- startstedet for din drømmeferie

 

ØkonomiGuiden.no  - din hjelp til god økonomi!

 

Velkommen til en av Nordens største, og mest innholdsrike ferieguider

Om

Kontakt

Annonsere


Kategorier

A - Å Guide

Aktiv ferie

Apartments

* Danmark

Bed & Breakfast

Bryllup og Fest

Bussreiser

Campingferie

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Europa

Charterferie

Cruiseferie

Events

Fergeselskap

* Norge

* Sverige

Feriehus

* Danmark

Ferie leverandører

* Norge

Feriemål

* Afrika

* Asia

* Europa

   * Danmark

   * Norge

   * Sverige

   * Spania

* Midt Østen

* Nord Amerika

* Oceania

* Sør Amerika

Feriepenger

Finansiering

Firmareiser

Fjellferie i Sverige

Fjord Cruise

Flybilletter

Fotballreiser

Golf-ferie

* Danmark

* Sverige

* Golf linker

Herregårdsferie

Hotell

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Finnland

* Estland

* Latvia

* Hele verden

Konferansehotell

* Sverige

Kroferie i Danmark

Leiebil

Opplevelser

* Danmark

* Sverige

* London

* Finnland

* Island

Reisebøker

Shopping i Sverige

Skiferie i Sverige

Slottsferie i Sverige

SpA-ferie i Sverige

Sportsreiser

Språkreiser

Storbyferie

Vandrerhjem

Week-End's

* Danmark

* Sverige

* London

Flyplass Info.

Gardermoen / Torp

Arlanda/Stockholm

Kastrup/København

Heathrow/London

Schiphol/Amsteram

Frankfurt/Tyskland

Fly Forsinkelser (N)

Været i alle land

  Danmark

  Hellas

  Kypros

  Norge

  Spania

  Sverige

  Tyrkia

  Thailand

  Se flere land

Aktuellt

Fotogalleri

Helseinformasjon

Norske aviser

Reiseråd fra UD

Valutakalkulator

Web Camera


 

Storbritania

 

 

Populære feriemål

 

   

 

England

 

Bath

Liverpool

Stonehenge

Canterbury

London

York

Oxford

 

Irland

Skottland

Wales


 

 

Faktainformasjon

 

Din ferie Arena

Helse

Kart og Gatekart

Klima

Valuta

 

Se også AltOmLondon.no

(Nordens største Londonguide)

 


 

 

Opplev England

 

England bør være mer enn kjent for alle nordmenn men det er ikke alle har besøkt øyriket på den andre siden av nordsjøen. England kjenner vi gjennom fotballen med bl.a. Liverpool, Manchester Unitet og Tottenham, men du skal vite at dette landet har mange spennende attraksjoner som både er av kulturell og turistmessig interesse.

Her finner du steder som Stonehenge, Bath, York og ikke minst London som ypperlige mål for hyggelige opplevelser. England kan ikke sies å være kjent for de beste klimatiske forhold som passer for solhungrige nordmenn men landet har mer enn nok av opplevelser for at du skal kunne få en vellykket ferietur.

   

La det være sagt med en gang - England er er ikke det billigste stedet å feriere og London er veldig dyrt. Til tross for prisnivået i England bør du, når du først er her, oppleve litt ved å dra på museum, sightseeing eller en tur ut på byen. Engelsk natur er verd en beskuelse i tillegg til mange andre finner man flotte områdene i det sørvestlige kystområdet rundt klippene til Somerset, Devon, Cornwall og Dorset. Ta med deg minnene, de varer.


 

 

Bath

Bath

 

Bath er en by i regionen Avon ved Avon-elven. Geografisk sett ligger Bath sørvest i England, og ikke så veldig lang fra Bristol, og kun to timer med tog fra London. Bath er kjent for sine romerske bad og sin særpregede arkitektur, og er av mange beskrevet som en av Englands vakreste byer. Bath fikk bystatus så tidlig som 1189. Byen er bygd rundt den eneste naturlige varmekilden som finnes i Storbritannia, og her bygde romerne det man definerer som bade- og byanlegg. Man kan si at byen Bath hadde sin periode og glanstid rundt 1700 / 1800-tallet og var i denne perioden regnet som den fremste bade- og rekreasjonsbyen overklassen i England. Bath er en fascinerende by for den som søker fine opplevelser. Det romerske badet man finner i Bath står på UNESCO's liste over verneverdige områder for en videre arv til menneskeheten.

