- startstedet for din drømmeferie

 

ØkonomiGuiden.no  - din hjelp til god økonomi!

 

Velkommen til en av Nordens største, og mest innholdsrike ferieguider

Om

Kontakt

Annonsere


Kategorier

A - Å Guide

Aktiv ferie

Apartments

* Danmark

Bed & Breakfast

Bryllup og Fest

Bussreiser

Campingferie

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Europa

Charterferie

Cruiseferie

Events

Fergeselskap

* Norge

* Sverige

Feriehus

* Danmark

Ferie leverandører

* Norge

Feriemål

* Afrika

* Asia

* Europa

   * Danmark

   * Norge

   * Sverige

   * Spania

* Midt Østen

* Nord Amerika

* Oceania

* Sør Amerika

Feriepenger

Finansiering

Firmareiser

Fjellferie i Sverige

Fjord Cruise

Flybilletter

Fotballreiser

Golf-ferie

* Danmark

* Sverige

* Golf linker

Herregårdsferie

Hotell

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Finnland

* Estland

* Latvia

* Hele verden

Konferansehotell

* Sverige

Kroferie i Danmark

Leiebil

Opplevelser

* Danmark

* Sverige

* London

* Finnland

* Island

Reisebøker

Shopping i Sverige

Skiferie i Sverige

Slottsferie i Sverige

SpA-ferie i Sverige

Sportsreiser

Språkreiser

Storbyferie

Vandrerhjem

Week-End's

* Danmark

* Sverige

* London

Flyplass Info.

Gardermoen / Torp

Arlanda/Stockholm

Kastrup/København

Heathrow/London

Schiphol/Amsteram

Frankfurt/Tyskland

Fly Forsinkelser (N)

Været i alle land

  Danmark

  Hellas

  Kypros

  Norge

  Spania

  Sverige

  Tyrkia

  Thailand

  Se flere land

Aktuellt

Fotogalleri

Helseinformasjon

Norske aviser

Reiseråd fra UD

Valutakalkulator

Web Camera


 

 

Peloponnes

 

 

Populære feriemål

 

Athen

Mani

Mykene / Olympia / Metora

Pireus

Thessaloniki

Tolon


 

 

Andre Regioner i Hellas

 

Til Hellas oversikt


 

 

Opplev Peloponnes

 

Peloponnes som tidligere har hatt navn som både Morea og Peloponnesos, er en halvøy som ligger ved Korint-bukta. Dette er en vakker del av Hellas, som i tillegg bærer på en meget rik historie med områdene- og steder som Mykene- og Olympia, og Argolis - Akhaia - Elis - Arkadia - Messenia og Lakonia som er tidferstet til oldtiden.

   

Peloponnes kan kalles for et fruktbart fjelland i og med Kyllene som måler hele 2.376 moh., og en næringsvirksomhet (foruten turisme) som er relatert til oliven / vindruer / fruktdyrking. Her finnes mange spennende opplvelser og ikke minst den ekte greske atmosfære.


 

 

Athen

Athen

 

Hovedstaden i Hellas er Athen og ligger på halvøya Attika. Den man beskriver som Stor-Athen er en egen administrativ region, mens det "egentlige" Athen ligger noen få kilometer fra sjøsiden og er sammenhengende med havnebyen Pireus og andre omkringliggende byer. Athen er en det man kaller en metropol og er en god blanding av gammelt og nytt. Athen er en travel storby og i og rundt denne byen bor nesten 1/3 av hele landets befolkning (ca. 4.5 millioner innbyggere). Den "tette" befolkningen medfører en del problemer, og i denne sammenheng kan det nevnes at byen "huser" nesten halvparten av landets bilpark. Dette forholdet bidrar til en meget sterkt forurensningen og Athen regnes som en av de mest forurensede byer i Europa. En forurenning av den art man her registrerer  medfører at mange kjente historiske minnesmerker blir ødelagt. Som et eksempel er Akropolis som gjennomgår et nesten kontinuerlig vedlikehold.

