- startstedet for din drømmeferie

 

ØkonomiGuiden.no  - din hjelp til god økonomi!

 

Velkommen til en av Nordens største, og mest innholdsrike ferieguider

Om

Kontakt

Annonsere


Kategorier

A - Å Guide

Aktiv ferie

Apartments

* Danmark

Bed & Breakfast

Bryllup og Fest

Bussreiser

Campingferie

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Europa

Charterferie

Cruiseferie

Events

Fergeselskap

* Norge

* Sverige

Feriehus

* Danmark

Ferie leverandører

* Norge

Feriemål

* Afrika

* Asia

* Europa

   * Danmark

   * Norge

   * Sverige

   * Spania

* Midt Østen

* Nord Amerika

* Oceania

* Sør Amerika

Feriepenger

Finansiering

Firmareiser

Fjellferie i Sverige

Fjord Cruise

Flybilletter

Fotballreiser

Golf-ferie

* Danmark

* Sverige

* Golf linker

Herregårdsferie

Hotell

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Finnland

* Estland

* Latvia

* Hele verden

Konferansehotell

* Sverige

Kroferie i Danmark

Leiebil

Opplevelser

* Danmark

* Sverige

* London

* Finnland

* Island

Reisebøker

Shopping i Sverige

Skiferie i Sverige

Slottsferie i Sverige

SpA-ferie i Sverige

Sportsreiser

Språkreiser

Storbyferie

Vandrerhjem

Week-End's

* Danmark

* Sverige

* London

Flyplass Info.

Gardermoen / Torp

Arlanda/Stockholm

Kastrup/København

Heathrow/London

Schiphol/Amsteram

Frankfurt/Tyskland

Fly Forsinkelser (N)

Været i alle land

  Danmark

  Hellas

  Kypros

  Norge

  Spania

  Sverige

  Tyrkia

  Thailand

  Se flere land

Aktuellt

Fotogalleri

Helseinformasjon

Norske aviser

Reiseråd fra UD

Valutakalkulator

Web Camera


 

 

Kypros

 

   


 

 

Populære feriemål

 

Ayia Napa

Limassol

Polis

Famagusta

Nikosia / Lefkosia

Paphos

Larnaca

Protaras/Fig Tree Bay


 

 

Faktainformasjon

 

Din ferie Arena

Helse

Kart

Klima

Valuta


 

 

Opplev Kypros

 

Kypros eller øya som mange kaller Afrodites øy er antagelig for de fleste en godt kjent ferieøy i Middelhavet. Fra statistikken kan det nevnes at dette ferieparadiset blir besøkt av omtrent 50' nordmenn hvert år. Øya er beskrevet som det syvende mest populære reisemål for nordmenn.

Vi i ferietur.no ønsker med dette å gi deg som planlegger en ferietur til denne øya litt informasjon om de mest kjente/besøkte stedene. I denne sammenheng vil vi beskrive både de historiske og kulturelle opplevelser sammen med andre former for aktiviteter som eksempelvis badesteder, shopping mm. Et stort flertall av turistene som besøker Kypros gjør dette hovedsaklig for å slappe av med en velfortjent ferie, slikke sol og nyte det gode liv. For å ta det siste først så er den såkalte "partybyen" Ayia Napa et slikt sted.

 

   

 

Kypros kan tilby et stort utvalg av aktiviteter. Her kan du utføre alle former for vannsport med eksempelvis seiling i området rundt Karpasia-halvøya eller du kan dykke og oppleve Middelhavet fra "innsiden". Passer ikke noe av dette kan du prøve mountain-biking, spille golf på en av de landets mange golfbaner eller du kan få opplevelsesrike fotturer i fjellområdene. Hvorfor ikke leie en bil og oppleve Kypros på denne måten. Alt er tilrettelagt for en god ferie.