   

I tillegg til at Bath kan vise til sitt romerske bad kan byen vise frem en rekke bygninger i klassisistisk arkitektur. Som et eksempel kan nevnes Royal Crescent som som er en stor bueformet bygning reist i perioden fra 1767 / 1775, Landsdown Crescent 1796 / 1797, Assembly Rooms fra 1771. I tillegg kan det anbefales et besøk til The Pumproom, som i tidligere dager var samlingsstedet til byens rike- og mektige, der de spredte rykter om hverandre, og alle- og enhver. Her finnes det i dag mange hyggelige steder hvor man (til tross for ganske høye priser) kan nyte god mat og godt drikke. Byens museer er også å anbefale, eksempelvis Building of Bath Museum - The Museum of Costume - Bath Postal Museum og The Book Museum. Ellers bør man få med seg Pultney Bridge som en historisk trafikkfri bro, og den kjente blomster-festivalen. Byen er et populært feriested og tiltrekker seg mange turister sommertid.


 

 

Canterbury

Canterbury

 

Canterbury ligger i Kent ca. 9 mil sørøst for London, og er en av Englands eldste og mest interessante byer.  Canterbury er bl.a. hovetsete for den engelske kirkes primas - erkebiskopen av Canterbury. Her i Canterbury finner man en berømt katedral som ble bygget en gang mellom 1000 / 1400-tallet.

   

Byggingen ble startet i romer stil men avsluttet i gotisk stil. I romertiden var  det man kan kalle en virkelig betydelig by og den ble senere hovedstad i Kent under navnet Cantwaraburh. Mange beskriver denne som den vakreste katedralen i hele England.  Canterbury fikk som mange andre byer i England store skader ved de tyske bombeangrepene under den annen verdenskrig.  Dette medførte mye arbeid og mange rekonstruksjoner av byggninger i den gamle bydelen. Byen har eget universitet.


 

 

Liverpool

Liverpool

 

Liverpool, byen ved elva Mersey, har gjennom de siste årene gjennomgått en betydelig ansiktsløftning. Det aller meste er renovert og byen framstår som svært attraktiv å besøke. Shoppingmulighetene er svært gode på kjente

   

steder som Clayton Square, St.Johns Centre, Cavern Walks og Albert Docks. Fotballen er viktig i Liverpool, enten er du blå eller rød. Det vil si enten Everton F.C. eller Liverpool F.C. Forskjellen fra mange andre byer  med rivaliserende lag er at her går de to lags supportere «hånd i hånd» da det er «derbies». Kort sagt vil vi si: Vennlighet, Liverpool F.C., Everton F.C., Beatles, Albert Docks og mye mer.


 

 

London

London

 

London er som alle sikkert vet hovedstaden i Storbritannia, og den største by på de britiske øyer. Geografisk sett ligger byen i Sørøst-England ca. 6.5 mil fra munningen i den engelske-kanal og den er delt av elven Themsen. Klimaet i London er forholdsvis temperert med gjennomsnittstemperatur på ca. 5-grader i januar og ca. 17-18 grader i de varmeste månedene som er juni/juli. Mest nedbør kommer det i London juli og desember.

