- startstedet for din drømmeferie

 

ØkonomiGuiden.no  - din hjelp til god økonomi!

 

Velkommen til en av Nordens største, og mest innholdsrike ferieguider

Om

Kontakt

Annonsere


Kategorier

A - Å Guide

Aktiv ferie

Apartments

* Danmark

Bed & Breakfast

Bryllup og Fest

Bussreiser

Campingferie

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Europa

Charterferie

Cruiseferie

Events

Fergeselskap

* Norge

* Sverige

Feriehus

* Danmark

Ferie leverandører

* Norge

Feriemål

* Afrika

* Asia

* Europa

   * Danmark

   * Norge

   * Sverige

   * Spania

* Midt Østen

* Nord Amerika

* Oceania

* Sør Amerika

Feriepenger

Finansiering

Firmareiser

Fjellferie i Sverige

Fjord Cruise

Flybilletter

Fotballreiser

Golf-ferie

* Danmark

* Sverige

* Golf linker

Herregårdsferie

Hotell

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Finnland

* Estland

* Latvia

* Hele verden

Konferansehotell

* Sverige

Kroferie i Danmark

Leiebil

Opplevelser

* Danmark

* Sverige

* London

* Finnland

* Island

Reisebøker

Shopping i Sverige

Skiferie i Sverige

Slottsferie i Sverige

SpA-ferie i Sverige

Sportsreiser

Språkreiser

Storbyferie

Vandrerhjem

Week-End's

* Danmark

* Sverige

* London

Flyplass Info.

Gardermoen / Torp

Arlanda/Stockholm

Kastrup/København

Heathrow/London

Schiphol/Amsteram

Frankfurt/Tyskland

Fly Forsinkelser (N)

Været i alle land

  Danmark

  Hellas

  Kypros

  Norge

  Spania

  Sverige

  Tyrkia

  Thailand

  Se flere land

Aktuellt

Fotogalleri

Helseinformasjon

Norske aviser

Reiseråd fra UD

Valutakalkulator

Web Camera


 

 

Island

 

 

 

Populære feriemål

 

Geysir

Gullfoss

Helgafjell

Mývatn

Reykjavik


 

 

Faktainformasjon

 

Din ferie Arena

Helse

Kart

Klima

Valuta


 

 

Opplev Island

 

Island er en øy som ligger ligger i det nordlige Atlanterhavet rett sør for polarsirkelen og i en avstand på omtrent 1' kilometer vest for Norge. Island er en selvstendig republikk og var det første landet i verden som valgte en kvinnelig president. Island har omtrent 300' innbyggere og de fleste bor sørvest på øya.

 

     

 

Landet består stort settLandet består stort sett av et nakent platåland som er oppdelt av daler- og fjordarmer, og fine flotte fjellpartier med utrolig mange severdigheter som bl.a. isbreeer, vulkaner, varmekilder (ca. 700 i hele landet) og geysir, og man kan besøke steder som Reykjavik - Gullfoss - Geysir - Mývatn - Helgafell. Her finnes eksempelvis isbreen Vatnajökull som er den største i Europas og som måler hele 8.500 kv. km. Totalt så er nesten 12' kv.km av landet dekket av store- og små isbreer. Her finnes foruten isbreer også et stort antall vulkaner (155 stk.) som bl.a. Öræfajökull (2120 m.) - Hekla (1.491 m. foto). Ikke alle vulkanene på Island ligger i dagen men ligger dekket under isbreer. Når denne type vulkaner har sine utbrudd kan dette forårsake store ødeleggelser i og med at isen over smelter og kan forårsake flom i nedenforligende områder.

 

   

 

Mange besøker Island på grunn av landet plante og dyreliv, og her finnes mye av begge deler. Som noen enkle eksempler kan nevnes at de finnes nesten fem hundre forskjellige plantearter og det er observert 250 fuglearter med bl.a. havsule- og havhest. I tillegg finnes det fjellrev- og polarrev, rein - isbjørn- og isbjørn - steinkobbe- og hval. Det finnes også mye av både laks- og ørret og det er mange som besøker Island for å prøve fiskelykken i de mange fine vann- og elver som landet har. 