   

Ikke alt er negativt med Athen. Byen er en utrolig opplevelses rik by med en god blanding av gammelt og nytt. Her finner kontrastene mellom moderne industribygg og de gamle tyrkiske basarer. Hva med et besøk i den eldste bydelen ved Akropolis (Plaka) som kan vise frem sine små koselige hus, sine trange- og krokete gater og sine bouzou-kirkestauranter. Her finner du en historiske sjarm og en uendelig ro. Denne byen har vokst enormt i perioden etter frihetskrigen som "raste" rundt 1830. De fleste byer i Hellas har sin markedsplass og i Athen finner du Agora som utvilsomt er verd et besøk.

Er man i Athen kan man ikke unngå det historiske perspektiv. Her finnes en lang rekke med historiske attraksjoner som kan berike deg med ny viten. Her bør man besøke Det nasjonale arkeologiske museum,  Goulandris Museum som viser gresk oldtidskunst og en rekke vakre marmorfigurer. Akropolis som betyr "den høye by" er en selvfølge i Athen. Akropolis i Athen fikk sin klassiske utforming under Perikles og i Peloponneskrigens tid. Desverre opplever man i dag at mye av Akropolis praktfulle byggeforetagende fra storhetstiden ligger i ruiner. Athen er en spennende og lærerikby. For at man som turist skal kunne få best mulig utbytte av oppholdet i Athen anbefales det av mange å bli med et organisert opplegg med omvisning. En slik guidet tur tar noen timer men man opplever utrolig mye i løpet av den tiden, bl.a. byens historie på en rolig og lærerik måte.

Hva kan kjøpes i Athen? Her finnes muligheten til å shoppe bl.a. tepper, lærvarer, håndverk av sølv, kopier av skattene fra antikken og mye mer. Hva- og hvor kan man spise i Athen?  Byen har mange restauranter som tilbyr tradisjonsrik gresk mat eksempelvis grillspyd med lam, utsøkte gryteretter eller den kjente ovnsretten Moussaka. For den som vil ta del i byens natteliv så finnes det selvfølgelig også her mange fine og populære klubber- og barer det er bare å velge. Bruk god tid og opplev Athen slik byen er.


 

 

Mani

Mani

 

Sitat "Da Gud skapte Peloponnes klagde peloponneserne over at jorda var så karrig at de ikke på noen måte kunne brødfø seg der. Gud inngitt da en avtale om å rydde bort steinene for å skape bølgende åkre i øst, fruktbare jorder i vest, oliven, appelsiner, fikner og drue områder, alt innbyggerne kunne ønske seg, og Peloponnes ble et av de mest grøderike områdene i Hellas. Men hvor skulle han gjøre av steinen? Han så seg omkring, og fikk øye på noen fjellknauser som strakk seg ut i havet. Her! - tenkte han, her kan ingen bo så her kan jeg kaste fra steinene. Og slik ble det. Disse steinete, karrige fjellområdene er Mani". Sitat slutt.

   

Mani beliggenhet beskrives som "den midterst fingeren på Peloponnes", og deles inn i de to områdene Ekso Mani og Mesa Mani, som direkte oversatt betyr ytre og indre Mani. Ekso Mani strekker seg fra Kalamata og sørover til Oitylo (uttales Ittilå) på vestsiden, mens Indre Mani er som navnet sier den indre delen. Mani er ytterpunktet på den enorme fjellkjeden Taygetos med høyeste fjelltopp Profitis Elias på 2.407 moh. Mani ligger ca. tretti mil fra hovedstaden Athen. For å komme til Mani er enkleste måte å ta fly til Athen og derfra videre med bil eller buss eller også tog fra Athen til Peloponnes. Her finne mange fine severdigheter og som noen eksempler kan nevnes grotten ved Kapp Tenaro på sydspissen på Mani som i tidligere tider (noen hundre år siden) var regnet som inngangen til dødsriket og underverdenen. Inngangen til denne store grotten ble voktet av den tre-hodede helvetshunden Kerberos, som passet på at ingen levende kom inn og ingen døde kom ut. Ellers kan man i Mesa Mani se de helt spesielle tårnhuslandsbyene, med høye tårn med skyteskår for kanoner og andre utrustninger for tidligere års krigføring. Tilsvarende finner man også i Ekso Mani (noen enkeltstående tårnhus) som i hovedsak ble benyttet somvakttårn, men også som en forsvarsskanse når det var nødvendig. I tillegg til dett kan nevnes fortene ved Oitylo og på sydspissen av Porto Kayo.