 

 

Ayia N

Ayia Napa

 

Ayia Napa var tidligere en fiskelandsby beliggende på den sørøstlige enden av Kypros. Byen er ikke stor og har bare 4-5' fastboende. En av byens "attraksjoner" er den gamle fiskerhavnen hvor deler av det opprinnelige preget fra den gang Ayia Napa var en liten kypriotisk fiskerlandsby, fremdeles kan anes. Ayia Napa er også kjent for sitt kloster fra den venetianske epoken. Dette gir en liten historisk bakgrunnen for en by som blant de fleste er mest kjent for sine mange butikker, tavernaer, diskoteker og barer og ikke minst fest og fart. Noen beskriver kort og godt Ayia Napa som Kypros' svar på Ibiza. Dette viser seg spesiellt om sommeren da byen fylles til randen med festglade mennesker som kun kommer hit for å ha det morro. Det heftige utelivet er Ayia Napas kjenneteg og byen har med god reklame på relativt kort tid klart å etablere seg som "klubbhovedstaden" i Europa. Rundt det gamle klostertorget i sentrum av byen ligger et titalls diskotek, hundretalls barer, tavernaer, kafeer og restauranter. Her er det bare å velge.

Holder man seg litt unna selve sentrum er likevel stedet også velegnet for både barnefamilier og andre. Ca. en tredel av alle de turistene som besøker Kypros kommer havner i Ayia Napa og man kan da tenke seg hvor tett det kan bli av mennesker på strandområdene.

Ayia Napa har noen av de beste og reneste strendene i Middelhavet og her settes sikkerheten i høysetet. Alle strendene har badevakter som patruljerer og holder et godt øye med gjestene. Ayia Napa har fem-seks langgrunne sandstrender som ligger på rekke og rad. Av disse kan nevnes Grecian Bay ( ca. 1,5 km. lang) som ligger rett ved sentrum. Badetemperaturene er så bra at selv på senhøsten måles disse opp mot 24-25 grader,

Uansett hvilken strand man velger så er det lett å finne seg til rette. Det er alltid ledige solsenger og parasoller og dersom man merker sulten er det alltid en mulighet  på kafeene og i butikker som er bygd opp ved strandanleggene. Dersom man av en eller annen grunn skulle kjede deg i Ayia Napa's strandområder så finnes botemiddel. Her finnes alle muligheter for aktiviteter. De fleste større strandanleggene har for utleie utstyret du trenger for jetski, paragliding, kanoer og banan-båter og mye mer. Er ikke dette noe som passer kan man både dykke og snorkle, prøve go-kart, bowling og strikkhopp eller ta en tur med en av de mange cruisebåtene.

 

   

 

   

 

Aya Napa kan også tilby både en vannpark og et tivoli. Her ligger det store badelandet WaterWorld hvor temaet er "Antikkens Hellas". I dette anlegget finnes innretninger som "Poseidons bølgebasseng", "Afrodites bad", Odyssee-elven og omtrent tyve andre attraksjoner. Ayia Napa's tivoli heter "Luna Park" og er et fint sted for de minste.

Aya Napa har sin egen historie og det venetianske klostret fra omkring 1500-tallet hvor det faktisk fremdeles bor et lite antall nonner er verd å se. I dette klosteret oppleves en skjønnhet sammen med det som kan beskrive med en "andektig atmosfære". I tillegg til dette har byen et forholdsvis nytt museum rett utenfor byen.  Dette museet viser det fantastiske livet som finnes i havet.

Ayia Napa er trafikkmessig sett - kaotisk, spesiellt om sommeren med tusenvis av mennesker som fyller den ene "hovedgaten" som går gjennom byen. Dersom man ikke ønsker å være en del av nattelivet men gjerne vil ha en god natt søvn bør man velge et hotell som ligger litt på avstand. Hotell som ligger utenfor sentrum kan anbefales for barnefamilier.