Forøvrig finnes det mye spennende på Island. Her kan man være aktiv med bl.a. fotturer i nydelige naturområder med både vulkaner, isbreer, fosser og geysirer - man kan ta rideturer (selvfølgelig da på en Islandhest) - spille golf eller man kan bade i en eller flere av de mange varmekildene. I tillegg til dette kan man oppleve diverse festivaler og arrangement som - landets nasjonaldag den 17. juni hvor det er parader, dans, gatemusikk mm. - Sjómannadagurinn (juni) - St. hansaften (24. juni) - Karneval (april) med feiring av første sommerdag - Pjódhátið Vestmannaeyjar (august) en virkelig fest-festival med dans og sang. Selv om det koster en del å besøke dette sagnomsuste landet (det er litt dyrt på Island) så får man en virkelig fin opplevelse, og en opplevelse helt utenom det vanlige. En ferietur til Island gir minner for livet.

Regioner i Island


 

 

Reykjavik

Reykjavik

 

Hovedstaden på Island heter Reykjavik. Byen har noe i overkant av 115' innbyggere, og ligger nydelig til på halvøya Seltjarnarnes lengst inne i Faxaflói (kart). Fra byens beliggenhet er det en fin utsikt til de omkringliggende fjellområder. Reykjavik er landets storby og det virkelige sentrum for alle former for aktiviteter være seg økonomiske, kulturelle eller som den by som tiltrekker seg besøkende fra alle verdensdeler. Reykjavik som er verdens nordligste hovedstad har sitt navn fra de varme kildene i Laugardal.

 

Byen kan vise sine besøkende mange fine severdigheter og her finnes eksempelvis - landets nasjonalmuseum som viser norrøne og folkelige relikvier bl.a. en kirkedør fra 1200-tallet - Árni Magnússon instituttet (ligger bak museet) - byens vakre kirke (Hallgrímskirkja) - Alltingbygningen - den fine domkirken - nasjonalteateret og mye mer. Reykjavik har fra den spede begynnelse vokst til en attraktiv by som kan tilby alt det en hovedstad forventes å ha. Her er det som andre steder mange fine forretninger- og kjøpesenter hvor man finner det meste, her er det en by med et livlig- og ikke minst trivelig kveld- og natteliv med puber, barer og nattklubber hvor man ikke bare kan nyte godt drikke men også nyte god mat. En ferietur til sagaøya Island inkluderer som en selvfølge, Reykjavik.


 

 

Gullfoss

Gullfoss

 

Et av de mest besøkete områder på Island er Gullfoss (kart) som ligger i området Hvitá nordøst for Reykjavik. Dette er en aller fineste fossene på Island, og er et område som selvfølgelig er fredet.

 

Når man besøker, og ser Gullfoss blir man automatisk fascinert av den utrolige kraft, og det fargespill som kommer tilsyne. Dette er også grunnen til at mange av de som besøker dette området blir værende i timevis for å nyte synet og selvfølgelig forevige dette med både foto og video.


 

 

Geysir

Geysir

 

Geysir er et område på Island med mange såkalte springkilder med  varmt vann, og dette er et område som på mange måter gjenspeiler den fascinerende naturen man finner i dett landet. Strokkur spruter opp vann fra jordens indre hvert andre-tredje minutt til en høyde på over tyve meter (kart). 

 

 

 

I tillegg til Stokkur finnes det i dett området mange mindre geysirer, og mange varmekilder. Det er kun Island og to andre land i verden som har slike geysir -New Zealan og Amerika (Yellowstone).'


