- startstedet for din drømmeferie

 

ØkonomiGuiden.no  - din hjelp til god økonomi!

 

Velkommen til en av Nordens største, og mest innholdsrike ferieguider

Om

Kontakt

Annonsere


Kategorier

A - Å Guide

Aktiv ferie

Apartments

* Danmark

Bed & Breakfast

Bryllup og Fest

Bussreiser

Campingferie

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Europa

Charterferie

Cruiseferie

Events

Fergeselskap

* Norge

* Sverige

Feriehus

* Danmark

Ferie leverandører

* Norge

Feriemål

* Afrika

* Asia

* Europa

   * Danmark

   * Norge

   * Sverige

   * Spania

* Midt Østen

* Nord Amerika

* Oceania

* Sør Amerika

Feriepenger

Finansiering

Firmareiser

Fjellferie i Sverige

Fjord Cruise

Flybilletter

Fotballreiser

Golf-ferie

* Danmark

* Sverige

* Golf linker

Herregårdsferie

Hotell

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Finnland

* Estland

* Latvia

* Hele verden

Konferansehotell

* Sverige

Kroferie i Danmark

Leiebil

Opplevelser

* Danmark

* Sverige

* London

* Finnland

* Island

Reisebøker

Shopping i Sverige

Skiferie i Sverige

Slottsferie i Sverige

SpA-ferie i Sverige

Sportsreiser

Språkreiser

Storbyferie

Vandrerhjem

Week-End's

* Danmark

* Sverige

* London

Flyplass Info.

Gardermoen / Torp

Arlanda/Stockholm

Kastrup/København

Heathrow/London

Schiphol/Amsteram

Frankfurt/Tyskland

Fly Forsinkelser (N)

Været i alle land

  Danmark

  Hellas

  Kypros

  Norge

  Spania

  Sverige

  Tyrkia

  Thailand

  Se flere land

Aktuellt

Fotogalleri

Helseinformasjon

Norske aviser

Reiseråd fra UD

Valutakalkulator

Web Camera


 

Sør-Afrika

 

Populære feriemål

 

Cape Town

Durban

Johannesburg

Kruger Nasjonalpark


 

 

Faktainformasjon

 

Din ferie Arena

Helse

Kart

Klima

Valuta


 

 

Opplev Sør-Afrika

 

   

 

Syd-Afrika en verden i ett land.

Syd-Afrika – en verden i ett land.

 

Immigranter fra kolonitiden, hollandske innflyttere, europeiske misjonærer, indiske jord-arbeidere og innfødte stammer har alle bidratt til å skape denne sammensetningen av variasjon, kultur og mystikk.  Kjent blandt mange som "Regnbue-nasjonen".  Landet gikk igjennom en mirakuløs forandring etter de politiske overgrepene og feilstyre som endte for  kun 10 år siden og landet er nå ett av verdens forbilder når det gjelder menneskerettigheter. Hjemland til den høyt ansette og respekterte Nelson Mandela, som kalles "Madiba" som er stamme- eller klans-navnet hans.

 

Mange som aldri har besøkt Syd-Afrika tror at landet er primitivt og at det er fattigdom, sult, tørke, fluer og elendighet her.   Kom å se hvor feil denne oppfatningen er! Kom å se at her er det  en infrastruktur som på mange måter er bedre enn det vestlige land kan by på.  Mange som aldri har besøkt Syd Afrika synes det er rart at det bor hvite mennesker her, og mener at de ”hører til” i ett eller annet europeisk land.  Men når man tar i betraktning at det er like mange hvite syd-afrikanere som det er nordmenn i Norge, og når man vet at de fleste er etterkommere etter folk som kom for mange hundre år siden, blir en klar over at de bosatte seg her i landet omtrent samtidig som ”hvite” bosatte seg i Australia eller i Nord-Amerika.  Ingen tenker på at de ikke ”hører til” der de bor!   Det samme gjelder den indiske befolkningen her.  De kom på slutten av 1800-tallet, og Syd-Afrika har flere folk av indisk opprinnelse enn noe annet land utenfor India.  De fleste bor i Durban og området rundt, derfor er det her man finner flotte kvinner i sarier, karri-retter, hinduiske templer og andre typiske trekk av India.