 

Famagusta

Famagusta

 

Famagusta ligger på østkysten i den tyrkisk-okkuperte delen av øya. Byen var tidligere den viktigste havnen på Kypros og et kjent turistsenter før invasjonen i 1974. Famagusta ble grunnlagt så tidlig som i 274 før Kristus ved navnet Arsinië Denne ble erkebispesete og nytt hjemsted for innbyggere av den gamle hovedbyen Salamis da denne i 647 ble ødelagt av araberne. Hit var det i 1291 en stor tilstrømning av kristne flyktninger fra Akra og dette gjorde sitt til at byen ble en av de rikeste handelsbyene i Levante.

 

   

 

For å nevne litt videre fra byens histore så beskrives det at Famagusta ble inntatt av genoveserne i 137 og kom senere under Venezia men overga seg til tyrkerne i 1571 etter et års beleiring. Etter dette var byen var under den britiske administrasjonen fra 1878 - 1960 og var den britiske flåtens havn under den annen verdenskrig. 

"Othellos tårn" eller Havnekastellet ble reist mellom 1506 - 1508 og er omgitt av en vollgrav med fire runde hjørnetårn. Martinengobastionen fra 1550 har 6 meter tykke massive murer og midt i den gamle bydelen står den tidligere katedralen. Dette fine byggverket ble oppført  en gang mellom 1298 - 1326, det har en gotisk stil og fungerer nå som moské.

Vil man oppleve naturens kontraster fra middelhavets strender så finnes dette her. Den fine- og imponerende fjellkjeden som strekker seg midt over Kypros med en høyde på 1952 meter over havet ved Chionistra som er Olymposfjellets høyeste punkt, gir deg dette bildet. Dette fjellet bør oppleves bl.a. som en avveksling fra kysten med det hektiske strandlivet for å slappe litt ekstra av og ikke minst nyte naturspillet og den forfriskende fjell luften. Her kan man få fine naturopplevelser og her finner man et rikt- og  spennende fugle- og plante, fine fossefall og idylliske fjellbyer med vennlige og gjestfrie innbyggere.


 

 

Larnaca

Larnaca

 

Byen Larnaca litt i underkant av 70' innbyggere og er den tredje største byen i den gresk-kypriotiske delen av Kypros. Byen ble grunnlagt omtrent år. 1200 f.Kr. (ifg. sagnet av Noas sønnesønn!) og het dengang Kition. I dag har Larnaca en sammensetning av gammelt og nytt den har fine badestrender, et livlig uteliv og en meget hyggelig atmosfære. Dette er et feriested som har litt av alt men mye av varme.  Sistnevnte er bokstavelig for det kan her bli veldig varm om sommeren. Byens strandpromenade (Finikoudes) er lang og vakker  med palmer, restauranter og butikker og den minner ganske mye på de mere kjente strandpromenadene man finner på den franske kysten.

 

   

 

   

 

Her foregår det meste av Larnacas natteliv med liv og røre fra byens diskoteker og det store antallet med barer og puber. Promenaden strekker seg fra marinaen og ned til det ottomanske fortet fra som er fra tidlig 1600-tallet. Bak den  fine promenaden ligger gamlebyen hvor du finner små koselige forretninger, mange barer og trivelige familiedrevne tavernaer hvor du kan få servert kypriotiske retter. Atmosfæren i Larnaca er god og byen har tatt god vare på sin sjarm og sitt kypriotiske preg. 

I den gamle bydelen kan du se Lazarus-kirken som har spor helt tilbake fra 900-tallet. Det beskrives ifølge legenden at Lazarus kom hit etter at Jesus vekket ham fra de døde. Byens store sønn ved siden av Lazarus er filosofen Zeno. Når du er her bør u også besøke det tyrkiske fortet som er et middelaldermuseum de to arkeologiske museer samt det naturhistoriske museum. Har du med barna på ferieturen hit må du ikke glemme å ta dem med til det paleontologisk museum hvor de kan se dinosaurer.