   

London er av de fleste beskrevet som en fantastisk by og her finnes store opplevelser for både store-og små og enhver smak. London er byen, den er trendenes by, her skapes de, her brukes de og her fordømmes de. London er også et sentrum for både teater og musicals og et drømmeland for både matelskere og shoppere. Byen er en shopping-by. Her finner du både Marks & Spencer, Harrods, Conran Shop, Habitat og mange, mange flere. Mange drømmer om en tur til London, og det kan bare sies: La drømmen om en ferietur til London bli virkelighet, her finnes alltid nye- og spennende opplevelser. I London finner du berømte severdigheter som bl.a. The Tower, Big Ben, Buckingham Palace, Trafalgar Square og St Pauls Cathedral i tillegg til alle byens gallerier og museer. Hva med et besøk på Madame Tussauds vokskabinett eller British Museum. I dene byen kan du suge inn atmosfæren og kjenne vennligheten du møter overalt.

Hvorfor ikke ta en tur til Hampstead? -her finner du gallerier med billedkunst, skulpturer, smykker, glass og mange trendy cafèer. Du vil finne mursteinshus, gamle kirker, parker og torg, trange smug.

 

 

Klikk her så kommer du til

 

AltOmLondon

(Nordens største Londonguide)

 


 

 

Oxford

Oxford

 

Oxford er geografisk "plassert" ved øvre Themsen og er en av verdens eldste og mest kjente universitetsbyer i Europa. Byen har sitt særegne preg med alle universitetsbygnigene som for en stor del er i gotisk stil. Allerede så tidlig som i 1130 omtales Oxford med regelmessige teologisk forelesninger og rundt 1200-tallet fant den

   

egentlige organiseringen av universitetet sted i og med dannelsen av de første colleger. Til glede for alle de som besøker Oxford ser man at mange av universitetene er noen fantastiske praktbygg. Her bør nevnes University College fra 1249, Balliol College fra 1263 og Merton fra 1264 i tillegg til Magdalen fra 1458 og Corpus Christi fra 1517 og Christ Church fra 1546. 

I 1920 ble det vedtatt at kvinnelige studenter fikk samme rettigheter som de mannlige studentene. Er man i Oxford oppleves en ekte engelsk atmosfæren og man kan få et innblikk i byens og unversitetes historie. Oxford er verd et besøk.

Oxford City Guide fra A - Z


 

 

Stonehenge

Stonehenge

 

Stonehenge ligger en drøy mils vei nord for Salisbury i Wiltshire, og er det mest berømte forhistoriske område i Europa. Det kan deles inn i hovedfaser hvor første fase relaterer seg til perioden mellom år 1900 og 1700 før Kristus og omfatter en voll som har en diameter på litt i overkan av 100 meter, en stor grøft og 56 nedgravde groper. Dette ble oppdaget i 1666 av John Aubrey.

   

 

Størrelsen på noen av byggesteinene som i sin tid ble transportert hit helt fra Wales er imponerende. Vekten er ca. 50 tonn og det er regnet ut at ved håndmakt må det brukes nesten 600 mann for å kunne få flyttet på stenene. Dette anlegget antas av enkelte å ha hatt en eller annen form for religiøs funksjon, mens andre har en teori som går i retning av at det har vært benyttet til astronomiske observasjoner. Uansett hva som opprinnerlig var meningen med byggverket så har dette en utrolig stor tiltrekningskraft på turister.


 

 

York

York

 

York som er er hovedstaden i regionen North Yorkshire ligger i området der de to elvene Ouse og Foss møtes. York ligger ca. 3.5 mil nordøst for Leeds, og var hovedstad i det romerske Britannia.  I York ble Konstantin den store utropt til Keiser i 306. York var i en lang periode Englands fremste by helt frem til Normannerne ødela denne i 1076. Byen tiltrekker til seg tusenvis av turister hvert år og mange kommer hit på grunn av byens historiske betydning og dens flotte og imponerende bygninger.

   

 Her kan nevnes bl.a. Det Nasjonale jernbanemuseet som er det eneste nasjonale museum i England utenfor London. Innenfor bymurene finner man mange gamle byggverk og blant disse hele 21 kirkebygg som er fra middelalderen. Blant disse vil man legge merke til den praktfulle tretårnete Minster som omfatter deler fra 600-tallet men som i hovedsak er reist mellom 1100 / 1400-tallet. Dette spektakulære bygget er Europas største katedral. I York finner man også Olavskirke fra 1000-tallet og det slottet County Hall som også er fra omkring 1000-tallet. Byen York er stappfull av historiske attraksjoner, og den er virkelig verdt et besøk.