 

 

Mykene

Mykene / Olympia / Metora

 

Mykene, den forhistorisk by ble kalt "den gullrike byen" - senere bekreftet av arkeologiske funn at dette var et navn som passet byen meget godt. Mykene er et historisk sted og det er i dette området funnet flere skrift-tavler, keramikk, statuer- og skulptur, og det er så viktig historisk at det har vært opphavet til det som nå kalles for - Den mykenske periode.

 

 

 

Olympia er et spennende sted. Det ligger i den nordvestlige del av Peloponnes og det var her på den store plassen hvor de tidligere olympiske leker ble arrangert. Historiebøkene forteller at Atis, som plassen het, var viet til guden guden Zevs, og var det helligste sted på gresk jord. Her var også stedet hvor tempel til Zevs (456 fk. sto med det som nå regnes som et av verdens 7 underverker, Feidias´ gull-elfenbensstatue av Zevs. Olympia er et historisk område og både her og ved Mykene foretas fortsatt utgravninger som kan frembringe det mest utrolige av spennende øyeblikk. 

I likhet med Mykene og Olympia har vi tatt med Metora fordi dette er et område som virkelig er verd å besøke dersom man er i Hellas. Meteora er en samling av flere munkeklostre som er bygd på noen klipper i Thessalia ca. to mil nord for Trikkala. Dette er et meget spesiellt område i Hellas og her kan man se klostrene som er bygd opp på kanten av de stupbratte klippene. I området finnes i tillegg til klostrene mange fantastiske fjellformasjoner og en vakker liten landsby på sletteområdet under fjellet. Historiebøkene forteller at det spesielle samfunnet i Meteora ble en gang i perioden 1350-1370 etablert av en munk ved navn Athanasius. Dette var et mannsdominert samfunn hvor kvinner ikke hadde adgang.


 

 

Pireus

Pireus

 

Piraievs eller Pireus som nå byen heter ligger bare noen få kilometer sørvest for Athen. Dette er en halvøy  med tre fine havneområder, og i tidlig middelalder het Pireus, Porto Leone (som betyr løvehavnen) etter navnet på en stor steinløve som voktet byens havn. I tillegg til at byen Pireus er i dag et meget sentralt- og travelt område innen gresk skipsfart så er dette også en betydelige industriby. Havneområdet Zea som ligger øst for hovedhavnen er en viktig/populær yachthavn, og en havn for luftpute- og hydrofoilbåter.

 

Turkolimano (Mikrolimano) er byens minste havn. Havnen har en meget trang passasje som overvåkes kontinuerlig. Pireus blir av de fleste (turistene) sett på som en by man besøker fordi det er herfra båtene går ut til de andre øyene, men Pireus er en by med mange fine severdigheter. Her kan man beundre historiske klostre, vakre kirker, en enestående arkitektur, et flott arkeologisk museum som bl.a. viser funn fra Pireus-området fra tidsperiodene klassisk, hellenistisk og romersk tid, med bl.a. bronsevåpen og statuer hvorav en Apollon-statue ca. 600 fk.og en Athene-statue ca. 400 fk. Dette er en by hvor man bør vurdere å avsette noen dager.


 

 

Thessaloniki

Thessaloniki

 

Den nest største byen i Helles heter Thessaloniki. Dette er en moderne millionby som har mange fine severdigheter- og attraksjoner, bl.a. atelier med byzantinsk kunst - kirker og mange fine muséer som eksempelvis byens arkeologiske museum. I tillegg til dette finne det her, som i alle andre storbyer, mange restauranter, kafeer, massevis av shoppingmuligheter i både forretninger og "greske basarer" og mye-mye mer. Ettersom dette er en så stor by så finnes det forretninger overalt, og hele området rundt Aristotoles torg og det vite tårnet har mange klesforretninger, bokhandlere og suvenirboder.

   

Grekerna kaller byen for sitt lands andre hovedstad ettersom den ikke bare er greklands nest største by, men også hovedområdet i nordre greklang og Macedonia. Byen ligger vakkert til ved havet og det finnes mange attraktive steder både i- og utenom byen. Uansett årstid så passer det med et besøk til Thessaloniki, og selv om det er en stor by så er den ikke på lang nær så forurenset som hovedstaden Athen. Den friske havsbrisen blåser nestan alltid, og spaserer man i havneområdet har man en fin utsikt både mot havet.