Hvert år, 50 dager etter påske (dvs. omkring midten av juni), I Larnacas 50 dager etter påske arrangeres festivalen Kataklysmos. Den foregår bl.a. slik at befolkningen drar ned til sjøen og overøser hverandre med vann. Dette er ifg. noen beskrivelsene til minne om Noahs heltmodige redningsdåd under syndefloden mens andre beskrivelser mener at dette har sin bakgrunn fra i gresk mytologi feiringen av kjærlighetsgudinnen Afrodite. Denne festivalen varer i fem dager hvor du kan se både opptog og konserter og ikke minst oppleve en virkelig høy stemning.


 

 

Limassol

Limassol

 

Limassol er den nest største byen ca. 160' innbyggere, har øyas viktigste havn, er senter for den viktige vinindustrien og er et meget populært feriested. Her finner du et pulserende byliv, en gammel bykjerne, severdigheter og stor turisme. Byen er et betydelig handels- og industrisentrum. Mest av alt er Limassol en "glad by" og bærer klengenavnet "lille Paris".

 

   

 

For å beskrive Limassol på en enkel måte kan man dele byen i to ulike deler. Den ene er hotell- og fornøyelsesdelen og den andre er de gamle bydelene. Hotellområdet i Limassol ligger omtrent fem km øst for sentrum langs  mange små sand- og grusstrender og med en palmekranset promenade. Litt lenger unna er det flere fine sandstrender med en samlet strekning på i alt nesten 1.5 mil.

Limassol uttrykker et spennende og internasjonalt preg og byens vitalitet kommer i stor grad til syne med innbyggernes karakteristiske sans for humor. Det er i Limassol hvor karnevalet før fasten med maskerader, parader og festligheter arranggeres og det er i Limassol at den store vinfestivalen i september arrangeres.

Limassols har to av de antikke bystatene med Amathous i øst og Kourion i vest hvor begge er arkeologiske utgravingsområder. I Limassol finner du Limassols slott som inneholder et middelalder-museum, det regionale arkeologiske museum, museet for folkekunst, byens kunstmuseum og Byparken.

 

     

 

I denne byen finner du et stort antall diskotek, flere bouzoukiklubber og mange barer. Byen påstaå selv at den har områdets beste uteliv.  Limassol kan tilby handel  med alt fra kunsthåndverk til moderne kjøpesentre og designforretninger. De store travle shoppingkvartalene er Ayios Andreas Street og Anexartisias Street.

 Limassol har sin historiske fra to antikke kongedømmer som i dag befinner seg på hver side av byen med Amathus i øst og Curium i vest og hvor begge er arkeologiske funnsteder. I Curium finnes et restaurert amfiteater hvor det sommertid arrangeres både konserter og teateroppsetningern. Like ved Curium ligger Kolossi-borgen hvor Tempelridderne engang hadde tilhold. Litt lenger vest langs kysten og omtrent halvveis til feriebyen Paphos, finner du utsiktsklippen som beskrives som fødestedet til den greske kjærlighetsgudinnen Afrodite.

I Limassols gamleby ligger fortet hvor Richard løvehjerte under korstogene på slutten av 1100-tallet befridde og giftet seg med den fengsle(n)de Berengaria av Navarra og gjorde henne til dronning av England.  Når vi er i den historiske delen må vi også nevne det lille arkeologiske museet på Byron Street, middelaldermuseet som holder til i fortet, folkemuseet og byens kunstgalleri som alle er verd et besøk.

Saltsjøen som ligger ved Akrotiri, like sør for Limassol er kjentt for sine millioner av trekkfugler bl.a. tusenvis av flamingoer som overvintrern eller stopper på sin vei nord- eller sørover når årstidene skifter.  Limassol er en by som kan tilby sine besøkende både kultur, uteliv, badetrender og ikke minst en trivelig befolkning.


 

 

Nikosia

Nikosia

Nikosia eller Lefkosia som byen også også blir kalt er hovedstaden på Kypros. Byen ble hovedstad allerede i 1192 for kongene av Kypros og inntatt av venetianerne i 1498 - senere tyrkerne i 1571. Nikosia må besøkes når du er på Kypros. Byen ligger nesten har en meget god tilgjengelighet uansett når du måtte ønske. Ikke langt fra hovedstaden finner du historiske severdigheter som kirken i Asinou med fresker fra 1100-tallet, kongegravene ved Tamassos, den antikke bystaten Idalion og de vakre byene Fikardou og Kakopetria.