 

   

 

Landet ligger på den sydligste delen av Afrika, med det varme Indiske Hav og det kjølige Atlantiske langs øst- og vest-kysten, og med grenser til Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibia, Swaziland og Zimbabwe. Syd-Afrika er et land som er rikt i alle ordets betydninger: uberørte strender, klart blått hav så langt øyet kan se, barske ørken-områder, rolige innsjøer, tette skoger, majestetiske fjellkjeder, vinmarker, frukthager, sukker-plantasjer, enorme mineral-forekomster og med en vegetasjon og et dyreliv som er blandt verdens beste.

Årstidene her er motstatt av de som finnes i Europa.

Østkysten langs det Indiske Hav (fra grensen med Mozambique til East London) og de nord-østlige områdene (f.eks i områdene rundt Kruger Parken); Her er det subtropisk klima.  Sommerene er varme og fuktige med litt regn av og til, vinterene er milde og som regel uten regn.

Kysten langs Kapp-provinsen (de sørlige, sør-østlige og sør-vestlige områdene samt innlandsområdene): her er det middelhavsklima, med varme og tørre sommere og kjølige vintere med endel regn og vind.

I hvilket annet land kan man oppleve den urgamle rytmen fra Afrikas hjerte - også kalt "Menneskehetens vugge", mens man samtidig opplever luksus og komfort i verdensklassen?  Landets attraksjoner kombinerer det moderne med det originale, det naturlige med det raffinerte, og er bevis på at man kan leve sammen i harmoni.

 

   

 

Her er 10 gode grunner til å besøke landet:

 

Dyreliv:  Syd-Afrika tilbyr noen av de beste safari-områdene i verden, og de ettetraktede "Big 5" (leopard, løve, bøffel, elefant og nesehorn) har de fleste på ønskelisten.  I tillegg er "Big 6th" - hval - som kan sees langs kysten fra juni til november. Disse, og mange andre ville dyr som kun finnes i Afrika kan sees i naturparker og reservat i de nordlige og østlige områdene av landet.(Kruger Nasjonalpark)

Fysiske utfordringer: Alle eventyrere eller sportsinteresserte vil finne nok å gjøre i Syd-Afrika. Landet er ett av de ti beste scuba-dykking stedene i verden, og i tillegg tilbyr vi muligheter for fotturer, fjellklatring, "white water rafting", elve- og sjøpadling med kajakk, seiling, windsurfing, fallskjermhopping, "balooning", spennende kjøreturer med 4x4 og mye, mye mer.

Gunstige priser: Syd-Afrika er et land hvor pengene strekker langt til, f.eks å spise på restaurant trenger ikke å koste mer enn kr. 100.- pr. pers. for en bra middag med vin. Valuta-kursen er fordelaktig for de fleste utenlandske gjestene vi har.

Klima: Syd-Afrika har et mildt klima, med klar blå himmel og solrike dager, noe som gir anledning til å kose deg utendørs hele året rundt.

Infrastruktur: Syd-Afrika tilbyr all mulig komfort som man er vant til i vestlige land. Flott natur, store avstander og samtidig det typiske folkelivet som er Afrika - alt dette kan lett oppleves fordi landet har en god infrastruktur med alle moderne hjelpemidler. Et godt utbygget veinett, regelmessige flyavganger samt gode bosteder og telekommunikasjoner i verdensklassen resulterer i at besøkende kan nyde ferien i all bekvemmelighet. Faktist så godt, at Syd-Afrika nylig fikk tildelt arrangementet av 2010 World Cup i fotball.

