- startstedet for din drømmeferie

 

ØkonomiGuiden.no  - din hjelp til god økonomi!

 

Velkommen til en av Nordens største, og mest innholdsrike ferieguider

Om

Kontakt

Annonsere


Kategorier

A - Å Guide

Aktiv ferie

Apartments

* Danmark

Bed & Breakfast

Bryllup og Fest

Bussreiser

Campingferie

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Europa

Charterferie

Cruiseferie

Events

Fergeselskap

* Norge

* Sverige

Feriehus

* Danmark

Ferie leverandører

* Norge

Feriemål

* Afrika

* Asia

* Europa

   * Danmark

   * Norge

   * Sverige

   * Spania

* Midt Østen

* Nord Amerika

* Oceania

* Sør Amerika

Feriepenger

Finansiering

Firmareiser

Fjellferie i Sverige

Fjord Cruise

Flybilletter

Fotballreiser

Golf-ferie

* Danmark

* Sverige

* Golf linker

Herregårdsferie

Hotell

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Finnland

* Estland

* Latvia

* Hele verden

Konferansehotell

* Sverige

Kroferie i Danmark

Leiebil

Opplevelser

* Danmark

* Sverige

* London

* Finnland

* Island

Reisebøker

Shopping i Sverige

Skiferie i Sverige

Slottsferie i Sverige

SpA-ferie i Sverige

Sportsreiser

Språkreiser

Storbyferie

Vandrerhjem

Week-End's

* Danmark

* Sverige

* London

Flyplass Info.

Gardermoen / Torp

Arlanda/Stockholm

Kastrup/København

Heathrow/London

Schiphol/Amsteram

Frankfurt/Tyskland

Fly Forsinkelser (N)

Været i alle land

  Danmark

  Hellas

  Kypros

  Norge

  Spania

  Sverige

  Tyrkia

  Thailand

  Se flere land

Aktuellt

Fotogalleri

Helseinformasjon

Norske aviser

Reiseråd fra UD

Valutakalkulator

Web Camera


 

Kina

 

 

Populære feriemål

 

Beijing

Hong Kong

Shanghai

Tibet

Xi'an


 

 

Faktainformasjon

 

Din ferie Arena

Helse

Kart

Klima

Valuta


 

 

Opplev Kina

 

   

 

Kina er et meget stort land og det tredje største landet i verden (etter Rusland og Canada), og dekker omtrent syv prosent av verdens totale landareal. Kina er så stort at det dekker dekker både flere klima- og tidssoner og er i tillegg verdens mest folkerike land med litt i overkant av 1.3 milliarder innbyggere. Kina grenser er i nordøst mot Nord-Korea - nord mot Russland, Mongolia og Kasakhstan - nordvest mot Kirgisistan og Tadsjikistan - vest mot Afghanistan og Pakistan - sørvest og sør mot India, Nepal, Bhutan, Burma, Laos og Vietnam.

 

   

 

Kina er et land med med de store kontraster. Her kan man ennå oppleve store områder med det som kalles for "det tradisjonelle Kina" hvor rennende vann (som for oss i vesten er vanlig) - er luksus, og som står i stor kontrast til det moderne landet Kina. Reiser man til Kina gir dette et innblikk i landets kultur- og historie, og det er en uten noen som helst tvil en reise som gir et minne for resten av livet. Fra å være et lukket land er nå Kina et land som er åpnet for, og har en stor tilstrømning av turister fra hele verden.

 

   

For oss som kommer fra vestens land er det å besøke Kina som en reise til det "mystiske" og som en reise til en helt annen verden. Her kan man oppleve et land med hektiske- og pulserende storbyer, uberørte ørkenområder, hellige fjell og imponerende kuns- og bygningstverk fra keisertiden og landets øvrige fortid. Dersom man planlegger en ferietur til Kina anbefales det å benytte et organisert turopplegg for derved å unngå det kinesiske byråkrati ved innreise og opphold.


 

 

Beijing

Beijing

 

Beijing (Peking) ligger i den nordlige delen av det som heter den nordkinesiske slette mellom elvene Yongding He og Chaobai Hei, og er hovedstaden i Kina. Her finnes en mengde gamle og utrolig fine byggverk i en blaning av utviklingen og fornyelses Kina. Beijing er den nest største byen i landet og har nesten 12 '' innbyggere. (Kinas største by er Shanghai).