 

   

 

   

 

Dersom du besøker Nikosia må du ta en tur til den unike gamlebyen "Laïki getionia", stedet som venetianerne beskyttet med sterke forsvarsmurer på 1500-tallet. Innenfor disse murene finner du en lang en rekke historiske bygninger sammen med små spennende forretninger og koselige kafeer. Selve gamlebyen er stengt for trafikk og den er restaurert etter spesielle normer for å gjenskape byens gammeldagse atmosfære. Her finner du små trange gater og gamle hus med ornamenterte balkonger og en kypriotisk ro. En spasertur i den gamle bydelen er som å vandre langt tilbake i tiden. Byens kjente smykkemuseum og byens kunstsenter steder hvor vi anbefaler et besøk.

Pyli Ammochostou eller som det også kalles - Famagusta-porten er en av de opprinnelige portene fra den gamle bymuren. I denne byendelen finner du severdigheter som Museet for folkekunst, Det Bysantinske Museum, Erkebiskopens palass, Agios loannis katedralen, Museet for den nasjonale frigjøringskampen og ikke minst Chatzigerorgakis Kornesios merkelige hus med Etnologisk museum. Ikke langt unna disse severdighetene går den beryktede "Grønne linje" som skiller republikken fra den omstridte okkuperte nordre del. Denne har eksistert helt siden 1974 da den tyrkiske hær invaderte øya og erklærte 37% av Kypros som utbryterstat. Det er ingen andre land enn Tyrkia anerkjenner denne staten.


 

 

Pafos

Pafos

 

Pafos ligger geografisk sett på østkysten og er et sted som nå bestreber på å tiltrekke  seg turister. Byen har mange historiske minnesmerker og Det var ved kysten utenfor Pafos at gudinnen Afrodite ifølge myten ble "født ut av havet". Sagnet var det egentlige opphavet til pilegrimsferder fra nabolandene som varte i noen århundrer.

 

   

 

   

 

Petra tou Romiou eller Afrodite-klippen som mange beskriver den er Den store klippen som kommer opp av havet og ved Kouklia finner man de gjenværende restene av de første hellige steder som direkte ble knyttet til Afrodite.

De historiske minnene i Pafos utgjør til sammen et stort friluftsmuseum og UNESCO har plassert hele byen på listen over "verdens kulturarver". I tillegg til det som allerede er nevnt kan du her se merkelige klippegraver og grotter, Kongegravene, Paulus´pillar der apostelen ifølge legenden ble bundet og pisket og det antikke Odeon.

Pafos har ikke de store mengdene med turister. De fleste som kommer hit er de man betegner som ryggsekkturister. Pafos har lite med brukbare steder der man kan overnatte.


 

Polis

Polis

 

Polis ligger vest på Kypros og er et sted som fortsatt er forholdsvis uberørt av masseturismen. Det er en naturperle som ble grunnlagt allerede 1000 år f.Kr og som i motsetning til andre steder ikke tilbyr deg et uteliv, severdigheter og restauranter men stedet tilbyr en flott badestrand og de beste muligheter friluftsliv og fredelige avslappende dager.

 

   

 

I Polis finner du hotellene litt utenfor byen. De av god og har selvfølgelig det turistene ønsker av gode restauranter, hotellbar, aktivitetstilnbud og selvfølgelig svømmebasseng.I Polis lever du behagelig og her kan du hvis du en gang får lyst til å bevege bena besøke naturreservatet på Akamas-neset. Her finner du uberørt natur og mange fine turstier. Akamas er tilholdsstedet for nesten hundre forskjellige fuglearter som enten trekker forbi eller overvintrer. Langs stranden kan man om sommeren også være så heldig å få se skilpaddereder.


