- startstedet for din drømmeferie

 

ØkonomiGuiden.no  - din hjelp til god økonomi!

 

Velkommen til en av Nordens største, og mest innholdsrike ferieguider

Om

Kontakt

Annonsere


Kategorier

A - Å Guide

Aktiv ferie

Apartments

* Danmark

Bed & Breakfast

Bryllup og Fest

Bussreiser

Campingferie

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Europa

Charterferie

Cruiseferie

Events

Fergeselskap

* Norge

* Sverige

Feriehus

* Danmark

Ferie leverandører

* Norge

Feriemål

* Afrika

* Asia

* Europa

   * Danmark

   * Norge

   * Sverige

   * Spania

* Midt Østen

* Nord Amerika

* Oceania

* Sør Amerika

Feriepenger

Finansiering

Firmareiser

Fjellferie i Sverige

Fjord Cruise

Flybilletter

Fotballreiser

Golf-ferie

* Danmark

* Sverige

* Golf linker

Herregårdsferie

Hotell

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Finnland

* Estland

* Latvia

* Hele verden

Konferansehotell

* Sverige

Kroferie i Danmark

Leiebil

Opplevelser

* Danmark

* Sverige

* London

* Finnland

* Island

Reisebøker

Shopping i Sverige

Skiferie i Sverige

Slottsferie i Sverige

SpA-ferie i Sverige

Sportsreiser

Språkreiser

Storbyferie

Vandrerhjem

Week-End's

* Danmark

* Sverige

* London

Flyplass Info.

Gardermoen / Torp

Arlanda/Stockholm

Kastrup/København

Heathrow/London

Schiphol/Amsteram

Frankfurt/Tyskland

Fly Forsinkelser (N)

Været i alle land

  Danmark

  Hellas

  Kypros

  Norge

  Spania

  Sverige

  Tyrkia

  Thailand

  Se flere land

Aktuellt

Fotogalleri

Helseinformasjon

Norske aviser

Reiseråd fra UD

Valutakalkulator

Web Camera


 

Estland

 

Populære feriemål

 

Hiiumaa

Lahemaa Nasjonalpark

Saaremaa

Tallin


 

Faktainformasjon

 

Din ferie Arena

Helse

Kart

Klima

Valuta

 


 

Opplev Estland

 

Estland ligger ved Østersjøen og har sine grenser mot Latvia i sør og mot Russland i øst. Dette er det minste av de tre baltiske statene som etter Sovjetunionen fall, nå er selvstendig. Landet strekker seg 350 km fra vest til øst, og 240 km fra nord til sør.

De fleste russere som holder til i Estland er bosatt i hovedstaden Tallinn, som har ca.500' innbyggere, og i grensebyen Narva i nordøst. Narva er med sine 82' innbyggere landets tredje største by. Øvrige viktige byer er Tartu (115'), Kohtla-Järve (77') og Pärnu (54').  Hovedstaden i Estland er Tallin.

Landet har også de store flotte øyene Hiiumaa og Saaremaai. Estland er det man kan kalle for et sletteland, og her finner man ikke "de store fjell". Høyest er "platået" Munamägi i landets sørøstlige del som måler ca. 320 moh. Ellers består Estland av både våtmarksområder (myr - hvor det for turistene arrangeres myrturer i kano) og skogområder med det man kan kalle nordiske treslag som både gran, furu og bjørk.

Skogområdene har også et variert dyreliv, og her kan man finne både elg, bjørn, rein og villsvin i tillegg til andre små pattedyr som hare, rev og grevling. I Estland jakter man først og fremst på elg, rådyr og villsvin. Gåsejakt og andejakt er ikke så vanlig. Det arrangeres mange jaktreiser for utenlandske jegere til Estland, og det er først og fremst villsvinjakten som lokker. Villsvin betraktes som skadedyr, både i forhold til jordbruket og fordi de kan ødelegge store orkidebestander. Estland har omtrent 1200 store og små naturlige innsjøer med areal over 1 ha.

I tillegg til disse er det anlagt omlag 200 kunstige innsjøer. Den største innsjøen er Peipsi järv, på grensen til Russland. Denne innsjøens totale areal er 3 560 kv.km., og av dette utgjør Estlands del 1 548 kv.km. Peipsi järv er Europas fjerde største innsjø - etter Ladoga, Onega og Vänern.