 

 

 

Til tross for sin størrelse får man umiddelbart et inntrykk av en ryddig og oversiktelig by. Beijing er egentlig byen som kan tilby alt. Her finnes alt fra vakre historiske steder til ultramoderne skyskrapere - Her finnes eksotiske restauranter som serverer peking-and, og vestlig inspirerte gatekjøkken med både hamburgere og kebab - Her finnes det man ønsker av shoppingmuligheter ( kinesisk silke, tepper, klær og souvernirer (husk bare 20 kilo i bagasjen hjem) Silk street market ligger mellom Jinglun hotell og Friendship Store ved Jianguomen gaten. Her kan man få vestlige merkeklær meget rimelig - Friendship Store med alt av det som er kinesisk, klær, pynteting, souvernirer mm. - Liulichang som er en sjarmerende gate med kunst og alt mulig rart.) og her kan man oppleve det virkelige Beijing med labyrintene av trange smug hvor folk bor i enkle små leiligheter og hvor det meste foregår utenfor på gaten. Er man i Beijing må man beregne god tid for å kunne få med seg mest mulig av opplevelser. Den beste tiden i Peking er sommerhalvåret, men vær da oppmerksom på at det på denne tiden finnes mange turister og prisene skrus opp. Reiser man på høsten eller vinteren kan man oppnå lavere priser men man kan til gjengjeld oppleve (vintertid)  at det er kaldt og mange ganger sure- og kalde vinder. Beijing er en historisk og kulturell opplevelse. Her finnes Den himmelske freds plass,  Det keiserlige palass, Den forbudte by og Sommerpalasset med sine templer- og monumenter samt keiserinne Dowager Cixi's marmorbåt på Kunming-sjøen.

 

 

 

Tips: Beijing ligger ca. 3 mil fra den internasjonale flyplassen. Dersom man reiser på egenhånd (ved en fellesreise er som regel all transport inkludert) kan man benytte taxi, men ikke ta i mot hjelp fra "uautorisert personell" (slike er det alle steder) pass godt på foto/video-kamera, lommebok- og pass og andre verdisaker hele ferien. Dette forholdet gjelder også i selve byområdet, så pass på. For ytterligere informasjon om Beijing, se våre pekere.

Beijing


 

 

Shanghai

Shanghai

 

Shanghai ("Kinas Paris" / "Orientens dronning") er den største byen i Kina. Den ligger geografisk på en halvøy ved Øst-Kinahavet, og har i overkant av 13'' innbyggere. Selve byen ligger langs Huangpu elven. Shanghai er en pulserende industriby men en utvikling man knapt har sett maken til noen gang tidligere. Det er beskrevet at Shanghai området har ca. 5' skyskrapere og nye 1.5' under bygging. I januar 04 er det regnet at hver tredje heisekran i verden er engasjert i denne form for byggevirksomhet i Shanghai. Alt dette kommer av den eventyrlige økonomisk vekst som området har hatt de siste tiårene.

 

   

 

   

 

Shanghai er en spennende by, det er en fascinerende by og den er en opplevelse for alle. Her kan man se gamle fascinerende franske villaer som ligger side om side med skyskrapere og glassfasader. Her møtes Østen og Vesten -  Historie og Nåtid. Shanghai er en by som aldri sover og her finner man et natteliv som i alle andre av verdens storbyer. Er man i Shanghai bør man få med seg så mye som mulig av alle opplevelser og aktiviteter. Her kan man oppleve fantastiske akrobatforestillinger , festivaler hele året med bl.a. det kinesiske nyttåre som feires i februar - Shanghai Music Festival som arrangeres i mai og Shanghai Beer Festival som går av stabelen i juli måned. t feires som regel i februar med pomp og prakt. Dersom man planlegger en tur til Shanghai så er den beste tiden å reise hit om våren eller høsten. Vinteren kan temperaturen ofte komme et godt stykke under frysepunktet, og om sommeren kan det til tider bli utrolig varmt og fuktig.

Shanghai


 

 

Hong Kong

Hong Kong

 

Hong Kong er en tidligere britisk kronkoloni (overtatt av Kina i 1997 etter 150 år som britisk koloni - har et begrenset selvstyre) og ligger ved sørøstkysten av Guangdong. Byen har omtrent 7'' innbyggere hvorav ca. 95 prosent er kinesere. Kinesisk og engelsk er offisielle språk og den mest vanlige dialekten er kantonesisk.

 

   

 

De fleste kjenner antagelig Hong Kong som en by med høye skyskrapere, enorm kapitalisme og produsent- og leverandør av alle typer produkter. Den egentlige Hong Kong-øya er ikke større enn 18 kilometer i lengde og ca. 8 kilometer i bredde, men det er andre områder som er tilknyttet Hong Kong som gjør at dette beskrives som et "stort" område. Her finner man eksempelvis Kowloon som igjen omfatter omfatter Stonecutters Island og New Territories og i tillegg Deep Bay, Mirs Bay og over 230 små øyer som totalt sett utgjør et meget fascinerende område. Hele Hong Kong området er preget av aktivitet og travelhet - "Her står ingen stille" - men likevel har Hong Kong heldigvis klart å bevare mye av sin særegenhet og ikke minst sin asiatiske kulturarv og det gjør byen utrolig spennende. Selv om Hong Kong virker som et område i stål- og betong finnes muligheten for kjempemessige naturopplevelser. Man kan se fjellene med Victoria Peak (551 m.) som strekker seg bratt opp fra havets grønne vann og man kan oppleve et fint og variert dyreliv. Hong Kong er en by som virkelig setter sansene i helspenn. Her finnes moderne skyskrapere, et utrolig fargerikt folkeliv og ikke minst et yrende gatemarked. Businessområdet på Hong Kong Island domineres av fantastiske skyskrapere og i bakgrunnen troner det kjente byfjellet Victoria Peak med sin fantastiske utsikt over byen. 

