- startstedet for din drømmeferie

 

ØkonomiGuiden.no  - din hjelp til god økonomi!

 

Velkommen til en av Nordens største, og mest innholdsrike ferieguider

Om

Kontakt

Annonsere


Kategorier

A - Å Guide

Aktiv ferie

Apartments

* Danmark

Bed & Breakfast

Bryllup og Fest

Bussreiser

Campingferie

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Europa

Charterferie

Cruiseferie

Events

Fergeselskap

* Norge

* Sverige

Feriehus

* Danmark

Ferie leverandører

* Norge

Feriemål

* Afrika

* Asia

* Europa

   * Danmark

   * Norge

   * Sverige

   * Spania

* Midt Østen

* Nord Amerika

* Oceania

* Sør Amerika

Feriepenger

Finansiering

Firmareiser

Fjellferie i Sverige

Fjord Cruise

Flybilletter

Fotballreiser

Golf-ferie

* Danmark

* Sverige

* Golf linker

Herregårdsferie

Hotell

* Danmark

* Norge

* Sverige

* Finnland

* Estland

* Latvia

* Hele verden

Konferansehotell

* Sverige

Kroferie i Danmark

Leiebil

Opplevelser

* Danmark

* Sverige

* London

* Finnland

* Island

Reisebøker

Shopping i Sverige

Skiferie i Sverige

Slottsferie i Sverige

SpA-ferie i Sverige

Sportsreiser

Språkreiser

Storbyferie

Vandrerhjem

Week-End's

* Danmark

* Sverige

* London

Flyplass Info.

Gardermoen / Torp

Arlanda/Stockholm

Kastrup/København

Heathrow/London

Schiphol/Amsteram

Frankfurt/Tyskland

Fly Forsinkelser (N)

Været i alle land

  Danmark

  Hellas

  Kypros

  Norge

  Spania

  Sverige

  Tyrkia

  Thailand

  Se flere land

Aktuellt

Fotogalleri

Helseinformasjon

Norske aviser

Reiseråd fra UD

Valutakalkulator

Web Camera


 

Mauritus

 

Populære feriemål

 

Curepipe

Pamplemousses

Port Louis

Moka


 

 

Faktainformasjon

 

Din ferie Arena

Helse

Kart

Klima

Valuta


 

 

 

Opplev Mauritius

 

Mon tro hvem det er som ikke drømmer om å ligge på en hvit strand, høre bruset fra bølgene som skyller opp på land, kjenne den behagelige varmen og vite at man er på Mauritius. La drømmen bli til virkelighet - og besøk dette paradis av et øyrike. Her finnes det meste av det beste, et behagelig klima, flotte strender med varmt- og rent badevann, en flott natur, vennlige mennsker og mye, mye  mer. Mauritius og de tilhørende øyene - Rodrigues, Agalega-øyene (2 stk.) og St. Brandon-øyene (21 stk.) ligger i det indiske hav nesten 800 kilometer øst for Madagaskar. Øya er 60 km lang og 40 km. bred. Mer enn 1.2 million innbyggere i en herlig blanding av Indere, Afrikanere , Kinesere og Europeere. Dette fører til et eksotisk samfunn, som kan by på det beste fra flere kulturer. Her lever mennesker side om side i samarbeid og harmoni til tross for ulik rase og religion. Hinduismen er den religionen man ser mest spor av med sine fargesprakende hindutempler spredt over hele øya. Det er først og fremst manneskene som gjør Mauritius til noe helt spesielt, og som er grunnen til at europeere søker tilbake til dette ferieparadiset gang på gang. Her finner man ikke bare den servicen man naturlig forventer seg, men ekte omsorg og omtanke. Det kreolske kjøkken byr matelskere på en herlig blanding av indisk, fransk og afrikansk mattradisjon. En særdeles vellykket og spennende mix vil de fleste si. Hovednæringen er sukkerproduksjon, men en fornuftig utvikling av turismen der de satser på kvalitet foran kvantitet har denne næringen en god vekst. Tekstilindustrien har også sterk fremvekst på Mauritius. 

 

   

 

Mauritius er selvstendig republikk etter å ha vært under kolonistyre fra Holland, Frankrike og senest England. Mauritius ble først besøkt i 1520 av portugisiske handelsmenn som var på reise til øst India for å handle. De gikk i land for å hente ferskt vann og kanskje få seg et måltid på land. Men de reiste igjen og de reknet den ubebodde øya som noe som ikke lå i deres interesseområde der og da. Men nesten 100 år senere kom en liten koloni med Nederlendere. De hadde med seg slaver fra Afrika og kom fra kolonien på Kapp det Gode Håp. Det gikk ikke så bra med disse nederlenderne. De ble angrepet av pirater, det herjet sykloner og slavene rømte. Så de forsvant i 1710. Fem år senere tok franskmennene over. De omdøpte øya til Isle de France, og satte i gang arbeidet med å gjøre øya til den rike kolonien den en gang skulle bli.