Mat og Vin: I tillegg til å være et av verdens best kjente vinproduserende land, har Syd-Afrika også en stor variasjon av mat-tradisjoner.  De forskjellige folkegruppene har sine spesial-retter og disse kan en smake i de fleste restauranter og hoteller, samtidig som man kan få internasjonale retter av en høy kvalitet.  Helt typisk er en ”Braai”, dvs. grill. Dette er ikke bare å legge noen pølser eller koteletter på en grill – en Braai er en institusjon; en måte å treffe venner på. Curry er en annen – dette er indiske karri-retter med mange variasjoner. Mat fra det gamle Malaya hvor det brukes mye frukt i maten. Frukt og grønnsaker som dyrkes her er av topp kvalitet, okse- og lam i verdensklassen.  Mange kommer hit og får smaksopplevelser de ikke hadde ventet!

Menneskene: Befolkningen i Syd-Afrika er ikke bare varmhjertede og vennlige, men Syd-Afrika er sannelig "en verden i ett land". På gaten møter man en fargerik blanding av folk, fra unge som er kledd i siste nytt, ærbare islamske kvinner i tradisjonelle klær, grasiøse indiere i fargerike sarier, zuluer med sine sjal og perlearbeider, og også forretningsfolk kledd slik man er vant til i Europa. Vårt samfunn er en dynamisk blanding av urgamle tradisjoner og moderne væremåter, som er blitt formet av folket som bosatte seg her.

Skjønnhet: Det varierte landskapet i Syd-Afrika tilbyr noe for enhver smak. Åpne vidder, en vill og utemmet kystlinje enkelte steder, milelange sandstrender i andre områder, fosser, enger med ville blomster, frodige skoger og imponerende fjellkjeder - det er storslått natur så langt øyet kan se.

Strender: Hvite sandstrender langs det varme Indiske Hav lokker, hvor vinter-temperaturen i vannet som regel er over 20 C grader og sommertemperaturene i vannet ofte når høyt opp i 20-tallet.  Ideelt for famile-ferier, bryllupsreiser eller rett og slett for avslapping og soling. Strender i øde strøk hvor palmene og musikken fra havet gir en egen ro i sjelen, eller strender i byene med aktiviteter og en egen personlighet og dynamikk.

Verdens Undere: Table Mountain i Cape Town er ett av de syv undere i den moderne verden. Men Syd-Afrika har mange andre naturlige undere som er vel verdt et besøk.  Disse inkluderer Kruger National Park, Drakensberg-fjellene, Zululand, "Wild Coast” som ligger mellom Durban og East London, vill-blomstringen i Namaqualand, "Fynbos" planteriket, arkeologiske utgravninger hvor man har gjort funn som stammer fra ur-mennesker, og også en tradisjon fra "Bushmen" med steinalder-kunst. Syd-Afrika har 5 områder som er utnevnt av UNESCO som "World Heritage Sites".

 

Om noen vil ha mer informasjon, send en e-mail: info@itt.co.za Her treffer du Ragnhild som er norsk, og har bodd i Sør-Afrika i mange år. Ragnhild er hyggelig, og hun hjelper deg gjerne!


 

 

Cape Town

Cape Town

 

Cape Town - Sør-Afrika er hovedstaden i Kapp-provinsen. Geografisk sett ligger Cape Town i den nordlige delen av Cape Peninsula, og litt over to mil nord for Kapp Gode Håp. Cape Town er fra tidligere tider kjent som en viktig havn for hollandske handelsfartøy på deres ferd til India og andre asiatiske land. Cape Town har bystatus fra omkring 1840. Her er klimaet middelhavsaktig, det er milde men noe fuktige vintre, og tørre, varme somre. Cape Town er i dag en travel- og moderne storby hvor man finner mange severdigheter- og attraksjoner.