 

 

Klimaet i Hong Kong er et såkalt subtropisk klima med den varmeste og fuktigste årstid i perioden mellom mai og september. Regntid forekommer i perioden fra midten av mars til begynnelsen av september og det kan i denne perioden forekomme tyfoner. Hong Kong var tidligere en samling av fiskelandsbyer da Storbritannia erklærte området for kronkoloni i 1841. Siden den gang har dette området utviklet seg til å bli en av de viktigste finans- og handelssentra i Asia. I dag administreres Hong Kong av SAR – Special Administrative Region under prinsippet ”Ett land – to system”. Hong Kong har sitt eget juridiske, økonomiske og sosiale system som styres av kinesiske myndigheter men med stor grad av selvstyre.

 

   

 

 Religionen i Hong Kong er Buddhisme, Taoisme og Konfusianisme. Transport i hong Kong er forholdsvis enkelt. Eksempelvis  er det fergetrafikk mellom Kowloon og Hong Kong Island hele døgnet. Dette gjør det enkelt å besøke områder som Victoria harbour og Central harbour. I Hong Kong finnes det også kollektive transportmidler som buss og t-bane (trikk kun Hong Kong Island). Alle kollektive transportmidler er merket med informasjon på engelsk. Dersom man ønsker å benytte taxi må man sette seg inn i følgende system - alle taxier har farge etter hvilket området de betjener - eksempelvis Rød taxi kan benyttes for turer  på Hong Kong Island og Kowloon - Grønn taxi gjelder New territories og Blå taxi betjener Lantau Island.

Hong Kong


 

 

Tibet

Tibet

 

Tibet ("det lukkede land") er en region som grenser til Xinjiang Uygur i nord - India, Nepal, Bhutan og Burma i vest- og sør og til de kinesiske provinsene Yunnan - Sichuan - Qinghai i sørøst, øst og nordøst. Dette området er jordens høyeste hvor hele regionen ligger mer enn 3' meter over havet (flyplassen Gonggar ligger på 3572 meter). Her finnes snødekkede fjelltopper som strekker seg mot 8' meter over havet. Tibet er et mektig- og "mystifisert" rike.

 

   

 

Så tidlig som på 600-tallet ble Tibet samlet til ett rike hvor Lhasa da var hovedstad. I 1642 kom den 5. Dalai Lama til makten og ble landets statsoverhode. Dette er en posisjon som Dalai Lamaene klarte å beholde helt frem til 1959. Historien beskriver at Kina har vært deltagende i landet helt siden 1720 og da med en såkalt fast representasjon Lhasa. I 1912 forlangte Tibet at alle kinesere skulle ut av landet, en beslutning som førte til at Kina flere ganger angrep landet. Etter den kinesiske revolusjonen i 1949 ble Tibet på nytt angrepet av den kinesiske hær. Etter mange uroligheter i de påfølgende år førte kulturrevolusjonen i Kina til omfattende rasering av templer og religiøse gjenstander i Tibet. 

 

Dalai Lama som er tibetanernes åndelige leder har siden 1959 levd i eksil i India som en protest på kinesernes maktovergrep. Tibet har lenge vært stengt for besøkende turister men har i den senere tid løsnet på bestemmelsene og tillater utenforstående å besøke "landet". Nedenfor er en faktaoversikt for Tibet ("ref. tibet")

 

Size

 

Capital

 

Population

 

 

 

Language

 

 

 

Staple food

 

 

National drink

 

 

Typical animals

 

 

 

Typical birds

 

 

 

Major environmental

problems

 

 

Average Altitude

 

 

Highest mountain

 

 

Average rainfall

 

 

 

 

Average temperature

 

 

Mineral deposits

 

 

Major rivers

 

 

Economy

 

 

Provinces

 

 

Bordering Countries

 

National flag

 

Political and religious leader

 

 

Government in exile

 

Government

 

Relationship with the P.R.C.

 

 

Legal status

 

2.5 million sq. km.

 

Lhasa

 

6 million Tibetans and an estimated 7.5 million Chinese,

most of whom are in Kham and Amdo.

 

 

Tibetan (of the Tibeto-Burmese language family).

The official language is Chinese.

 

 

Tsampa (roasted barley flour)

 

 

Salted butter tea

 

 

Wild yak, Bharal (blue) sheep, Musk deer, Tibetan antelope,

Tibetan gazelle, Kyang (wild ass), Pica

 

 

Black necked crane, Lammergeier, Great crested grebe,

Bar-headed goose, Ruddy shel duck, Ibis-bill

 

 

Rampant deforestation in Eastern Tibet, poaching

of large mammals

 

 

14,000 ft.