Helt siden 1770 årene har øya på mange måte r vært et moderne flere- etnisk samfunn. En bl anding av europeere, afrikanere, mulatter og et synlig islett av indere som var kommet som kjøpmenn. Engelskmennene hadde tatt kontroll over India, og de følte at de måtte besette Mauritius også. Det var ingen vanskelig krig, selv om Franskmennene vant et viktig slag ved Grand Port i august 1810. I 1834 ble slaveriet opphevet. De fleste slavene sluttet å jobbe på plantasjene, enten fordi de ble jaget eller fordi de flyttet frivillig. Mauritius var nå britisk, og det var stort behov for arbeidskraft. Tusenvis av indere ble lokket til blant annet Mauritius av fristende kontakter. Det var formelt sett en frivillig arbeidsutvandring, men mange har sett på det som en ny type slaveri.Plantasjene der alle innvandrerne arbeidet laget for det meste sukkerrør og andre matvarer. Det skulle vise seg at senere så ville dyrkingen av sukkerrør ta helt over til det nesten var det eneste som ble dyrket der.Et bystyre ble innsatt i Port Louis i 1840. Et råd ble også laget ti år senere og det gjorde at øya fikk et tilfredsstillende demokratisk styre allerede på 1800 tallet. Dette rådets retningslinjer forble så å og si identisk helt frem til midten av dette århundre. Hittil hadde viktige samfunnsklasser blitt nektet stemmerett. Samtidig hadde mange kinesiske kjøpmenn ankommet den vakre øya, og slått seg ned. I dag er den tett befolkede øya et dynamisk samfunn i rask forandring. I årene før 1968 hadde gjentatte valg vist at flesteparten av innbyggerne på Mauritius har stemt på uavhengighet. London innvilget dette i 1968.

1992 ble landet republikk og dermed helt uavhengig av Storbritannia. Nå er Mauritius en blomstrende stat midt i det indiske hav. Fremdeles er sukkerrør den viktigste eksportartikkelen, og svært mye av økonomien avhenger av prisen på denne ene varen. Men i de senere år har Mauritius satset hardt på turismen og det hele ser ut til å gå veldig bra. I år og i årene fremover vil Mauritius være et trendy reisemål blant alle gruppene. Mauritius byr på flotte hoteller, hvite strender, vakker natur og masse sol. I motsetning til Maldivene er Mauritius en forholdsvis stor øy, med noen små som ligger rundt. Det bor nå litt over 1 million mennesker i landet. Den største byen, Port Louis har 160 000 innbyggere. Myntenheten på Mauritius er Rupee. 1 Rupee = 100 cents, og det er ca 2,50 kr. Denne myntenheten kan ikke brukes utenlands, eller på tax-free butikkene på flyplassen


 

 

 

Port Louis

Port Louis

 

Port Louis er hovedstaden på Mauritius, og øyas største by. Den ble grunnlagt av den franske guvernøren Mahé de Labourdonnais ca. 1736, og var en viktig havneby forskipsfarten som den gang gikk mellom Europa og Asia.

Her kan man opleve en travel storby by med flott fransk arkitektur som stammer fra kolonitiden. Byen som "skjermes" av det mektige vulkanske fjellet Pieter Bothhar ca. 140' innbyggere.

 

   

 

Her finnes fine shoppingområder,  casino, forretninger, markeder, barer, restauranter, nattklubber, et flott havneområde og mange hyggelige mennesker. Som moderne turistbyer flest kan man i Port Louis få kjøpt det meste av hva man trenger, og ikke minst alt det man ikke trenger, men det beste av alt er prisene. Her er det billig, og her både kan- og skal det prutes. For den som ønsker litt kultur- og historie så finnes mange muligheter. Bl.a. det nasjonale naturhistoriske museum med utstoppede dyr- og fugler (både nålevende og utdødde arter) - Mauritius postmuseum med en stor- og fin samling av øyrikets frimerker - Jummah moskeen fra 1850-tallet (ligger i chinatown og det britisk bygde fortet Fort Adelaide. 


 

 

Pamplemousses

Pamplemousses

 

Pamplemousses (navnet beskrives å komme av sitrusfrukten "pamplemoucierer" - en grapefrukt), er en liten fin landsby som ligger kun en drøy mils vei fra hovedstaden Port Louis. Landsbyen er kjent for sin flotte botaniske hage - "Sir Seewoosagur Ramgoolam botaniske hage". 

