Museum of Tankerness House - St. Magnus Katedralen fra ca. 1140 Hoxa-galleriet for å nevne noe.


 

 

Shetlandsøyene

Shetlandsøyene

 

Shetlandsøyene kjent fra bl.a. norsk krigshistorie Med Shetlands-Larsen og de andre krigsheltene, ligger omtrent 180 km nord for Skottland (kart). Hovedstaden her heter Lerwick og ligger ved kysten på hovedlandet, og her finnes et "lite" skandinavia med severdigheter og historie.

 

   

 

På Shetland finnes eksempelvis Jarlshof Prehistoric and Norse Settlement som er utgravinger av jordhus fra 1600-tallet -  den fine borgen Muness Castle  - Old Scatness Broch (som beskrives å være den best bevarte landsby fra jernalderen i hele verden) og ikke minst et meget rikt fugleliv i et vakkert naturlandskap. Shetland er noe spesielt og det er et område som fortjener et besøk, og når man først er her må man for all del besøke pub'en å ta del i lokalbefolkningens muntre kveldstimer.


 

 

Loch Ness

Loch Ness

 

Informasjon kommer!

 

 

Loch Ness Web-Cam

 

   


 

 

Kart

Kart

 


 

 

Klima

Klima

 

Skottland har det man kan kalle for et " maritimt" klima - mildt om vinteren / kjølig om sommeren. I Edinburgh er gjennomsnittstemperaturene i jan/feb. ca. 4 grader og i juli måned på ca. 15 grader.

 

Været i Skottland - I dag !

 

Yahoo værinformasjon


 

 

Valuta

Generell informasjon * Helse * Valuta

(For detaljert informasjon se: Storbritania)

 

Offisielt navn

 

Areal

78.772 Kv. Km.

 

Folketall

Ca. 5.2 millioner

 

Største byer

Edinburgh med ca. 420.000 innbyggere.

 

Språk

Det snakkes engelsk men også gælisk er utbredt.

 

Religion

Den presbyteriske kirke av Skottland, anglikanere og katolikker.

 

Kredittkort

Alle vanlige kort er ok. Reisesjekker kan veksles, men bør helst være i pund. Minibanker er nesten alle steder.

 

Tips

Det er ikke vanlig å gi tips på restauranter eller hotell i Skottland men får man god service så anbefales det å legge igjen noe, eks 10% i tips. Derimot er alle taxisjåfører godt vant, og forventer at man gir omtrent 10% i tips.

 

Klima

Skottland har det man kan kalle for et "maritimt" klima - mildt om vinteren / kjølig om sommeren. I Edinburgh er gjennomsnittstemperaturene i jan/feb. ca. 4 grader og i juli måned på ca. 15 grader.

 

Ambassade i Norge

British Embassy in Norway

 

Visum

Nordmenn som skal besøke Skottland, trenger ikke visum for å opphold inntil 90 dager

 

Tidsforskjell til Norge

Skottland ligger 1t bak Norge ved normaltid.

 

(Kilde: UD)


 

 

Linker

Din ferie Arena

(Her finner du informasjon om det meste - for din ferietur)

 

 

Camping

 

Camps-UK

Caravanclub

Caravan - Sitefinder

Interhike


 

 

Hotell

 


 

 

Ferieguider

 


 

 

Flyplasser

 

Aberdeen Airport

Edinburgh Airport

Glasgow Airport

Inverness Airport


 

 

Kanaler- og Båter

 

 

Båthavner- og Båtutleie

 


 

 

Kultur  /  Underholdning

 

Nyheter i Skottland

T in the Park

The Prince of Wales

The Royal Family


 

 

Sport

 

Golf i Skottland

Ski i Skottland

Sportsfiske i Skottland

Stangfiske i Skottland


 

 

Transport

 

Fergeselskap

 

 

Jernbane

 

 

Veier

 


 

 

Skottland i 360

 

 *******

 


Feriepenger! - startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no


®

- en båtreise du aldri glemmer

 

 


Vi ønsker deg en god ferie !

 

AltomFerien.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot ferieleverandører innen de mest aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser fra bl.a. de enkelte land- og byers turist/informasjonskontor og andre informasjonskilder verden over. AltomFerien.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. AltomFerien.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og picsearchfoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på AltomFerien.no er beskyttet med opphavsrett ©