 

 

Chomo Langma (Mt. Everest) 29, 028 ft.

 

 

Varies widely. In the west it is 1 mm in Jan. to 25 mm in July.

In the east, it is 25-50 in Jan. and 800 in July

 

 

 

July 58 f; Jan. 24 f.

 

 

Borax, uranium, iron, chromite, gold

 

 

Mekong, Yangtse, Salween, Tsangpo, Yellow

 

 

Tibetans: predominantly in agriculture and animal husbandry. Chinese: predominantly in government, commerce and the service sector.

 

U-Tsang (Central Tibet), Amdo (N.E. Tibet), Kham (S.E. Tibet)

 

 

India, Nepal, Bhutan, Burma, China

 

Snow lions with red and blue rays. Outlawed in Tibet

 

The 14th Dalai Lama. In exile in Dharamsala, India

 

 

Parliamentary

 

Communist

 

Colonial

 

 

Occupied

 

Tibet


 

 

Xian

Xi'an

 

Xi´an ligger i Weiho-dalen sørvest for Beijing og er en av landets eldste byer. Byen som hadde sin storhetstid for 2' år siden var omringet av en mur, og var rikshovedstad bl.a. under Han-dynastiet, Tang-dynastiet, og totalt 13 av landets dynastier. I denne byen ble det i 1974 gjort funn av Yang Zhi Fa. Den gang ble det oppdaget delvis sammenraste, underjordiske kamre som inneholdt en kunst- og kulturskatt med nesten 10' terrakottafigurer av krigere i naturlig størrelse og med fullt krigsutstyr. Dette var et funn verden knapt hadde sett maken til tidligere.

 

 

 

Funnet stammer fra ca. 210 før Kristus og i tillegg til krigerfigurene inneholdt også dette stridsvogner, våpen, redskaper og pilespisser i store mengder. Funnstedet ligger omtrent 2 mil øst for Xi´an. I følge beskrivelser av denne kulturskatten består området av diverse kamre hvor det største er rundt og inneholder nesten 8' figurer hvor den enkelte av soldatene har sitt unike preg og utstyr. Det neste kamrene er mindre og inneholder både soldater og stridsvogner hvor sistnevnte er i bronsje. Xi'an funnet har fått byen til å bli en storby og har nå ca. 5.2 mill. innbyggere. Beste tidspunkt (sett i relasjon til vær- og temperatur) for å besøke Xian er i perioden januar - april. Byen er et eldorado for historisk interesserte og har severdigheter i mengder. Ved overnattin i Xi'an anbefales de store hotellene som er velutstyrte og med god kvalitet. Her som i nesten alle andre kinesiske byer er skilting og informasjon i hovedsak skrevet på kinesisk. Det lønner seg derfor alltid å ha nødvendig informasjon, adresser ol. nedskrevet på kinesisk (få snakker engelsk).

Tibet


 

 

Severdigheter

Severdigheter i Kina

 

Er man i Kina så er det selvfølgelig mange kjente (og kanskje ukjente) severdigheter man ønsker å ta i nærmere øyesyn. I denne sammenheng anbefales det å gå til anskaffelse av en enkel håndbok med beskrivelser etc. som man kan ha lett tilgjengelig. Nedenfor har vi satt opp noen tips på severdigheter. I tillegg finnes en oversikt over de severdigheter som står på Unescos Verdensarvliste.

 

 

Behaiparken viser en "klassisk" kinesisk hage hvor man bl.a. finner Trommetårnet (1420) hvor tårnets trommeslagere holdt byens innbyggere orientert med tiden - "De Ni Dragers Mur" - Kinesiske templer - Den runde byen. De Seks Banyantrærs Tempel er et Buddhistiske tempelet (537 høyde 57m.) med tre fantastisk fine buddhistiske kobberstatuer. Den forbudte by (ferdig 1420 etter Keiser Yong Le's beslutning om Beijing som hovedstad. Palasset er omkranset av en høy mur og har bygninger med over 9000 rom, templer og andre bygninger. Den himmelske fredsplass i Beijings er verdens største plass. Her finnes Maos mausoleum - Folkets store hus - Museet for den Kinesisk Revolusjon.