 

   

 

Med brede, rette gater, mye plass mange fine parker, og en beskrivelse om å være trygg for turister og andre besøkende så fremstår byen som virkelig innbydende. Byens komersielle område er Victoria og Alfred Waterfront som ligger nord for byens sentrum. Her finner man alt av forretninger, restauranter, barer og mye, mye mer. Området har alt det en shoppingglad turist kan ønske seg, så her gjelder det å ta godt vare på "plastkortet".

I Cape Town kan man bl.a. beskue den gamle, historiske høyesterettsbygningen, og den flotte kirken Groote Kerk som ble reist ca. 1835, den botaniske hage, og ikke minst det gamle sørafrikanske museet som inneholder mengder av utstoppede dyr.

Syd-Afrika – en verden i ett land.


 

 

Durban

Durban

 

Byen Durban som er landets tredje største by, og den viktigste havnebyen, ligger i republikken Natal ved Natal-bukta ca. femti mil i sørøstlig retning fra Johannesburg. Byen ble grunnlagt i 1825 som Port Natal, men fikk senere sitt navn etter Kapp-koloniens guvernør Durban. Durban ligger i et vakkert område med fine parkanlegg og den har mange flotte bygninger. Bl.a. er byens rådhus hvor man finner et kunstgalleri med en imponerende samling av sørafrikansk samtidskunst, verd et skue. 

 

   

 

I tillegg finnes også det naturvitenskapelige museum og det historiske museum som gir de besøkende et godt innblikk i landets koloniliv. Foruten dette bør man besøke hindutempelet Alayam som er Sør-Afrikas største og eldste tempel, Victoria-markedet og Juma-moskeen. Durban har en variert befolkning, hvor asiatiske har en liten overvekt i antall, så i tillegg til å besøke museer- og severdigheter bør man når man er i denne fine byen bør man ta en tur til de vestlige områder av sentrum for å kunne oppleve et summende- og pulserende indisk miljø som er fremstår som hel forskjellig enn det man opplever ellers i byen. Fra Durban er det god kommunikasjon med både tog, buss og fly til de fleste andre områder i Sør-Afrika.

Syd-Afrika – en verden i ett land.


 

 

Johannesburg

Johannesburg

 

Johannesburg ligger i Transvaal i en høyde på hele 1700 moh. Byen ligger i sørskråningen av Witwatersrand, og er landets største by. Johannesburg ble ble grunnlagt i 1886 etter at det ble funnet store gullforekomster i området. Dette medførte en stor befolkningsøkning, og allerede i 1899 hadde byen over hundre tusen innbyggere.

 

   

 

Johannesburg er naturlig nok et sentrum for de store gullområdene i Witwatersrand, og her finner man mengder av mer eller mindre vedlikeholdte gruveanlegg. Byen som fortsatt har en stor tilstrømning av innbyggere fra andre landsdeler, beskrives av mange som en mindre pen industriell by. I tillegg til dette beskrives enkelte av byens områder (eks. Hillbrow) som er område med stor kriminalitet, og hvor man som turist frarådes å ferdes alene uten "kjentmann". Det største, og kanskje mest kjente av de under det tidløigere regimets svarte boligområdene Soweto, som ligger innenfor byens grenseområde. Dette er et område som er verd et besøk, men selv om dette området pr. dato ikke er fullt så farlig som i årene under apartheidregimet så anbefales det likevel å ha med også her en "kjentmann".

Syd-Afrika – en verden i ett land.


 

 

Kruger Nasjonalpark

Kruger Nasjonalpark

 

Kruger Nasjonalpark som er en av de mest kjente, og mest besøkte nasjonalparker i hele verden ligger ved grensen til Mocambique.

 

   

 

I parken som dekker et areal på godt over 20' kv. km., og som har flere kilometer med veianlegg kan man oppleve på nært hold både løver, leoparder, elefanter, bøfler , neshorn, geparder, sjiraffer, flodhester,

 

 

 

antiloper og mange andre dyre- og fuglearter. Et besøk i Kruger Nasjonalpark er en flott opplevelse og anbefales for alle. Dette er et sted hvor man kan se flotte dyr i sitt rette element. (Kruger Nasjonalpark)

Syd-Afrika – en verden i ett land.