 

 

Kart

Kart

 

Gatekart

 

Kartsøk for hele Storbritania


 

 

Klima

Klima

 

Temperert, fuktig klima. Milde, stort sett snøfrie vintere. I juli/august ofte kortere perioder med opptil 30° C. Britisk varmerekord på 38.1° C målt i Gravesend ved Themsens munning i august 2003. Celsius innført på 1970-tallet, men temperaturer i Fahrenheit brukes fremdeles.

Gjennomsnittelig maks.-/min.-temperaturer i London: 7.9/2.4° C for januar, 22.8/13.6° C for juli. Årlig gjennomsnittsnedbør: 583.6 mm. Klimaet i Skottland svært likt norsk, men mildere vintere.

 

Se været i Storbritania - I dag !


 

 

Valuta

Generell informasjon * Helse * Valuta

 

Offisielt navn

Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland (herunder England, Wales, Skottland og Nord-Irland), kortform: Storbritannia. 

United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (UK)

 

Areal

242 910 km²

 

Folketall

60 mill (2002)

 

Største byer

London, Birmingham, Leeds, Glasgow, Sheffield, Manchester

 

Språk

Engelsk. I Wales også walisisk; i Skottland også skotsk-gælisk

 

Nasjonal- produkt i USD

USD 1 560 milliarder (2002)

 

Nasjonal valuta

Britiske pund (GBP/£). £1 = ca NOK 10,50 (Mars 2009)

 

Kredittkort

VISA, Mastercard, Eurocard, Diners Club, begrenset bruk av American Express. Bruk av kredittkort svært vanlig i forretninger (også daglivarebutikker), restauranter og hoteller

 

Tips

Restauranter: 10-12,5%, ofte inkl. på regningen, men man er ikke pliktig å gi tips dersom servicen er dårlig. Taxi: ca 10%

 

Klima

Temperert, fuktig klima. Milde, stort sett snøfrie vintere. I juli/august ofte kortere perioder med opptil 30° C. Britisk varmerekord på 38.1° C målt i Gravesend ved Themsens munning i august 2003. Celsius innført på 1970-tallet, men temperaturer i Fahrenheit brukes fremdeles.

Gjennomsnittelig maks.-/min.-temperaturer i London: 7.9/2.4° C for januar, 22.8/13.6° C for juli. Årlig gjennomsnittsnedbør: 583.6 mm. Klimaet i Skottland svært likt norsk, men mildere vintere. 

 

Helseforhold og mathygiene

Gratis statlig helsevesen (NHS). Nordmenn får legebehandling i Storbritannia etter EØS-avtalens bestemmelser; det anbefales å ha med seg Trygdeetatens skjema E111 fra Norge.

Helse- og mathygiene omtrent som i Norge.

 

Strøm/telefon

240v 50Hz; Landsdekkende, 4 privatiserte nettverk

 

Transport

Omfattende vei-, fly- og jernbanenett. Ikke bompenger på motorveiene. London har et utstrakt og effektivt - om noe nedslitt - undergrunnssystem (Underground eller ‘Tube’). En del forsinkelser, priser tilsvarende norske for tog og tube, buss billigere enn i Norge. Leie av bil er rimeligere enn i Norge. Gode fly- og båtforbindelser til/fra Norge.

 

Statlig reise byrå

Turistinformasjon: British Tourist Authority, VisitBritain Thames Tower Black's Road London W6 9EL Tel: (+44) (0) 20 8846 9000

 

Ambassade i Norge

Britiske ambassade / Her Britannic Majesty’s Embassy Thomas Heftyes gt 8 N - 0264 Oslo Tel. +47 23 13 27 00 / Tel. +47 23 13 27 27 Informasjon  Se: internett www.fco.gov.uk

 

Visum

Norske borgere trenger ikke visum til Storbritannia.