 

 

Den kinesiske mur (betyr "Den lange muren") er et fantastisk byggverk som er nesten 6' kilometer lang. Muren som i utgangspunktet var en forsvarsmur for Kina mot barbarerne fra nord ble påbegynt så tidlig som på 400-tallet før Kristus og med en byggeperiode som varte i over 2000 år. Det gamle kinesiske kvarteret er Gledens hage og basarområdet -Yuayuan. "Ensom Skjønnhet" er et fjell med 300 trappetrinn og en høyde på litt over 150 meter. Fjellet har sitt navn fra et dikt skrevet av Yang Yannzi (500). Gaungdong Museum er i tempelet til Chen familiens forfedre. Er over 100 år gammelt. Her finnes bl.a. mye fint kunsthåndverk. Harbin Zoologiske hage har et areal på 4.2 kv. km. og ligger i Nordøst-Kina. Her finnes nesten 3' dyr - og ca. 150 arter. Nanjing Lu er hovedgaten i Shanghai. Her finnes kjempestore handelsområder med kjøpesenter av alle slag eksempelvis handlemagasiner som Hualian og Shanghai No. 1. Minggravene omfatter "hvilestedet" til 13 av Mingdynastiets 16 keisere. Veien til gravene går via "Udødelighetens vei" (800 meter og flankert av 36 kjempestore steinfigurer som vokter gravene. Terrakottahæren er et arkeologiske funn av et enormt mausoleum som ble oppført for keiseren Qin Shihuang. Området for funnet dekker et areal på hele 8 kv. km og omfatter bl.a. en steinhær på over 6000 mann hvor den enkelte har sin unike utforming. Sommerpalasset i Beijing fra enkekeiserinne Cixi i 1888 er et fantastisk område som bør besøkes.


 

 

 

Unesco

Kinas severdigheter som er på Unescos Verdensarvliste

 

 

 

Chengde: Sommerpalass/templer Qing-keiserne i Hebei-provinsen.

 

Dazu: Fjellgrotter ved Dazu med over 50' skulpturer i Sichuan-provinsen.

 

Den kinesiske mur: (på kinesisk heter den "Den lange muren".

 

Den forbudte by: Ming- og Qing dynastienes keiserpalass i Beijing.

 

Den store buddha i Leshan: Verdens største buddhafigur i Sichuan-provinsen.

 

Huangshan: F fjell i Anhui-provinsen.

 

Huanglong-dalen: Fjellområde med over 3' sjøer i Sichuan-provinsen.

 

Himmelens Tempel: Keiserens offerplass. Parkanlegg sør i Beijing.

 

Jiuzhaigou-dalen: Vakkert naturreservat i Sichuan-provinsen.

 

Lijiang: Bevart bysentrum (Naxi-folket) i Yunnan-provinsen.

 

Longmen-grottene: Buddhistisk tempelområde ved Yi-floen fra ca.300-tallet.

 

Lushan: Nasjonalpark ved Yangtse-elven i Jiangxi-provinsen.

 

Mogao-grottene: 492 grotter med buddhistiske veggmalerier i Dunhuang.

 

Ming- og Qingravene: Gravpalass for keisere fra Ming- og Qing-dynastiene.

 

Potala og Jokhang: Dalai Lamas enorme palass i hjertet av Lhasa, Tibet.

 

Pingyao: By, bymuren og bysentrum, ca. 1300-tallet i Shaanxi-provinsen.

 

Peking-mannen: Funnplass - 650' år gammel steinaldermann sørvest for Beijing.

 

Qin Shihuangdis terrakottasoldater: Qin-keiserens grav i Shaanxi-provinsen.

 

Qufu og Konfucius: Tempelområde i Shadong-provinsen.

 

Qincheng-fjellet og Dujiangyan: Gammelt vanningssystem 250 fk.i Chengdu.

 

Suzhous hager: Klassiske kinesiske hager i Jiangsu-provinsen.

 

Sommerpalasset: Palass- og parkområde nordvest for Beijing.

 

Taishan: Hellig fjell i Shandong-provinsen.

 

Tre parallelle elver: Nasjonalpark med biologisk mangfold i Yunnan-provinsen.

 

Wuyi-fjellene: Fantastisk fjellområde ved Nibukterselven i Fujian-provinsen.

 

Wudang-fjellet: Tempel med kinesisk stil i Wudang-fjellet. Hubei-provinsen.

 

Wulingyan: Skog, sjøer, grotter og 3' fjelltopper / monolitter i Hunan-provinsen.

 

Xidi og Hongcun: Gamle bevarte byer i Huangshan-fjellene i Anhui-provinsen.

 

Yungang-grottene: 252 grotter med 51' statuer i Datong i Shanxi-provinsen.


 

 

Verd

Greit å vite om Kina

 

Fotografering.

I kina er det ikke tillatt å fotografere militære anlegg. Det samme gjelder også i enkelte templer og i Maos mausoleum. Forbudene er vist med oppslag i de aktuelle områdene. Ut over dette er fotografering tillatt alle steder. Tar man bilder eller videofilmer bør man utføre dette innen rimeligheten grenser, dvs. skal man fotografere en kineser er det en fordel hvis man spør på en høflig måte om dette er ok.

Internettkafeer

Det finnes en del internettkaféer i Beijing og andre større byer, men problemet er bare å finne frem til disse.

Funksjonshemmede

Forholdene er ikke tilrettelagt for funksjonshemmede i Kina. For denne gruppe mennesker er det omtrent umulig å bevege seg rundt i rullestol. Dette gjelder like mye i byene som i utkantstrøk. Ingen av de store severdighetene er tilrettelagt for funksjonshemmede.