 

 

 

Den er kjent som den kongelige botaniske hage og er et must for alle som besøker denne delen av øya. Hagen ble omdøpt fra "den kongelige botaniske hage" til Sir Seewoosagur Ramgoolam botaniske hage som en gest og til ære for den tidligere statsministeren - Sir S. Ramgoolam.

 

 

 

Den botaniske hage er helt fra 1730-årene, og hadde sitt utgangspunkt som en frukthage tilhørende daværende guvernør Mahé de La Bourdonnais, men som senere, og via en blomstrende skipshandelsvirksomhet med bl.a. fruk, utviklet seg til et praktskue av en botanisk hage. Her finnes bl.a. nesten hundre arter med palmer, frukt- og kryddertrær, mahogni- og latania, vannlinjer og en flora man knapr ser maken til. Det finnes også områder hvor man kan se både Java-dådyr og store landskilpadder.


 

 

 

Moka

Moka

 

Moka en mils vei sør for Port Louis og er i tillegg til å være øyas akademiske senter et naturskjønt område hvor man finner både gamle herregårder og gamle gods. Her ligger landets universitet "vegg i vegg" med Mahatma Gandhi instituttet, folkemuseet for indisk innvandring med et par tusen indiske arkiver fra perioden 1840 - begynnelsen av 1900-tallet, samlinger av kunstgjenstander, smykker, musikkinstrumenter og bøker. I Moka ligger det fine herskapshuset (fra ca. 1870) som tidligere guvernør Le Réduit bebodde, og herskapshuset -Eureka House fra ca. 1825, som nå er et museum for musikk, kunst og gamle kartdokumenter. Dette området er vel verd et besøk.


 

 

 

Curepipe

Curepipe

 

Curepipe ligger i et høydeområde et par mils vei fra Port Louis.  Her finnes et livlig handelssentrum hvor markedet er et attraktivt handelsområde for de omkringliggende bosettinger. Sentrum av byen har en trivelig atmosfære, her finnes koselige kafeer- og restauranter og mange hyggelige forretninger hvor man kan gjøre gode kjøp. Curepiped utviklet seg som by rundt 1868 da hovedstaden Port Louis ble hjemsøkt av en malaria epedemi. Dette resulterte at innbyggerne i forlot byen for å finne en tryggere tilværelse i et høyereliggende område. Av opplevelser i Curepipe så finnes mange. Her er eksempelvis den travle hovedgaten Elisabeth Avenue - byens fine råhus Hotel de Ville fra 1900-tallet -  Curepipe botanisk hage - det spektakulære krateret Trou aux Cerfs, som har en dimensjon med en dybde på nesten nitti meter. Dette er byen turistattraksjon nummer en. I tillegg ligger det fine fossefallet Tamarind som virkelig er verd et besøk. 

 

   


 

 

Kart

Kart

 


 

 

Klima

Klima

 

 

Port Louis

 

 

Jan

Feb

Mars

April

Mai

Juni

Juli

Aug

Sept

Okt

Nov

Des

Min. Temperatur

23

23

22

21

19

17

17

17

17

18

19

22

Max. Temperatur

30

29

29

28

26

24

24

24

25

27

28

29

Soltimer

235

207

188

201

191

167

175

188

197

237

237

247

Nedbørsdager

18

18

21

16

19

16

16

16

13

9

10

13

Vanntemperatur

27

27

27

27

25

24

23

22

23

23

24

25

 

Mauritius har subtropisk klima.  Den varmeste måneden er januar hvor temperaturen ligger på mellom 23-30 grader. I vintermånedene juli-august er gjennomsnittstemperaturen 17-24 grader. På øyene faller det regn hele året, men minst fra sept. - okt. mest i perioden mars / april. Tropiske stormer forekommer spesielt i perioden januar - mars.

 

Været på Mauritius - I dag !


 

 

Valuta

Generell informasjon * Helse * Valuta

Offisielt navn

Republikken Mauritius

 

Areal

1860 km²

 

Folketall og Religion

1,3 mill.

Mauritius har ingen urbefolkning. Ca. 65% er av indisk avstamming. Øyeness største trossamfunnet er hinduisme. Ellers finnes grupper av fransk-indisk, fransk-afrikansk herkomst og mindre grupper  europeere, (i hovedsak franskmenn) samt kinesere.

 

Største byer

Port Louis (137 000), Beau-Bassin/Rose Hill (95 000), Vacoas/Phoenix (93 000), Curepipe (75 000), Quatre Bornes (75 000).