 

Nødtelefoner

999 (ambulanse, brann, politi). Fra mobil 112 eller 999

 

Norsk ambassade og/eller konsulat

Kgl. norsk ambassade / Royal Norwegian Embassy

25 Belgrave Square London SW1X 8QD Tlf.: +44-(0)20-7591 5500

 

Tidsforskjell til Norge

1 time etter (GMT om vinteren, GMT +1 om sommeren)

 

Nasjonale helligdager

England og Wales: 1. januar, langfredag, 2. påskedag, 1. mandag i mai (May Bank Holiday), siste mandag i mai (Spring Bank Holiday), siste mandag i august (Summer Bank Holiday), 1. og 2. juledag.

Lokale varianter kan forekomme, bl.a. i Skottland. Dersom offentlig helligdag faller på lørdag el. søndag, er påfølgende mandag helligdag i stedet.

 

Normale åpningstider bank, off. kontorer og butikk

Bankene holder åpent hverdager fra 09.30 til 16.30 samt enkelte filialer på lørdager fra 09.00 til 12.00/13.00.

Offentlige kontorer har åpent på hverdager fra 09.00 til 17.00.

Forretninger holder vanligvis åpent hver dag fra 10.00 til 17.30 eller 18.00 med lengere åpningstider på onsdager eller torsdager (ofte til 20.00 eller 21.00). Lørdager åpent fra 09.00 til 18.00 og på søndager vanligvis til 16.00, men mange variasjoner. Dagligvarehandelen har stort sett åpent på hverdager fra 09.00 20.00, lørdag fra 09.00 til 18.00 og søndag fra 11.00 til 16.00 (igjen mange variasjoner).

De store forretningene holder stort sett åpent på helligdager – kun mindre butikker, banker og kontorer er stengt.

 

Andre opplysninger om Storbritannia

Engelskmenn kler seg noe mer formelt i arbeidssammenheng enn nordmenn, men trenden går i retning av mindre formell påkledning. Mange firmaer har ‘dress down’ dag på fredager. I fritiden og i selskapslivet er påkledningen ofte mindre formell, f.eks. i teater, på konserter eller i operaen.

‘Please’ og ‘sorry’ er to ord det er viktig at man husker å bruke på engelsk. Tilføy alltid et ‘please’ ved bestilling av mat og drikke. Man sier ‘Sorry!’ dersom man støter borti eller passerer nært opptil en annen person, f.eks. i døråpninger eller på undergrunnen. Om disse små ordene utelates, blir man gjerne oppfattet som uhøflig.

Man står til høyre i rulletrapper og går til venstre når man vil passere.

 

Britisk pubkultur: Det er ikke bordbestilling i puber. Man bestiller drinkene ved bardisken og tar dem selv med til et eventuelt bord. Mange puber har egne vinkart og ofte en eller flere husets viner (House Wine). I puber som har mat, bestilles denne gjerne ved en egen buffet, ellers ved bardisken. Det betales ikke driks, men om man blir lenge i samme pub, kan man tilby å kjøpe en drink til bartenderen (the barman).

 

(Kilde: UD)


 

 

Linker

Din ferie Arena

(Her finner du informasjon om det meste - for din ferietur)

 

 

Britiske aviser

 


 

 

Båtutleie / Flyplasser / Jernbane / Vannkanaler

 

 


 

 

Camping

 


 

 

Dyreparker

 


 

 

Ferger

 


 

 

Ferieguider

 

 


 

 

Fiske

 


 

 

Fornøyelsesparker

 


 

 

Hotell

 


 

 

Kultur

 


 

Se også LondonGuiden.no

(Nordens største Londonguide)

 


Feriepenger! - startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no


®

- en båtreise du aldri glemmer

 

 


Vi ønsker deg en god ferie !

 

AltomFerien.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot ferieleverandører innen de mest aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser fra bl.a. de enkelte land- og byers turist/informasjonskontor og andre informasjonskilder verden over. AltomFerien.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. AltomFerien.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og picsearchfoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på AltomFerien.no er beskyttet med opphavsrett ©