Hotel

Hotellene i Kina er som i andre land klassifisert i kategorier. Her finnes 1, 2 og 3 stjerner hotell hvor de med tre stjerner er skikkelige luksushoteller med en tilsvarende pris. Hotell med to stjerner er bra og har en mye lavere pris. Man bør ikke satse på hotell med bare en stjerne - disse er som regel simple- og billige.

Bed og Breakfast - Camping -  Pensjonat - Vandrehjem

Dette finnes ikke i Kina

Buss

Skal man reise med buss i Kina kan man få en opplevelse for livet. Her finnes såkalte langtur-busser, de er billige men meget ukomfortable og mangler enhver form for punktlighet. De såkalte bybusser er rimelige og proppfulle med folk (kinesere). Alle busser har kun merking/skilting på kinesisk.

Båt eller ferge

De fleste store elvene har fergetrafikk. Det går også ferger mellom Kina og Hong Kong og Hong Kong til eksempelvis Kovloon.

Tog

I Kina er det et jernbanenett med over 50' kilometer med skinner som forbinder samtlige provinser med unntak av Tibet. I motsetning til bussene i Kina er togene både presise og raske og de er rimelig å reise med. På alle tog er det et klassesystem med 5 forskjellige prisklasser. Alle barn som er under en meter i høyde reiser gratis på togene i Kina.

Fly

Kina har et bra innenriksnett men man må  bestille billetter i god tid før en flyreise.

Taxi

De fleste større byene i Kina har taxier. Skal man ta taxi lønner det seg å avtale pris før turen starter, for selv om alle taxierhar en eller annen form for taksameter så er det langt fra sikkert at disse virker. Dette forholdet er noe bedre i Shanghai hvor taxier kan stoppes på gaten og prisen regnes pr. kilometer som står i vinduet, og alle taxier kjører etter taksameter.


 

 

Kart

Kart

 


 

 

Klima

Klima

 

Kina er et kontinent og klima avhenger av årstiden og hvor på kontinentet en befinner seg. Mens det er varmt og fuktig størsteparten av året i sør, og om sommeren i nord (Beijing kan komme opp i +40C), kan det være kaldt og tørt i nord og i vest om vinteren (-15C og vind fra Sibir). Nedenfor er det klimaoppsett for noen utvalgte steder i Kina.

 

Været i Kina - i dag !

 

Beijing

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

-10

-8

-2

7

13

18

21

20

14

6

-2

-8

Max. Temp.

1

4

11

21

27

31

31

30

26

20

10

3

Soltimer

206

197

237

239

265

261

220

224

229

244

193

192

Nedbørsdager

3

3

3

4

6

8

13

11

7

3

3

2

 

Changchun

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

-23

-19

-10

0

8

14

18

17

9

0

-10

-19

Max. Temp.

-11

-6

2

13

21

26

29

27

21

13

1

-8

Soltimer

201

208

249

243

259

264

247

249

267

221

179

186

Nedbørsdager

6

5

6

7

11

15

16

13

10

8

6

5

 

Changsha

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

1

3

7

13

18

22

25

24

20

14

8

3

Max. Temp.

7

9

15

21

26

30

34

34

29

23

16

10

Soltimer

86

51

94

73

132

144

206

228

157

200

112

77

Nedbørsdager

12

15

16

18

17

14

10

11

9

11

12

14

 

Chongqing

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

5

7

11

16

19

22

24

25

22

16

12

8

Max. Temp.

9

13

18

23

27

29

34

35

28

22

16

13

Soltimer

48

56

81

111

139

128

221

222

123

63

47

54

Nedbørsdager

7

8

10

12

14

15

10

9

13

16

11

8

 

Kunming

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

3

4

7

11

14

16

16

16

14

11

7

3

Max. Temp.

17

18

22

24

25

24

24

24

23

20

18

16

Soltimer

252

234

244

238

194

107

102

131

118

168

181

203

Nedbørsdager

1

4

4

6

12

18

20

14

15

13

6

3

 

Shanghai

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

-1

0

4

9

14

19

23

23

19

13

7

2

Max. Temp.

8

8

13

19

24

28

32

32

28

23

17

10

Soltimer

123

105

136

143

169

142

213

232

158

174

141

138

Nedbørsdager

10

10

12

13

12

14

11

11

12

9

8

8

 

Tin San

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

13

13

16

20

23

25

26

26

25

23

19

15

Max. Temp.

18

18

20

24

28

30

31

30

30

27

24

20

Soltimer

145

100

95

115

156

160

214

201

198

219

188

173

Nedbørsdager

6

8

11

12

16

21

19

17

15

8

5

5

Vanntemp.

18

17

19

22

26

28

28

28

28

27

24

20

 

 

Xi'an

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

-6

-3

3

8

14

19

22

21

15

9

2

-4

Max. Temp.