 

 

Protaras

Protaras

 

Protaras og Fig Tree Bay er det man kan kalle for den rolige naboen til Ayia Napa. Dette stedet kan tilby deg som turist fine badestrender- og badeviker, topp hotell med kjærkommern underholdning for barna og et bra uteliv. I Protaras finnes egentlig det man ønsker. Området består av to småsteder  Pernera og Fig Tree Bay. Dissee to stedene ligger med en relativt kort avstadn fra hverandre (ca. 2 km.) ved kysten. I både Pernera og Fig Tree Bay finnes et godt utvalg i restauranter, barer og butikker. Fig Tree Bay kan også tilby et diskotek for de interesserte.

 

   

 

   

 

Protaras er kjent for sine hotell som alle har en bedre standard enn det man vanligvis finner andre stederpå øya. Protaras er et relativt nybygd feriested hvor det første byggetrinn ble iverksatt tidlig på 80-tallet. Utbyggingen pågåt fortsatt så det er derfor viktig at du passer på slik at du ikke havner på et hotell som ligger i nærheten av en til tider støyende byggeplass.

I området Pernera finner du to mindre badestrender (som er bra selv for små barn) og noen små badebukter som er atskilt fra stranden av klipper. Den absolutt beste stranden i området finner du i Fig Tree Bay. Protaras - Pernera og Fig Tree Bay er et område hvor det er meget varmt selv om det er noe luftigere her enn ellers på Kypros. I dette området finner du et klart- og rent badevann. Som alle andre turiststeder på Kypros tilbys turistene også her muligheten for aktiviteter i form av bl.a. vindsurfing, vannski, pedalbåter, parasailing, seiljoller, snorkling og dykking.

Av andre former for aktiviteter har du muligheten til et besøk på det vakre Kapp Greko hvor du finner turstier, fine dykkemuligheter, øde badeviker og ikke minst den kjempefine Konnos-stranden. Du kan besøke de små fiskehavnene i Paralimni og Agias Trias og reiser du litt lenger nord kommer du til den kjente tavernaen "Garden of Eden" som har en utsiktsplass med en skikkelig teleskopkikkert. Du kan ellers reise til steder som Deryneia og Nicosia.


 

 

Kart

Kart

 


 

 

Klima

Klima

 

Været på Kypros - I dag !

Aya Napa

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

6

6

7

11

15

19

22

22

19

15

12

8

Max. Temp.

19

23

27

30

30

27

23

20

Soltimer

180

187

237

264

334

370

389

371

322

277

227

170

Nedbørsdager

11

7

6

3

2

1

1

1

1

3

5

3

Vanntemp.

 

 

15

17

21

24

24

23

21

17

 

 

 

 

Gazimagusa

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

6

6

7

11

15

19

22

22

19

15

12

8

Max. Temp.

16

17

19

23

28

32

34

34

32

28

23

19

Soltimer

180

187

237

264

334

370

389

371

322

277

227

170

Nedbørsdager

11

7

6

3

2

1

1

1

1

3

5

3

Vanntemp.

16

17

17

19

21

24

26

28

27

25

22

19

 

 

Larnakas

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

7

7

8

10

14

17

19

20

18

15

12

9

Max. Temp.

17

17

19

23

27

31

33

33

31

28

23

19

Soltimer

164

181

229

270

338

366

388

366

324

282

228

174

Nedbørsdager

15

11

9

5

2

1

0

0

1

4

6

13

Vanntemp.

17

16

17

18

21

24

24

25

24

24

22

18

 

 

Limassol

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

7

7

8

10

14

17

19

20

18

15

12

9

Max. Temp.

17

17

19

23

27

31

33

33

31

28

23

19

Soltimer

164

181

229

270

338

366

388

366

324

282

228

174

Nedbørsdager

15

11

9

5

2

1

0

0

1

4

6

13

Vanntemp.

17

16

17

18

21

24

24

25

24

24

22

18

 

 

Nikosia

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

5

5

7

10

14

18

21

21

18

14

10

7

Max. Temp.