Videre har Estland hele 420 elver som er mer enn 10 km lange. Den største elva er Emajôgi, som renner mellom Vôrtsjärv og Peipsi järv, en strekning på ca.100 km. Noen av elvene i Sør-Estland danner vakre elvedaler med høy utfelling av rød devonisk sandstein. Landet har et forholdsvis temperert klima med et snitt på mellom 16 og 18 grader i sommermånedene, og forholdsvis normale nedbørsmengder. Sommermånedene kan likevel by på høye temperaturer, over 26 grader. Tidligere var det forbudt for utlendinger å reise rundt på landsbygda, og ikke engang esterne selv fikk reise fritt omkring. 

All kyst var militært område, og alle viktige industri- og kommunikasjonssentre, samt radar- og atomvåpenbaser, flyplasser og regimenter var omgitt av store soner med adgang forbudt. Her er mye nytt å oppdage for reiselystne. Dersom man planlegger en ferietur til Estland så er perioden mellom slutten av april - begynnelsen av september best. 

Estland er et spennende land som kan tilby mange opplevelser. Her finnes muligheter for så og si alt av friluftsaktiviteter som eksempelvis seiling og dykking, her kan man studere dyre- og fugleliv (eksempelvis i Matsalu naturreservat, man kan besøke den flotte Lahemaa nasjonalpark, og man kan besøke en eller flere av landets vakre byer. I vintermånedene har landet fine forhold for skiaktiviteter (for både bortover- og nedoverski), bl.a. ved de (for mange) kjente skisportsområdene Kuutsemäe og Väike-Munamäe, som ligger i sørøst Estland.

 

   

 

Ønsker mer kulturelle opplevelser så arrangeres eksempelvis den ukelange baltiske folkefestivalen med musikk, dans, teaterforestillinger, gateparader og mye mer., og den estiske sangfestivalen (hvert femte år - senest i '04), som trekker langt over hundre tusen besøkende. Foruten disse festivalene finnes det mange andre arrangement, og folklore gjennom hele sommerhalvåret, og en som kan nevnes er den såkalte folkefestivalen - Viru Säru, som hvert år arrangeres i den kjente Lahemaa Nasjonalpark. Som besøkende i Estland vil man møte mange hyggelige- og gjestfrie mennesker som mer enn gjerne lar deg ta del i landets mange- og gode mat- og drikke tradisjoner. Dette er i seg selv en hyggelig opplevelse.

Fra både Norge og Sverige arrangeres det mange turer til Estland. Landet er populært, og det er et forholdsvis rimelig land å feriere i både når det gjelder mat/drikke- og overnatting. Kontakt våre ferieleverandører for tilbud.


 

 

 

Hiiumaa

Hiiumaa

 

Hiiumaa er en øy som ligger ca. tyve kilometer vest for det Estniske fastland. Øya er tynt befolket, den har fine kyststrekninger men er det man kan kalle for et begrenset turistområde i og med at øyas befolkning er sterke motstandere av "masseturismen".

 

   

 

Selv om motstanden for å utvikle Hiiumaa for turisme er stor så er det likevel mulig for å besøke denne naturperlen, og de fleste har som mål å se den vakre Tahkuna-halvøya som ligger på "vestlandet" kun noen få kilometer fra "hovedstaden" Kärdla. 

 Noen severdigheter finnes på Hiiumaa, og som eksempel kan nevnes øyas fyrlykt fra 1874, et minnesmerke over de omkomne fra den tragiske fergekatastrofen med Estonia, en steinkirke fra 1400-tallet og fuglereservatet ved Käina (øyas nest største "by"). Foruten dette så har øya flotte naturområder. For å komme til Hiiumaa må man ta ferge fra Rohuküla på fastlandet.


 

 

 

Lahemaa Nasjonalpark

Lahemaa Nasjonalpark

 

Lahemaa Nasjonalpark ligger nord i Estland, og øst for hovedstaden Tallinn. Nasjonalparken som er landets største er et utrolig fint område som "har alt". Her finnes fantastiske naturområder, med storskog, elver, gamle herregårder bl.a. i barokk-stil (ligger ved Palmse i den østlige delen av parken og er åpen for turister), landsbyer (fiskerlandsbyen Altja på nordkysten), fossefall og mye mer.

 

   

 

 En av mange attraksjoner i parken er det nesten seksti meter høye fossefallet "Blinket" som ligger i den nordlige delen. Dette fossefallet deler på en naturlig måte nasjonalparken i to med Koljaku-Oandu reservatet på den ene siden og Laukaso-reservatet (dette er en over 7' år gammel myr) på den andre.