5

8

15

21

28

33

34

31

25

20

12

6

Soltimer

109

107

119

138

172

185

217

197

133

136

112

112

Nedbørsdager

3

5

7

8

8

8

11

11

12

8

6

4


 

 

Valuta

Generell informasjon * Helse * Valuta

 

Offisielt navn

Folkerepublikken Kina

 

Areal

9.56 millioner kv. km.

 

Folketall

1.295 milliarder (2000). Ca. 91 pst. er Han-kinesere, resten er fordelt på 55 ulike registrerte minoriteter

 

Største byer

Beijing (hovedstad, ca. 11 millioner), Chongqing bykonglomerat (ca. 31 millioner), Shanghai (ca. 13 millioner ), Tianjin (ca. 9 millioner)

 

Språk

Offisielt språk er mandarin. Kantonesisk, mongolsk, tibetansk og en rekke andre språk og dialekter snakkes også av de ulike minoritetene. Kjennskapen til de viktigste verdensspråkene er svært begrenset, selv i Beijing og de andre storbyene, men på store hoteller og i reisebyråer er det som regel folk som snakker noe engelsk, selv i provinsene.

 

Nasjonal- produkt i USD

1.235 mrd. USD (2002)

 

Valuta

Yuan (CNY), også kalt Renminbi (RMB). 100 norske kroner = 110.81 yuan pr. 21. august 2003

Hvis man oversetter Renminbi direkte så betyr dette "Folkets valuta". Dette er den gjeldende valutaen i Kina. (I Hong Kong benytter man Hong Kong Dollar = ca. 1 NOK). I Kinas valuta heter grunnenheten yuan og den består av 100 fen. Istedet for fen bruke som regel jiao som er det samme som10 fen. Kinesiske pengesedler finnes i størrelsene 100, 50, 20, 10, 5 og 1 yuan, samt 50, 20 og 10 jiao. I sjeldne tilfeller vil du få fen-sedler. Mynt finnes i størrelsene 1 yuan, 50 og 10 jiao og 5, 2 og 1 fen. Høyeste verdi på en seddel er kun 100 yuan (dette på grunn av en utbredt pengeforfalskning i Kina. Vær oppmerksom på at sedler fra banker- og hotell vil alltid være ekte mens penger man får tilbake ved en gatehandel kan være falske. Veksling kan gjøres i banker /flyplasser / hoteller. Anbefalt reisevaluta er reisesjekker i US Dollar / Euro / NOK. Kontanter - også norske sedler kan veksles men dette vil gi dårligere kurs.

 

Kredittkort

Visa, Diners, American Express og MasterCard aksepteres på større hoteller, restauranter og kjøpesentre i byene.

 

Tips

Man kommer langt med normal høflighet. Kineserne er ofte veldig direkte i spørsmål og kommentarer om f.eks. alder, vekt og høyde, noe enkelte kan oppleve som nærgående og unaturlig. Utenfor byene kan folk være svært nysgjerrige på utlendinger, og man vil oppleve at folk stirrer, noe som kan føles ubehagelig. Enkelte er tilbakeholdne med å la seg fotografere, mens andre gjerne ønsker å la seg avbilde sammen med utlendinger. Utlendinger forventes ofte å betale mer for de fleste varer og tjenester enn det kineserne gjør selv. Det gis vanligvis ikke tips på restauranter eller for taxi. Taxi er rimelig (se ’Transport’ for detaljer), bruk taksameter. Vær forberedt på språkbarriere. Veldig få taxisjåfører snakker engelsk, så det kan lønne seg å få viktige adresser skrevet ned på kinesisk (med kinesiske tegn). Mange restauranter har meny kun på kinesisk, og betjeningen snakker ofte lite eller ingenting engelsk (avhengig av restaurantens størrelse og plassering). Tips er ikke vanlig, men pruting forventes av deg. Prut både i butikken, på gaten eller på hotellregningen. Det er ikke muligheter å prute på prisene i vanlig butikker.

 

Klima

Kina er et kontinent og klima avhenger av årstiden og hvor på kontinentet en befinner seg. Mens det er varmt og fuktig størsteparten av året i sør, og om sommeren i nord (Beijing kan komme opp i +40C), kan det være kaldt og tørt i nord og i vest om vinteren (-15C og vind fra Sibir) (Klimaoversikt)

 

Helseforhold og mathygiene

Det er forholdsvis mange helsemessige farer forbundet med en reise til Kina, men dette er avhengig av hvor i landet man skal reise. Rabiessmittede hunder er vanlig i Kina, og landet har problemer med kolera (i vest) samt malaria i de sørlige områdene og kyststrekningen. Vannet i springen bør ikke drikkes. Frukt og grønnsaker bør vaskes, ellers kan man spise det meste – og man får servert det meste i Kina! – fra gatemat til hotell- og restaurantmat, så lenge det er kokt/stekt. Bortsett fra på hotellene og de bedre restaurantene i byene, er sanitærforholdene generelt dårlige. Vaksiner som må tas: hepatitt A (og B hvis man skal bli i lengre tid), Havrix, polio, tuberkulose, difteri/stivkrampe, og dessuten japansk encyphalitt, kolera og malariatabletter hvis man skal til fjerne strøk. Ta alltid kontakt med ditt lokale helsesenter før avreise. Standarden på lokale legekontor og sykehus kan være meget dårlig utenfor de største byene, og det er fare for bl.a. HIV-infisert blod. Det er begrenset kontroll av blodbanker, og begrenset beholdning av Rh-.