15

16

19

24

29

34

37

37

33

28

22

17

Soltimer

170

196

230

279

339

378

398

378

326

283

215

170

Nedbørsdager

14

10

8

4

3

1

1

1

1

4

6

11

Vanntemp.

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

 

Polis

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

7

7

8

10

14

17

19

20

18

15

12

9

Max. Temp.

17

17

19

23

27

30

30

27

23

20

23

19

Soltimer

164

181

229

270

338

366

388

366

324

282

228

174

Nedbørsdager

15

11

9

5

2

1

0

0

1

4

6

13

Vanntemp.

17

16

15

17

21

24

24

23

21

17

22

18

 

 

Portaras

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

7

7

8

10

14

17

19

20

18

15

12

9

Max. Temp.

17

17

19

23

27

31

33

33

31

28

23

19

Soltimer

164

181

229

270

338

366

388

366

324

282

228

174

Nedbørsdager

15

11

9

5

2

1

0

0

1

4

6

13

Vanntemp.

17

16

17

18

21

24

24

25

24

24

22

18


 

 

Valuta

Generell informasjon * Helse * Valuta

 

Offisielt navn

Republikken Kypros

 

Areal

En øy på 9251 km2

 

Folketall

Rundt 793 100 kypriotere på Kypros. Det er 80 pst. gresk-ortodokse, 17 pst. tyrkere og resten fordelt på flere minoritetsgrupper, blant annet armenere, maronitter og katolikker.

 

Største byer

Nicosia (273 642) (info fra Statistical Service of Cyprus 2001), Limasol (196 553), Larnaca (115 268), Pafos (66 364), Famagusta (Nord-Kypros) (37 738)

 

Språk

Gresk og tyrkisk er offisielle språk. Engelsk er viktig i undervisning og handel.

 

Nasjonal- produkt i USD

10.174 milliarder

 

Nasjonal valuta

Kypriotisk pund (CYP) à 1000 mils. CYP 1 = ca. NOK 13,30

 

Kredittkort

Visa, Diners Club, MasterCard, Eurocard og American Express kan benyttes i mer enn 900 butikker, restauranter og hoteller, samt ved uttak av kontanter fra flere minibanker. Eurosjekker og reisesjekker blir også akseptert. Tap av kort kan meldes JCC Payment Systems LTD på telefonnummer i Nicosia 02-360 820.

 

Tips

Det lønner seg å ringe etter drosje. For langdistansetransport er det rimeligere å dele maxi-taxi med noen. Telekort kan brukes i mange telefonkiosker. Engelskspråklige aviser, radioprogrammer og tv-stasjoner finnes. Kino og video er tekstet på engelsk. Kyprioterne snakker engelsk og andre europeiske språk. Unngå kortbukser og ermeløse kjoler/bluser i kirker og klostre. Det er forbudt å flytte på antikviteter på sjøbunnen og ta med antikviteter ut av Kypros uten spesiell tillatelse. Det er strenge straffer for besittelse og omsetning av narkotika.

 

Klima

Kypros har et utpreget middelhavsklima med varme og tørre somre og milde og fuktige vintre. Øya har gjennmsnittlig 340 soldager i året. Årsnedbøren ligger på rundt 510 mm.
Frost forekommer ikke ved kysten, men i høyereliggende områder kan det om vinteren være ganske kald og snø kan falle i fjellene. Middeltemperaturen i Nicosia er 29 grader C i årets varmeste måned (aug.) og 11 grader C i de kaldeste månedene (jan.-feb.)

 

Helseforhold og mathygiene

Man trenger ingen spesielle vaksiner. Vann fra springen kan drikkes. Medisinsk hjelp er god over hele øya og apotekene er forsynt med moderne medisin og utstyr.

 

Strøm/telefon

240V. Stikkontakter har 3 flate plugger. Mange hoteller låner ut adaptere, eller de kan kjøpes i supermarkedet til ca. C£1,50. GSM-telefoner kan brukes på Kypros.