 

 

Mývatn

Mývatn

 

Mývatn er en innsjø som ligger i det nordøstlige Island ca. fem mil øst for Akureyri (kart). Dette er den fjerde største innsjøen i landet og er foruten en hekkeplass for mange fuglearter, utgangspunktet for lakseelven Laxá i Pingeyjarsýsla. Dette området har på grunn av sin lune beliggenhet meget gode klimatiske forhold.

 

For turister er dette et attraktivt område bl.a. for sin beliggenhet og som et utgangspunkt for turer til (foto) Jökulsárgljúfur Nasjonalpark.


 

 

Helgafjell

Helgafjell

 

Helgafell (225 moh.) er en (noen ganger aktiv) vulkan som ligger utenfor sørkysten av hovedøya (kart). Som ganske sikker mange husker, eller har lest om så var det denn vulkanen som en januardag i 1973 hadde et stort utbrudd som la store deler av byen Vestmannaeyjar under lava- og vulkanaske. Hekla

   

For islendingene betyr Helgafjell mer enn "bare" det å være en vulkan. Fjellet har også en religiøs mystikk over seg, og sagnet sier at dersom man utfører et bestemt rituelt mønster så vil man få oppfylt tre viktige ønsker. (Man kan jo leve lenge i troen).


 

 

Kart

Kart

 

 


 

 

 

Klima

Klima

 

Januar: Gj.temp. –0.5 °C Gj. nedbør: 76 mm (Reykjavik) Juli: Gj. temp. 10.6 °C Gj. nedbør: 52 mm (Reykjavik). Island ligger i grenseområdet mellom det som er definert som den tempererte og den polare klimasone hvor små endringer i lufttemperaturen og luftsirkulasjon gir store utslag i områdenes livsvilkår. Man kan ikke si at det er fristende badetemperaturer på Island i og med at det er en sjøtemperatur på ca. 5-6 grader vintertid og ca. 10-12 grader på sommeren. Mesteparten av kysten med det tilhørende lavland har et forholdsvis temperert klima med ca. 0 grader i januar og ca. 10 i juni/juli. Laveste/høyeste temperaturer målt i landet er -38 og +30 grader. Mest nedbør er i sør/sør. 

 

Været på Island - I dag !

 

Island Meteorologiske


 

 

Valuta

Generell informasjon * Helse * Valuta

 

Offisielt navn

Republikken Island - Lýðveldið Ísland

 

Areal

102 819 km2

 

Folketall

288 201 (des. 2002)

 

Største byer

Reykjavík (hovedstad): 111 300, Kópavogur: 23 500, Hafnarfjörður 19 600, Akureyri 15 400 (største by utenfor hovedstadsområdet der rundt 175 000 av islendingene bor).

 

Språk

Islandsk. Allment svært gode kunnskaper i engelsk, en del snakker også "skandinavisk"

 

Nasjonal- produkt

744 mrd. ISK

 

Valuta

Pr. mars 2003: 100 ISK = 9,3 NOK

 

Kredittkort

Visa og MasterCard aksepteres stort sett over alt. AmEx og Diners Club er mindre benyttet.

 

Tips

Selv om klimaet på Island er ganske likt deler av Kyst-Norge, vær forberedt på at det kan være mye vind og ta med påkledning deretter.

 

Klima

Januar: Gj.temp. –0.5 °C Gj. nedbør: 76 mm (Reykjavik)

Juli: Gj. temp. 10.6 °C Gj. nedbør: 52 mm (Reykjavik)

 

Helseforhold og mathygiene

Som i Norge

 

Strøm/telefon

Strømspenning og stabilitet: Som i Norge. GSM-dekning: God dekning i tettbygde strøk, ingen dekning i høylandsområdene og varierende dekning på landeveien.

 

Transport

De aller fleste velger å reise til Island med fly og for tiden er eneste operatør på strekningen Oslo-Keflavík. Keflavík-Reykjavik: ca 55 km. Flybuss: ISK 1000. Taxi: ca ISK 7000. Bil kan leies på flyplassen hos bl a Avis, og Hertz. Spesielle betingelser/begrensninger gjelder mht bilforsikringens dekning pga. veistandard/landeveiskjøring.