 

Språk

Engelsk, fransk, creole, hindi, urdu, bhojpuri

 

Valuta

Mauritsiske rupee. Valutakurs pr. 12.07.2004 NOK 1 = 4,14 Rupees. Reisesjekker går greit og gir ofte bedre kurs enn kontanter.

 

Kredittkort

Visa, American Express. Kredittkort kan brukes overalt og man kan ta ut kontanter fra hoteller

 

Klima

Mauritius har subtropisk klima.  Den varmeste måneden er januar hvor temperaturen ligger på mellom 23-30 grader.  I vintermånedene juli-august er gjennomsnittstemperaturen 17-24 grader.

 

Helseforhold og mathygiene

Den hygieniske standarden i de større byene er jevnt over god.  Det anbefales å kjøpe drikkevann.  All slags mat kan spises på restauranter og hoteller uten betenkeligheter. Det kreves ingen vaksinasjonsattest ved innreise fra Europa. Private legekontorer er relativt gode i de større byene. Ta kontakt med helsesenteret for nærmere informasjon angående evt. behov for vaksinasjon ved reise.

 

Strøm/telefon

Mauritius har 240 volt strøm.  Mobiltelefonnettet er operativt med GSM-dekning.

 

Transport

Den offentlige transporten i Mauritius er forholdsvis upålitelig.  Bilutleiefirmaene er stort sett av høy standard og bilene av god kvalitet.

Veinettet er av relativt god standard, men veiene er smale og det er mye trafikk.

 

Ambassade i Norge

Embassy of the Republic of Mauritius, 32/33 Elvaston Place, GB-London SW7 5NW, Great Britain

Tlf.: +44-207-581 0294/5;  Faks : +44-207-823 8437

 

Visum

Det er ikke visumplikt for norske borgere for innreise til Mauritius.

 

Nødtelefoner

+230 252 2962

 

Norsk ambassade og/eller konsulat

Sideakkreditert under Harare (Zimbabwe)

Royal Norwegian Embassy, P.O. Box A510 Avondale, Harare, Besøksadresse: 5 Lanark Road, Belgravia, Harare, Zimbabwe Tel.: +263-4-252 426;  Faks: +253-4-252 430 Internett: www.norway.info

Royal Norwegian Consulate, C/O Taylor Smith & Co. Ltd, Aqualia Building, Old Quay D Road, Port Louis, Mauritius Tel.: +230-206 3203;  Faks : +230-240 2884 (konsulatet er underlagt ambassaden i Zimbabwe)

 

Tidsforskjell til Norge

4 timer foran GMT

 

Nasjonale helligdager

1. jan., 30. jan., 8.apr., 28. apr., 1. mai, 25. mai., 7. juli, 17. nov., 28. nov.

 

Andre opplysninger

Normale åpningstider Off. kontor- og forretninger: 0900–1700

 

Krinimalitet:

Voldskriminaliteten er relativt lav mens små tyverier er ett problem. De mest vanlige form for tyveri er f.eks. veskenapping og lommetyveri. En bør unngå å gå i områder utenfor hotellene etter mørkets frembrudd.

 

Innførsel til Mauritius: www.mcci.org

Husk at pruting er en del av dagliglivet på Mauritius og må gjøres for å få en god pris, men husk: prut med et smil.

 

(Kilde: UD)


 

 

Linker

Din ferie arena

(Her finner du informasjon om det meste - for din ferietur)

 

Nyttig

 

Aviser

Government of Mauritius


 

 

Ferieguider

 

Cia Faktabok

IleMaurice

Lonely Planet

Mauritius

Worldtravelguide


 


Feriepenger! - startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no


®

- en båtreise du aldri glemmer

 

 


Vi ønsker deg en god ferie !

 

AltomFerien.no er en nettside som er tilpasset brukernes ønsker for informasjon, en nettside som er enkel i bruk, og en nettside hvor man på enklest mulig måte kan knyttes opp mot ferieleverandører innen de mest aktuelle kategorier. All informasjon som er gjengitt på sidene er innsamlet og systematisert etter beskrivelser fra bl.a. de enkelte land- og byers turist/informasjonskontor og andre informasjonskilder verden over. AltomFerien.no kan med dette som bakgrunn ikke gi en total garanti for innholdets korrekthet og kan ikke på noen måte påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger ikke er korrekte. AltomFerien.no fra sier seg herved alt ansvar for oppståtte feil, eventuell mistolkning og / eller tap, skuffelse eller skade som følge av bruk av den informasjon som er gjengitt på sidene. Bilder er egenproduserte, annonsør- og picsearchfoto og med kilder fra de respektive linkområder.

Alt innhold på AltomFerien.no er beskyttet med opphavsrett ©