 

Transport

Kypros har ikke tog, men buss og drosje. Bybussene kjører helt til midnatt om sommeren. Det går busser hver dag til bestemte tider (hver time) til alle større byer. Busser til utkantstrøk går en eller to ganger om dagen. Bussene er innstilt på offentlige helligdager. Maxitaxier tilbyr transport mellom alle byer og kjører hver halve time. I bydrosjene skal man be om at sjåføren setter på taksameteret. Man kan ta med egen bil til Kypros eller leie bil på øya. Husk gyldig førerkort. Kypros har venstrekjøring. Fartsgrensen på motorveien er 100km/t og 50-80km/t på andre veier med mindre annen grense er oppgitt. Barn under fem år har ikke lov til å sitte i forsetet. Det er påbudt å bruke bilsete. Motorsykkel, vanlig tråsykkel og yacht kan også leies. Man kan ta båt fra Limassol og Larnaca til Hellas, Egypt og Israel. Flyplassavgiften er inkludert i flybilletten.

 

Statlig reise byrå

Ministry of Commerce, Industry and Tourism, Araouzos Str. 6A, 1424 Nicosia Tel.: +357-22-867 196, Faks : +357-022-375 120 

Cyprus Tourism Organisation, 19, Leoforos Lemesou, PB 24535 CY 1390 Nicosia

Tel.: +357-22-337 715, Faks : +357-22-331 644 og +357-22-33

 

Ambassade i Norge

Det henvises til Republikken Kypros’ ambassade i Stockholm Birger Jarlsgatan 37, 4. etasje, Postboks 7649, SE-103 94 Stockholm Tel.: +46-8-245 008

 

Visum

Mellom Norge og Republikken Kypros er det visumfrihet. Når det gjelder den tyrkisk-kypriotiske delen av øya er det som turist mulig å krysse fra sør til nord på dagsbesøk. Gresk-kypriotiske myndigheter tillater ikke besøk fra personer som har ankommet Kypros via ’TRNC’. Norske borgere må være i besittelse av gyldig pass.

 

Nødtelefoner

Ambassadens nødtelefon er variabel. Blir alltid opplyst på ambassadetelefon :+972-3-744 1490

 

Norsk ambassade og/eller konsulat

Kgl. Norsk Ambassade, Einstein Str. 40, Canyon Ramat Aviv, 13. etg., P.O. Box 17575, 61175 Tel Aviv, IsraelTel.: +972-3-744 1490 Se: Den norske ambassade i Tel Aviv

 

Tidsforskjell til Norge

+ 1 time – skifter til vinter/sommertid som i Europa

 

Nasjonale helligdager

1. og 6. jan., 10. og 25. mars, 1. april, 25 – 29 april, 1. mai, 16. Juni, 15. aug., 1. og 28. okt., 24., 25. og 26. des.

 

Normale åpningstider bank, off. kontorer og butikk

Om vinteren (okt.-apr.) man.–fre. 0730-1430, tors. 0730-1430 og 1500-1800.

Om sommeren (mai til sept.) man., tirs., tors. og fre. åpent til 1930. Siesta fra 1300-1600. Ons. åpent til 1400. Banker, butikker, firmaer og offentlige kontorer holder stengt på alle nasjonale helligdager i tillegg til Skjærtorsdag, men ikke julaften.

 

(Kilde: UD)


 

 

Linker

Din ferie Arena

(Her finner du informasjon om det meste - for din ferietur)

 

 

Bilutleie

 


 

 

Diverse

 


 

 

Ferieguider

 


 

 

Fornøyelsespaker

 


 

 

Golf

 


 

 

Hotell (søk)

 


 


Feriepenger! - startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no


®

- en båtreise du aldri glemmer

 

 


Vi ønsker deg en god ferie !

 

AltomFerien.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot ferieleverandører innen de mest aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser fra bl.a. de enkelte land- og byers turist/informasjonskontor og andre informasjonskilder verden over. AltomFerien.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. AltomFerien.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og picsearchfoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på AltomFerien.no er beskyttet med opphavsrett ©