Tips: Kjøp en sprayboks med - Desiskum - på apoteket. Dette er et desinfiserende skum som du kan smøre på hendene for å få vekk evt. bakterier- urenheter. Dette er noe man alltid bør ha med seg på ferieturer. (Desiskum brukes bl.a. på sykehus i Norge).

 

Strøm/telefon

220 volt, men med unntak av hotellene må det brukes adapter. GSM-dekning i sentrale strøk.

 

Transport

Generelt godt utbygget tognett og innenlandsk flytilbud. Busstilbud bra i byene. Drosje i Beijing koster fra 1,20 til 2,20 RMB pr. kilometer, med utgangspris RMB 10 (RMB 11 etter kl. 2300), avhengig av bilstandard. Prisene er omtrent de samme i Shanghai. Det brukes taksameter. Flyplassavgift: RMB 50 innenlands, RMB 90 utenlands.

 

Ambassade i Norge

Kinas Ambassade, Tuengen allé 2b, Vinderen, 0244 Oslo - Tlf.: 22 49 38 57

 

Visum

Norske borgere har visumplikt ved innreise til Kina. Imidlertid er det ikke visumplikt for norske borgere ved innreise til Hong Kong og Macau. For nærmere informasjon, kontakt Kinas ambassade i Oslo (se over).

 

Nødtelefoner

Nødtelefon for Norges ambassade i Beijing: +86(0)1391 086 9659.

Kinas utenriksdepartement Duty Officer: + 86-10-65 96 11 38/9.

 

Norsk ambassade og/eller konsulat

Ambassaden i Beijing: Royal Norwegian Embassy, No. 1, Dong Yi Jie, San Li Tun, Beijing 100600 Tel.: +86-10-6532 2261, Faks: +86-10-6532 2392

Generalkonsulatet i Shanghai: Royal Norwegian Consulate General, 12 Zhongsan Dong Yi Road, Shanghai 200002. Tel.: + 86-21-6323 9988

 

Tidsforskjell til Norge

Sommertid: +6 timer, vintertid: +7 timer

 

Nasjonale helligdager

Nyttårsdagen 1. jan., Kinesisk nyttår (månedsskiftet jan./feb.), Kvinnedagen 8. mars., Arbeidernes dag 1. mai, Ungdommens dag 4. mai (markerer studentdemonstrasjoner i 1919), Barnas dag 1. juni, 1. juli (etablering av Kinas Kommunistiske Parti), 1. aug. (etableringen av Folkets Frigjøringshær), Nasjonaldagen 1. okt.

I forbindelse med 1. mai og 1.oktober er det 1 uke ferie. I forbindelse med kinesisk nyttår er det 2 uker ferie. Kinesisk nyttår er den viktigste feiringen i Kina, omtrent som jul i Norge (jul er ikke mye feiret i Kina).

 

Normale åpningstider bank, off. kontorer og butikk

Offentlige kontorer og banker: 0900-1700, enkelte steder med 2 timers pause midt på dagen. Markeder, butikker og restauranter er ofte åpne fra 0800-2200. Små døgnåpne dagligvarebutikker er svært vanlige i Shanghai, men mindre vanlige i Beijing.

 

Andre opplysninger

Ingen spesielle bestemmelser. Som i andre land, må det søkes tillatelse om å medbringe levende dyr, frø og planter, våpen og lignende. Kontakt tollmyndighetene.

Prisnivået er avhengig av hvor i landet man befinner seg. Generelt kan sies at det vestlige Kina er mye rimeligere enn den østlige delen av landet.

 

(Kilde: UD)


 

 

Linker

Din ferie Arena

(Nedenfor finner du informasjon om det meste - for din ferietur)

 

 

Flyplasser og Jernbane

 

Beijing Intl. Airport

Shanghai Hong Quiao Intl. Airport

Canton Railway


 

 

Kultur- og Opplevelser

 


 

 

Hotell

 

Beijing

China Hotel Guide

Hotell

Shanghai


 

 

Informasjon

 

Asia Souse (Geografi)

China History

China Vista

Greit å vite om Kina


 

 

Ferieguider

 

 


Feriepenger! - startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no


®

- en båtreise du aldri glemmer

 

 


Vi ønsker deg en god ferie !

 

AltomFerien.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot ferieleverandører innen de mest aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser fra bl.a. de enkelte land- og byers turist/informasjonskontor og andre informasjonskilder verden over. AltomFerien.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. AltomFerien.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og picsearchfoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på AltomFerien.no er beskyttet med opphavsrett ©