 

 

Kart

Kart

 

Kart kommer snart


 

 

Klima

Klima

 

Syd-Afrika har et mildt klima, med klar blå himmel og solrike dager, noe som gir anledning til at man virkelig kan kose seg utendørs hele året rundt.

 

Været i Sør-Afrika - I dag !

 


 

 

Valuta

Generell informasjon * Helse * Valuta

 

Offisielt navn

Republic of South Africa

 

Areal

1219 090 kv.km.

 

Folketall og Religion

45.7 millioner, hvorav 78prosent er afrikanere, resten av europeisk, indisk/asiatisk eller blandet opprinnelse.

 

Største byer

Johannesburg, Cape Town, Durban, Pretoria. Hovedstaden Pretoria, Parlamentet har sete i Cape Town

 

Språk

11 offisielle språk, hvorav engelsk er det sentrale administrasjonsspråket og også snakket på alle vanlige turistdestinasjoner

 

Valuta

Sørafrikansk Rand (ZAR)  ZAR 1 = NOK 1.042 (september 2004)

 

Kredittkort

Alle vanlige kredittkort aksepteres, minibanker finnes også overalt i byene.  American Express aksepteres ikke alle steder.  Visa og Master foretrekkes.

 

Klima

Siden Sør Afrika ligger sør for ekvator, er årstidene de motsatte av de norske.  Vær og klima er svært forskjellig i de ulike deler av landet.  Gjennomsnittstemperaturen i januar ligger mellom 20-25 grader, mens julitemperaturen er på 7-15 grader. Det sørafrikanske Weather Bureau har en svært god hjemmeside: http://www.weathersa.co.za

 

Helseforhold og mathygiene

Vann fra springen kan drikkes i byene og på alle vanlige turiststeder.  Det er ikke nødvandig å ta spesielle forholdsregler i forhold til mat.  Ingen vaksinasjoner er påkrevet.  Nordøstlige deler av Sør Afrika (f.eks. Krugerparken) er malariaområde.  Malariaprofylakse må brukes ved besøk i disse områdene.  Sør Afrika er også ett av de land i Afrika som har høyest HIV/Aids-smittefrekvens.  Standard på offentlige helsetjenester er varierende, men det er svært bra private sykehus og helsetjeneste generelt (inkludert tannleger) i byene. www.meditravel.co.za gir gode råd med hensyn til reise, helse og vaksinasjoner.

 

Strøm/telefon

Strømspenningen er som i Norge, men stikkontakten er forskjellig (tre ”pinner”).  Såkalte adaptors kan kjøpes overalt og finnes også på de fleste hoteller.Telefon og mobilnettet er godt utbygd, og en norsk GMS-elefon kan brukes i Sør Afrika.  220V strøm.

 

Transport

Det er flyforbindelse mellom de store byene flere ganger om dagen.  Flyplassavgiften er innarbeidet i billettprisen.  Tog- og bussforbindelsene er gode mellom de store byene.  Det er imidlertid svært vanlig for turister å leie bil for å få tilgang til større deler av landet.  Alle de store bilutleiefirmaene har kontorer på de internasjonale flyplassene.  (Husk at man kjører på venstre side av veien i Sør Afrika.)  Bensin er billig sammenlignet med Norge og koster ca.4,50 kr literen.  Det er også mulig å reise med drosje i de store byene.

 

Ambassade i Norge

Sør Afrikas ambassade, Drammensveien 88 c, 0271 Oslo, Postboks 2822 Solli , 0204 Oslo

 

Visum

Norske pass blir påstemplet turistvisum for maximum 3 måneder ved ankomst til Sør Afrika, i henhold til dato på returbilletten.  Kontakt den sørafrikanske ambassaden i Oslo for oppdatering.