I sommerhalvåret er det mulig å reise til Island med bilferge (Fergeselskap)

 

Statlig reise byrå

Islandsferder

 

Ambassade i Norge

Islands ambassade, Stortingsgt. 30, 0244 Oslo Tlf.: 22 83 34 35

web: www.iceland.org/no 

 

Visum

Pass- og visumfrihet i hht. Schengen-avtale. Mrk. at økt sikkerhetskontroll ved flyreiser gjør at det tilrås at pass alltid medbringes på reise. 

 

Nødtelefoner

Nasjonal nødtelefon (ambulanse, politi, brann etc.): 112 Ambassadens vakttelefon: (+354) 898 1161/896 9635. 

 

Norsk Ambassade / Konsulat

Norges ambassade, Fjólugt. 17, Pb. 250, 121 Reykjavik. Tel.: (+354) 520 0700. Åpningstid: 9 -16 (mand.-fred.) emb.reykjavik@mfa.no ; Internett: www.noregur.is

 

Tidsforskjell til Norge

Vinterhalvåret: Minus én time. Sommerhalvåret: Minus to timer. 

 

Nasjonale helligdager

1. jan., påsken (som i Norge), 1. sommerdag (bevegelig, 3. torsdag i april), 1. mai, Kr.himmelfartsdag, pinsen (som i Norge), 17. juni (nasj.dag), Handelsstandens dag (bevegelig, 1. mandag i august), 1. og 2 juledag.

 

Normale åpningstider bank, off. kontorer og butikk

Banker: Mand. – fred. kl 9 – 16. Forretninger: Normalt åpent mand.-onsd. og fred. 9/10 -18; tors 9/10-19, lørdag 9-15. Flere kolonialbutikker og de store kjøpesentrene har utvidete åpningstider og søndagsåpent.

 

Andre opplysninger

Beste tidspunkt for å besøke Island er i perioden fra mai til september. Fra og med september "stenger" Island og sommerhotellene, campingplasser, herberg og severdige attraksjoner "lukker sine dører".

 

Island har noen spesielle navneskikker ved at slektsnavn sjelden forekommer, og nye slektsnavn er forbudt ved lov. Barn tar farens navn som etternavn med en tilføying av "son eller dottir". Kvinner som gifter seg tar ikke mannens etternavn men beholder alltid sitt eget.  Noe av det mest spesielle er at uUtlendinger som får islandsk statsborgerskap, må ifølge gjeldende lov ta et islandsk navn

 

(Kilde: UD)


 

 

 

Linker

Din ferie Arena

(Her finner du informasjon om det meste - for din ferietur)

 

 

Dykking- og Snorkling

 

Dykking på Island


 

 

Dyrepark- og Nasjonalparker

 

Dyrepark i Reykjavik

Jökulsárgljúfur National Park

Skaftafelli National Park


 

 

Ferieguider

 

Blue Lagoon

Iceland Dicoveries

South Iceland

Cia Faktabok

Hafnarfjordur

Worldtravelguide


 

 

Hotell

 

Hotel Travel

Kea Hotell


 

 

Kultur

 

Altinget Island

Island Nasjonal Museum

Kulturnett


 

 

Laksefiske

 

Lax-á


 

 

Transport

 

Iceland Air - Flyselskap


 

 

Web-Camera

 

Borgarnes

Egilsstadir

Isafjordur

Reykjavik

Stykkisholmur


 


Feriepenger! - startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no


®

- en båtreise du aldri glemmer

 

 


Vi ønsker deg en god ferie !

 

AltomFerien.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot ferieleverandører innen de mest aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser fra bl.a. de enkelte land- og byers turist/informasjonskontor og andre informasjonskilder verden over. AltomFerien.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. AltomFerien.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og picsearchfoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på AltomFerien.no er beskyttet med opphavsrett ©