 Litt nord for Palmse, ved Käsmu bukten, ligger et maritimt museum med bl.a. gamle sovjetiske effekter. Dersom man vil oppleve Lahemaa Nasjonalpark utenom "ferdigpakkede opplegg" fra reiseselskapet så går det buss fra Tallinn (en drøy time). Lahemaa Nasjonalpark er en fin opplevelse, og de aller fleste som reiser til Estland besøker dette flotte området.


 

 

 

Saaremaa

Saaremaa

 

Saaremaa er Estlands største øy og ligger geografisk bare noen få kilometer sør for Hiiumaa. Øya har flotte uberørte naturområder, og er i de senere år "oppdaget" som feriemål for scandinaver. Dersom man planlegger en tur til Saaremaa så anbefales det å forhåndsbestille overnatting.

 

   

 

Øya's "hovedstad er Kuressaare. Byen ligger på et område med en borgen fra ca. 1200-tallet. En annen by på Saaremaa er Viidumäe som ligger ca. 3 mil vest for Kuressaare. Viidumäe har et botanisk reservat som det virkelig er verd å avlegge et besøk. For å komme til Saaremaa, må man ta ferge fra Orjaku, som ligger noen få kilometer sør for Kärdla på Hiiumaa.


 

 

 

Tallin

Tallin

 

Tallinn er Estlands hovedstad, og er av mange beskrevet som en av de vakreste byer i Baltikum. Tallin (danskebyen) ligger i en vik i Finskebukta, og byen var tidlig et viktig handelsområde. Danmark erobret byen i 1220. I slutten av 1200-tallet knyttet Tallin seg sterkt til Hansaene, og utviklet en innbringende handelsvirksomhet med Russland. Tallin oppleves som en by med med flotte bygninger fra middelalderen (eksempelvis i Gamlebyen), stilfulle gater- og områder, gamle borgermurer, en greskortodoks domkirk som er i bysantinsk stil, en lutherske domkirk fra ca. 1220, St. Olaikirken (kalles for skandinavenes kirke), det fine Toompea-slottet (1227), Kadriorgparken, det nesten femti meter høye tårnet "Lange Herman", en veldekorert gammel riksdagsbygning, og ikke minst et vennlig folkeslag.

 

     

 

Tallinn kan også by på opplevelser i form av operaforestillinger, konserter (både inne- og utendørs), ballett- og teater. Her er noe for enhver smak. Den shopping-glade turist vil trives i Tallin bl.a. i de populære shoppingområdene som Viru og Suur-Karj hvor man kan finne en god blanding blanding av vestlig- og østlig produkter, antikviteter, gamle militæreffekter og mye mer.

 

   

 

Og det beste av alt er prisnivået, for her kan alt kan kjøpes til lave priser. I Tallin er "det internasjonale kjøkken" fraværende, men byen kan by på de hyggelige- små lokale kafeer- og restauranter hvor man kan pirre smaksløkene med estniske menyer til priser man ikke har opplevd på lenge. Tips: Raekoja Plats i gamlebyen er et bra områder med hyggelige restauranter, kafeer og nattklubber. Uansett hva man velger så er man garantert et opplevelsesrikt opphold i Tallin.


 

Kart

Kart

 


 

Klima

Klima

 

emhi

 

Se været i Estland - I dag !


 

 

Valuta

Generell informasjon * Helse * Valuta

 

Offisielt navn

Eesti Vabariik (Republikken Estland)

 

Areal

45 227 km²

 

Folketall

1.351 millioner - ca. 60% estere og 30% russere. Resten er ukrainere og hviterussere. 

 

Største byer

Tallinn (ca. 430.000), Tartu, Narva, Pärnu

 

Språk

Offisielt språk: estisk. Ellers russisk, engelsk, tysk

 

Valuta

Estiske kroner (EEK) som er bundet til EUR i forholdet EUR 1= EEK 15.64.

Veksling av valuta og eurosjekker kan gjøres greit i de fleste banker. Noe problematisk er det å finne å finne steder man kan veksle reisesjekker. Det er viktig å passe på når man veksler valuta fordi kursen kan variere fra bank til bank. 

 

Kredittkort

Alle store er gangbare. Minibanker finnes de fleste steder. Husk: Pass på Pin-koden.