Thessaloniki var Alexander den Stores søster. Hun var gift med Kassandros, og det var han som grunla byen i år 315 fk. For denne perioden var det her en mye eldre bosettning som ble kalt for Therme. Når romerne kom i begynnelsen av 100-talet fk.  ble de henrykt over byens viktige beliggenhet  og de gjorde den til et fremstående sentrum for militæret, handelen- og kulturen. Aposteln Paulos holt prekner her og under den bysantinska perioden var Thessaloniki den nest viktigste byen etter Konstantinopel.  Det finns fortsatt flera kirkor her fra denne tiden. Korsfarerne styrte byen på 1200-tallet og på 1400-tallet ble den invadert av tyrkere. Det var i middelalderen som Thessaloniki ble en viktig plass for jødene, ogh selv i dag finnes det her en stor jødisk befolkning. Thessaloniki ble befridd i 1912, men ble som mange andre land dratt inn i første verdenskrig. Manga ble drept i kampene åå de alliertes sida, og i 1917 gjorde en stor bybrann 80' mennesker husløse. Under andre verdenskrig ble byen okupert av tyskerne, og over 50' jødar ble deportert til de forferdelige konsentrasjonsleirene.

 

Middelalderfortet som ruver over byen er verd et besøk, og herfra er det en fantastisk utsikt.  Området nedenfor fortet er det eldste, og det er trivelig å gå omkring her blant små fina hus og trange gater. Det vite tårnet er et minnesmerke fra den tyrkiske okupasjonen og fungerte da som et fengsel.  I havneområdet står en stor statue av Alexander den Store og på Aristotoles-torget står det en statue av denne filosofen. Det arkeologiske museet har mange fine objekter fra antikken og er i likhet med den Makedoniske kampens museum, det Etnologiske museet, Kunstmuseet, Teknologiske museet og den store internasjonale handelsmessan virkelig verd et besøk.

Det finnes ingen riktig fine strender i Thessaloniki, men det er noen som ikke ligge så langt utenfor byområdet som er virkelig bra. De flesta som ønsker sol- og bading reiser til Halkidiki eller ferieområder i Platamonas og Litochorou. Thessaloniki har et uteliv med noe for enhver smak. Det finnes restauranter, kafeer, barer og diskotek alle steder men de flester lokalisert til havneområdet, som eksempelvis Ladadika, Krini, Leoforo Nikis, Proxeno Koromila & Anavarinou Square. De flesta bouzouki klubbene ligger ved flyplassen. Thessaloniki har egen flyplass - Makedoniko, og byen har en infrastruktur med hele Hellas via  båter, busser og tog.

 

Se web camera- og les mer om Thessakoloni her

Web-Cam


 

 

Tolon

Tolon

 

Tolon er koselig liten fiskelandsby med hyggelige innbyggere og en ekte gresk atmosfære, som ligger på fastlandet omtrent atten mil fra hovedstaden Athen. Her kan man oppleve et rolig- og behagelig badested hvor man kan nyte ferien i fulle drag. Man kan slappe av på stranden (som har fått tildelt EUs Blue Flag), prøve vannaktiviteter eller en av de mange restauranter- og kafeer eller man kan benytte muligheten til shopping av alle mulige slags varer som bl.a. tradisjonelle suvenirer, skinnvarer, gull- og sølv produkter, klær og mye mer. Om ikke dette er passende så finnes mange muligheter for utflukter til diverse attraksjoner på Peloppones.

   

I denne sammenheng kan nevnes arkeologiske- og historiske severdigheter - Amfiteateret i Epidauros fra ca. 300-tallet (rommer 14' mennesker) og selvfølgelig Olympia- og Mykene. Tolon er et område for den som søker det rolige, og det er et område som kan passe for barnefamilier, men Tolon er ikke et område som passer for den som søker et heftig fest- og natteliv.


 

 


Feriepenger! - startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no


®

- en båtreise du aldri glemmer

 

 


Vi ønsker deg en god ferie !

 

AltomFerien.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot ferieleverandører innen de mest aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser fra bl.a. de enkelte land- og byers turist/informasjonskontor og andre informasjonskilder verden over. AltomFerien.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. AltomFerien.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og picsearchfoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på AltomFerien.no er beskyttet med opphavsrett ©