Innførsel:

200 sigaretter, 1 liter sprit, 2 liter vin

 

Nødtelefoner

Ambassaden kan kontaktes i nødstilfelle, også utenfor kontordid. Tel.nr. 012 342 6100 – telefonsvarer med opplysning om mobiltelefonnummer til vakthavende. Politiet:  10111.  Gjelder for hele landet.

 

Norsk ambassade og/eller konsulat

Norsk Ambassade i Pretoria: Tel: +27 12 342 6100 iParioli Building, A2, 1166 Park Street, Hatfield 0083

Ambassadekontor i Cape Town: Tel: +27 21 4251 687 Southern Life Centre, 8 Riebeek Street, Cape Town 8000

Konsulat i Johannesburg: Tel: +27 11 442 4613

Konsulat i Durban: Tel: +27 31 207 6900

Konsulat i Cape Town: Tel: +27 21 418 1276

Telefonsvarer med opplysninger om mobiltelefonnummer til vakthavende- Pretoria og Cape Town ambassadene

For nærmere opplysninger se hjemmesiden www.norway.org.za

 

Tidsforskjell til Norge

Sør Afrika ligger vanligvis en time foran Norge, men når det er sommertid i Norge, er det ingen forskjell.

 

Nasjonale helligdager

1. januar, 21. mars (Human Rights Day), langfredag, 1. påskedag, 27. april (Freedom day), 1. mai, 16. juni (Youth Day), 9. august (National Women’s Day), 24. september (Heritage Day), 16. desember (Day of Reconciliation), 1. juledag, 2. juledag.

 

Andre opplysninger

Åpningstider i off. kontor og forretninger:

Omtrent som i Norge

Sikerget på veiene:

Det er flyforbindelse mellom de store byene flere ganger om dagen.  Flyplassavgiften er innarbeidet i billettprisen.  Tog- og bussforbindelsene er gode mellom de store byene.  Det er imidlertid svært vanlig for turister å leie bil for å få tilgang til større deler av landet.  Alle de store bilutleiefirmaene har kontorer på de internasjonale flyplassene.  (Husk at man kjører på venstre side av veien i Sør Afrika.)  Bensin er billig sammenlignet med Norge og koster ca.4,50 kr literen.  Det er også mulig å reise med drosje i de store byene.

Kriminalitet:

Kriminaliteten i Sør Afrika er meget høy og svært voldelig.  Sør Afrika er blant de land i verden som har høyest antall drap, voldtekter, ran og innbrudd, samt hijacking av biler.  Sentrum i de større byene er sikkerhetsmessig de mest utsatte områdene.  Men også utover landsbygda kan det tidvis være områder som er spesielt voldsutsatte.  Ved kjøring på landeveien etter mørkets frambrudd må særskilt forsiktighet utvises, og i visse strøk anbefales det ikke.

Andre nyttige reiseråd:

Det som er god oppførsel i Norge, er vanligvis også god oppførsel i Sør Afrika.  Shorts kan brukes overalt om dagen, mende fleste restauranter krever lange bukser på kelden.  En ting man bør merke seg, er at mange overnattingssteder av typen ”game lodges” og ”bed & breakfast” ikke tillater barn.  Dette må eventuelt undersøkes når bestilling foretas. ”Toppløs soling” er ikke akseptert på samme måte som i Norge.

 

(Kilde: UD)


 

 

Linker

Din ferie arena

(Her finner du informasjon om det meste - for din ferietur)

 

 

Ferieguider

 

Cia Faktabok

Worldtravelguide


 

 

Nyttige nasjonale databaser (Kilde UD)

 


 


Feriepenger! - startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no


®

- en båtreise du aldri glemmer

 

 


Vi ønsker deg en god ferie !

 

AltomFerien.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot ferieleverandører innen de mest aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser fra bl.a. de enkelte land- og byers turist/informasjonskontor og andre informasjonskilder verden over. AltomFerien.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. AltomFerien.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og picsearchfoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på AltomFerien.no er beskyttet med opphavsrett ©