 

Tips

Tips er vanlig men ikke nødvendig. Dersom man vil gi tips så er 5 til 10% ok. Pass deg for enkelte servitører som benytter seg av å "ikke ha vekslepenger" for å få tips.

 

Klima

Stort sett som sørøst-Norge, noe mer omskiftende.

 

Helseforhold og mathygiene

Varierende vannkvalitet. Drikkevann bør kjøpes. Tuberkulose har hatt enn del spredning de siste åra. Smittefarlig flått i noen områder (mulig å få vaksine). Standard på sykehus er jevnt over akseptabel. En del private klinikker tilgjengelig. Det innebærer ingen helsemessige farer forbundet med å reise i Estland men det anbefales likevel at man tar kontakt med sitt lokale helsesenter for nærmere informasjon.

 

Strøm/telefon

Strøm: 220V. God mobildekning.

 

Transport

Direkte fly Tallinn-Oslo. God båtforbindelse til Helsinki, Stockholm og St. Petersburg. Godt utbygd bussnett. Tognettet er under oppgradering. Internasjonale bilutleiefirmaer representert.

Omfattende veinett, ofte dårlig standard. I hovedsak moderne bilpark. Tildels agressiv kjørestil og stort antall bilulykker.

 

Ambassade i Norge

Estlands ambassde i Oslo, Parkveien 51 A, 0244 Oslo, Norge Tel. (47) 22 54 00 70 Faks (47) 22 54 00 71

Internett: www.estemb.no

 

Visum

Norske statsborgere trenger kun gyldig pass ved feriereiser til Estland. Estiske myndigheter krever at norske pass er gyldige i tre måneder etter utreise fra Estland. I henhold til "Estonian State Borders Act" § 112, fra 01.12.2002, må barn over 7 år ha eget pass for innreise til Estland. Utenlandske statsborgere med oppholdstillatelse i Norge bør, i god tid før avreise fra Norge, kontakte den estiske ambassaden i Oslo for å fastslå i hvilken grad det foreligger visumplikt ved innreise til Estland.

 

Nødtelefoner

Politi 110, ambulanse 112

 

Norsk ambassade og/eller konsulat

Kgl. Norsk Ambassade, Harju 6, 15054 Tallinn, Estland Tel.: +372 627 1000 Internett : www.norra.ee

 

Tidsforskjell til Norge

1 time før Norge. Når klokka er 12 i Norge, er den 13 i Estland.

 

Nasjonale helligdager

Nyttår, jul og påske (unntatt Skjærtorsdag og 2.påskedag): som i Norge 23. juni: Victory Day 24. juni: Jaanipäev (St. Hans) 20.aug.: Gjenopprettelse av selvstendighetsdag 24. feb.: Nasjonaldag (Erklæring av republikken)

 

Normale åpningstider bank, off. kontorer og butikk

Banker: 0900-1800 Offentlige kontorer 0900-1700 Dagligvareforretninger 10.00-23.00 (alle dager) 

Andre forretninger 0900-1900

 

Andre opplysninger

Stort sett trygt, men turister bør være oppmerksomme på tyveri- og voldskriminalitet.

Hunder og katter som kommer fra Norge med veterinærattest kan tas inn. Estland er ikke rabiesfritt.

De er vanlige innreise/importbestemmelser til Norge. 

Pruting er ok på markeder men man kan ikke regne med et større prutningsmon enn 15-25%.

(Kilde: UD)


 

Linker

Din ferie Arena

(Her finner du informasjon om det meste - for din ferietur)

 

Aviser

 


 

Dyreparker- og Fornøyelsesparker

 


 

Ferieguider

 


 

Flyplass

 


 

Kultur / Opplevelser

 


 

Nasjonalparker

 


 

Sport

 

Sebak (Dykking)

 

Tallinn Golfclub

Eesti Jahimeesste Selts (Jakt/Fiske)

Matkad (Safari)


 

Web-Camera

 

Web-Camera i Tallin og flere andre byer/steder i Estland


 

 


Feriepenger! - startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no


®

- en båtreise du aldri glemmer

 

 


Vi ønsker deg en god ferie !

 

AltomFerien.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot ferieleverandører innen de mest aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser fra bl.a. de enkelte land- og byers turist/informasjonskontor og andre informasjonskilder verden over. AltomFerien.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. AltomFerien.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og picsearchfoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på AltomFerien.no er beskyttet med opphavsrett ©